Ciolacu anunta posibilitatea introducerii de noi prevederi la Codurile penale, dupa cazul Caracal

Luni, 29 Iulie 2019, ora 19:26
3034 citiri
Ciolacu anunta posibilitatea introducerii de noi prevederi la Codurile penale, dupa cazul Caracal

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, ca doreste ca in septembrie sa existe o discutie mai larga pe modificarea Codurilor penale. El a afirmat ca exista posibilitatea introducerii de noi prevederi in legislatia penala, dupa tragedia din Caracal.

"Eu cred ca in septembrie voi avea o noua abordare asupra acestor propuneri de modificare a Codurilor penale, dar vom vedea in septembrie. As vrea o discutie mai larga. Mai ales ca exista aceasta decizie a CCR, ceea ce imi va da libertatea de a rediscuta propunerile legislative", a declarat Marcel Ciolacu pentru Mediafax.

Intrebat daca vor exista prevederi noi avand in vedere tragedia din Caracal, presedintele Camerei Deputatilor a raspuns: "Este posibil".

El a amintit ca partidele politice pot veni in termen de 15 zile cu propuneri de modificare a legislatiei, apoi daca Guvernul da OUG, Parlamentul va intra in sesiune extraordinara.

"Am inteles ca este o echipa de lucru la nivelul primului-ministru, coordonata de domnul Arafat, care totusi este total independent politic. Doamna prim-ministru, din cate am inteles, astazi a dat un termen de 15 zile sa se vina cu anumite propuneri de modificari legislative, sa poata da o ordonanta de urgenta.

In momentul in care doamna prim-ministru ar avea aspecte sesizate de catre Comisia de lucru si ar da o astfel de OUG pentru a nu se mai intampla ce a fost la Caracal, automat prima Camera sesizata, respectiv Senatul, va trebui sa intre in sesiune extraordinara, deoarece Guvernul este abilitat sa dea ordonante pe acest domeniu", a subliniat Ciolacu.

USR a solicitat, luni, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru modificare legislatiei, dupa tragedia din Caracal, unde un barbat a ucis doua adolescente, dupa ce acesta le-a luat cu masina, la ocazie.

Tot luni, Curtea Constitutionala a admis sesizarile de neconstitutionalitate formulate de PNL - USR si de presedintele Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse de Parlament Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Cu unanimitate de voturi, CCR a declarat neconstitutionala, in ansamblul ei, legea de modificare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, potrivit unui comunicat de presa remis, luni.

Curtea a transmis ca, in cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus in integralitate deciziile Curtii Constitutionale incidente in materie penala.

De asemenea, judecatorii CCR au declarat, cu unanimitate de voturi, neconstitutionala in ansamblul ei Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara.

Curtea a transmis ca, "in cadrul procesului de reexaminare a legii ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr.633 din 12 octombrie 2018, Parlamentul nu a respectat limitele procedurii de reexaminare si nu a transpus toate deciziile Curtii Constitutionale prin care s-a constatat, in cadrul controlului de constitutionalitate a posteriori, neconstitutionalitatea unor norme de procedura penala".

Astfel, procesul de revizuire a modificarilor aduse Codurilor penale ar trebui reluat de Parlament.

Citeste si:
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Național al PNL, convocat sâmbătă. Modificarea Statutului, pe ordinea de zi
Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. BPN al PNL a fost...
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
Bagajul de restanțe din noua sesiune parlamentară. Promisiunile care ar putea fi amânate definitiv
La finalul celei de-a treia săptămâni parlamentare, aleșii nu dau semne că se vor porni prea curând de numeroasele restanțe din legislatura trecută precum desființarea Secției Speciale,...
Sursa: MEDIAFAX