Ciolacu declară că-l vrea pe Tudose în noul guvern. Fostul premier are o problemă: ar trebui să renunțe la leafa de europarlamentar

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 14:56
3999 citiri
Ciolacu declară că-l vrea pe Tudose în noul guvern. Fostul premier are o problemă: ar trebui să renunțe la leafa de europarlamentar
Fostul premier Mihai Tudose ar putea reveni în Guvern FOTO Facebook / Mihai Tudose

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru RTV că își dorește „foarte mult” ca fostul premier Mihai Tudose să facă parte din noul guvern după rotativa din luna mai 2023. Tudose ar trebui însă să renunțe la banii europeni.

Ciolacu a explicat în interviu că își dorește să-l aducă pe Mihai Tudose și susține că a discutat deja cu europarlamentarul și că acesta ar fi de acord.

„Eu îmi doresc foarte mult ca Mihai Tudose să vină în guvern. (…) Din discuţiile avute cu el, îşi doreşte şi el să vină în guvern. E un om cu experienţă, a fost şi ministru la Economie, a fost şi prim-ministru”, a afirmat Ciolacu.

Costul funcției de la guvern

Mihai Tudose a mai fost în cărți în urmă cu trei luni pentru preluarea ministerului Apărării după demisia lui Vasile Dîncu, însă în cele din urmă acesta a rămas cu fotoliul de la Bruxelles. Unul dintre motive este că Tudose ar avea mai multe de pierdut la București decât la Bruxelles, cel puțin din punct de vedere financiar.

Concret, în momentul de față salariul net al unui ministru este de aproximativ 12.000 de lei pe lună (n.red.: 2.500 de euro). Pentru a prelua un eventual minister din următoarea guvernare, Tudose ar trebui să-și suspende activitatea de la Parlamentul European, de unde primește o indemnizație lunară de aproximativ 7.100 de euro, adică aproape trei ori mai mult decât ar fi primit în calitate de ministru.

Totodată, mutarea la București i-ar fi afectat și pensia specială de europarlamentar. Asta deoarece, conform statutului european, aleșii de la Bruxelles au dreptul la pensie pentru limită de vârstă începând de la 63 de ani, aceasta reprezentând 3,5% din salariul pentru fiecare an complet de exercitare a mandatului, fără a depăși însă 70% în total. În cazul în care ar fi acceptat mandatul de la Apărare, Tudose ar pierde un an de cotizare la pensia de la Parlamentul European.

Mihai Tudose a fost ales europarlamentar în 2019, pe listele Pro România. În urma scorului obținut în 2019, formațiunea a primit două locuri de eurodeputați, primii pe listă fiind Corina Crețu și Victor Ponta. Acesta din urmă însă a renunțat la mandat, fotoliul revenind apoi lui Mihai Tudose, cel care era pe a treia poziție. După despărțirea dintre Tudose și Ponta din 2020, acesta din urmă l-a acuzat într-o emisiune TV pe actualul vicepreședinte PSD că i-ar fi „furat” mandatul.

Ciolacu îi perie pe miniștrii PNL pentru a modifica protocolul

În același interviu, Marcel Ciolacu i-a lăudat pe miniștrii PNL de la Investiții și Proiecte Europene și Justiție, sugerând ca la rotativă să nu se mai facă și rocada unor ministere. De altfel, și alți reprezentanți din PSD și-au arătat interesul pentru modificarea protocolului coaliției în acest sens.

„La rotativă va fi respectat protocolul, dar dacă în interiorul coaliţiei găsim o formulă mai bună, o să venim cu acea formulă. Dacă nu, va fi respectat protocolul. (…) Sunt miniştri, de exemplu domnul Boloş la MIPE, din punctul meu de vedere e o greşeală să îl schimbi pe în acest moment. Mai sunt cinci luni până la rotativă. Aşteptăm încă trei – patru luni de zile când vom intra în negocieri, eu cred că foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere care sunt totuşi într-o zonă foarte limitată. Există o performanţă la Ministerul Justiţiei, am scăpat de MCV. Există această performanţă de ţară”, a afirmat Ciolacu.

Citește și:
Gâlceavă între doi foști premieri. Cioloș, despre Tudose: ”A refuzat să semneze un apel privind reforma pensiilor europarlamentarilor”
Gâlceavă între doi foști premieri. Cioloș, despre Tudose: ”A refuzat să semneze un apel privind reforma pensiilor europarlamentarilor”
Fostul premier Dacian Cioloş îi răspunde europarlamentarului PSD Mihai Tudose, ca urmare a declaraţiilor pe tema pensiei de care Cioloş ar urma să beneficieze susţinând că Tudose, ”ca...
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
#marcel ciolacu, #Mihai Tudose, #PSD, #rotativa guvernamentala , #stiri Marcel Ciolacu