Alegerile anticipate, scenariu fantasmagoric in actuala configuratie politica. Ce ascund declaratiile liderilor PSD

Marti, 20 Aprilie 2021, ora 03:15
13362 citiri
Alegerile anticipate, scenariu fantasmagoric in actuala configuratie politica. Ce ascund declaratiile liderilor PSD
Alegator in sectia de votare FOTO Hepta

Inca de la inceputul discutiilor aprinse dintre PNL si USRPLUS, pe tema demiterii lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sanatatii, social-democratii au avansat public posibilitatea organizarii alegerilor anticipate si au exclus vehement sa sustina din Parlament un guvern minoritar PNL.

"Iohannis si cele trei partide care au pierdut alegerile anul trecut sunt responsabile de criza pe care au creat-o. Daca Iohannis nu e in stare sa isi faca treaba de mediator, singura solutie este sa ne intoarcem la popor prin alegeri anticipate, pentru ca actualul Parlament nu mai raspunde vointei populare, iar romanii s-au lamurit cat de nocivi sunt PNL si USR PLUS pentru intreaga societate", afirmau social-democratii pe 14 aprilie.

PSD nu vrea la guvernare

Analistii politici arata ca PSD nu isi doreste sa revina la guvernare in perioada de criza sanitara, formatiunea politica fiind constienta de faptul ca partidele aflate la guvernare intr-un asemenea moment se erodeaza, oferind in schimb puncte Opozitiei.

Echipa lui Marcel Ciolacu isi doreste victorie pe linie la alegerile din 2024, iar acest lucru are mari sanse sa se intample daca partidul ramane in Opozitie pana atunci. De altfel, sondajele interne arata clar ca PSD sta bine in acest moment la intentia de vot, asta si pe fondul scandalurilor care au avut loc in ultima perioada interiorul coalitiei PNL - USR-PLUS -UDMR.

Faptul ca PSD nu isi doreste sa revina la guvernare se traduce si din refuzul social-democratilor de a depune o motiune de cenzura in acest moment. Ziare.com arata saptamana trecuta ca, potrivit ultimei configuratii a Parlamentului Romaniei, o motiune de cenzura depusa de PSD este din start sortita esecului, insa avand in vedere ultimele schimbari de pe scena politica, cativa parlamentari si-ar putea revizui optiunea de vot, iar PSD ar putea sa darame Guvernul Citu si sa revina la guvernare.

Concret: PSD are 157 de parlamentari (110 deputati si 47 de senatori), in timp ce AUR are 46 de parlamentari (32 la Camera Deputatilor si 14 la Senat), ceea se inseamna un numar de 203 de voturi pentru o motiune de cenzura. La aceste voturi se mai pot adauga inca 5-6 adeziuni de la parlamentarii reprezentand minoritatile nationale. Cu sprijinul masiv al voturilor de la USRPLUS (chiar si a 30 de parlamentari), o motiune de cenzura ar trece in acest moment lejer in Parlament.

Alegerile anticipate, un scenariu aproape imposibil

Scenariul alegerilor anticipate este greu de realizat, daca nu chiar imposibil, iar social-democratii cunosc foarte bine acest lucru. Tocmai de aceea, inaintarea unui scenariu aproape imposibil ca organizarea alegerilor anticipate, tine mai degraba de retorica Opozitiei, si mai putin de o dorinta a social-democratilor de a prelua guvernarea pana in 2024.

De altfel, trebuie stiut ca in Romania nu s-au putut organiza pana acum alegeri inainte de termen.

Procedura pentru organizarea de alegeri anticipate este complicata si presupune ca premierul - Florin Citu, in acest caz - sa isi dea demisia. Apoi presedintele Iohannis trebuie sa numeasca de doua ori un premier propus de majoritatea parlamentara, iar alesii sa il respinga. Numai atunci seful statului poate cere dizolvarea legislativului si organizarea alegerilor anticipate.

Simion, acuzații grave spre Ciolacu privind interdicțiile de a intra în Moldova și Ucraina: ”Minte poporul român cu nerușinare”
Simion, acuzații grave spre Ciolacu privind interdicțiile de a intra în Moldova și Ucraina: ”Minte poporul român cu nerușinare”
Liderul partidului Alianţa pentru Unirea Românilor George Simion l-a acuzat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu că a „'minţit cu neruşinare poporul român”, atunci când a „reciclat”...
Efectele plafonării prețurilor alimentelor de bază: ”Inflația este la jumătate, nu a existat penurie”
Efectele plafonării prețurilor alimentelor de bază: ”Inflația este la jumătate, nu a existat penurie”
Stabilirea unor plafoane pentru adaosurile la produsele alimentare, măsură introdusă la inițiativa PSD în 2023, a dus la stabilizarea prețurilor, în condițiile în care și inflația a...
#alegeri anticipate, #PSD alegeri, #criza guvernamentala, #Florin Citu, #marcel ciolacu , #presedinte PSD