PSD face sesiune extraordinara pentru pensiile speciale si trimite scrisori de avertizare la Comisia si Parlamentul European

Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 16:24
9467 citiri
PSD face sesiune extraordinara pentru pensiile speciale si trimite scrisori de avertizare la Comisia si Parlamentul European

Comitetul Executiv al PSD a decis, in sedinta de marti, sa convoace o sesiune parlamentara extraordinara pentru eliminarea pensiilor speciale, dar si sa trimita scrisori tuturor partenerilor externi, in care sa reclame "abuzul" comis de guvernul PNL, prin modificarea legislatiei electorale cu putin timp inainte de alegerile locale.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat, la finalul sedintei CEx, ca propunerea sa a fost acceptata de colegi.

"Am hotarat ca PSD sa convoace o sesiune extraordinara pentru eliminarea pensiilor speciale, in ultima saptamana din luna ianuarie. Credem cu certitudine ca din acest moment nu mai exista un motiv din partea guvernului PNL sa nu puna in aplicare legea, promovata de PSD si promulgata azi de presedintele Romaniei, de dublare a alocatiilor copiilor", a precizat Marcel Ciolacu, presedintele Camerei Deputatilor.

In plus, acesta a anuntat ca social-democratii au decis azi sa trimita "o scrisoare din partea PSD, atat la presedintele CE, cat si la grupul social-democrat, cat si la presedintele PE si la toti europarlamentarii si ambasadorii", in care sa reclame schimbarea legii pentru alegerea primarilor (in doua tururi), initiativa catalogata drept un "abuz", comis "in pofida unei decizii a CCR si a unei recomandari a Comisiei de la Venetia".

"Nu ai dreptul intr-un stat democratic si european, sub nicio forma, sa modifici legile electorale cu 2-3 luni inainte de momentul electoral. Nu s-a intamplat niciodata in Romania asa ceva, speram sa nu se intample nici acum", a mai spus liderul interimar al PSD.

Marcel Ciolacu a subliniat ca PSD "e de acord cu alegerea primarilor in doua tururi", dar incepand cu ciclul electoral urmator. Mai mult, el a tinut sa reaminteasca faptul ca trecerea de la alegerea primarilor in doua tururi la alegeri intr-un singur tur s-a facut in 2011, iar printre votantii legii au fost si o parte dintre liderii liberali de azi, in frunte cu vicepremierul Raluca Turcan.

"Acesti oameni dovedesc ca fac politica marunta, ipocrita. Ei sunt cei care au modificat legea din doua tururi la un tur, iar astazi vin total nedemocratic, ilegal, sa modifice legea si regulile in timpul jocului.

Doamna vicepremier, care e negociatoare sefa, este autoarea morala a modificarii legii, dar nu poti face legi dupa bunul plac al tau", a mai declarat el.

Marcel Ciolacu s-a aratat revoltat de intentia guvernului liberal: "Sub nicio forma nu ai dreptul sa modifici legi electorale cu 2-3 luni inainte de perioada in care pot fi sustinute alegerile. Nu exista sa incalci aceasta linie rosie a democratiei".

Intrebat de jurnalisti daca PSD va depune motiune de cenzura in cazul in care Guvernul Orban isi va angaja raspunderea pe legea alegerii primarilor in doua tururi, Marcel Ciolacu a raspuns: "Categoric!". In schimb, nu la fel de hotarat a fost in ceea ce priveste posibila desfiintare a Sectiei Speciale de investigare a magistratilor: "Vom discuta la momentul potrivit".

Scrisorile transmise de PSD catre PE, CE si ambasade au fost prezentate de fostul europarlamentar PSD Victor Negrescu. Acesta a subliniat ca, data fiind "intentia Guvernului de a initia o schimbare a sistemului electoral", scrisorile vor fi trimise "de indata".

"Noi nu ne opunem acestei idei, de a avea alegeri in doua tururi, ne opunem unei schimbari care nu corespunde principiilor europene si normelor stabilite de Comisia de la Venetia. Daca se va initia printr-o procedura de urgenta, noi subliniem faptul ca o astfel de schimbare nu ar trebui sa se produca cu atat de putin timp inainte de momentul electoral, pentru ca genereaza o serie de posibile avantaje pentru o serie de competitori", a sustinut el.

Citeste si:
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Florin Cîțu, ascensiune politică după ce Orban a preluat șefia PNL. Cum a ajuns din economist în cel mai feroce critic al PSD PORTRET
Deși a intrat în politică abia în 2016, Florin Cîțu, actualul contracandidat al lui Orban la șefia PNL, a avansat foarte rapid în funcțiile politice. Intrat la invitația Alinei Gorghiu,...
Sursa: Ziare.com