Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a avut marți dimineață, 29 noiembrie, o întâlnire cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în care a subliniat contribuţia ţării noastre la securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre.
„Întâlnire constructivă cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, în marja reuniunii la nivel înalt a Alianţei găzduită de Parlamentul României. În cei peste 30 de ani de democraţie în România, susţinerea NATO a fost o constantă. Suntem un Aliat dedicat, fapt demonstrat şi de alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare. Din poziţia mea, voi face tot ceea ce este necesar pentru a menţine consensul pentru acest angajament euroatlantic. Evoluţiile din ultimul an, şi, în special, războiul ilegal şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, au reconfirmat rolul primordial şi fundamental al NATO pentru securitatea spaţiului euroatlantic. Sunt convins că deciziile luate în aceste zile vor demonstra unitatea Aliaţilor şi vor reflecta, încă o dată, solida relaţie transatlantică”, a scris Marcel Ciolacu, marţi pe Facebook.
El a mai spus că la întâlnirea cu Jens Stoltenberg a subliniat şi contribuţia ţării noastre la securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre.
„Avem o viziune comună privind necesitatea implementării integrale a deciziilor luate cu ocazia Summitului de la Madrid, mai ales consolidarea posturii de apărare pe Flancul Estic. România se bucură de toate garanţiile de securitate pe care NATO le oferă, iar acesta este rezultatul eforturilor constante din ultimii 30 de ani”, a completat Ciolacu.
Miniştrii de Externe din cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi din ţări partenere, se reunesc la Bucureşti să discute, marţi şi miercuri, despre cele mai urgente probleme ale blocului militar chiar în vecinătatea unui război de agresiune fără precedent în Europa ultimelor opt decenii. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008.
Pentru România, găzduirea evenimentului mai are o semnificaţie: se împlinesc 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO (Summitul de la Praga, 21-22.11.2002).
Este, de asemenea, prima reuniune a aliaţilor după Summitul de la Madrid din vară, fiind relevantă în evaluarea procesului de punere în practică a deciziilor acestuia. Şi cum este primul eveniment de nivel înalt al NATO desfăşurat într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reuniunea indică în mod simbolic importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care este deja la Bucureşti încă de luni, va prezida reuniunea, care se va încheia miercuri cu o declaraţie comună, dar şi cu semnarea altor documente.