PSD vrea renegocierea PNRR. Sociolog: „Esența discuțiilor acum este cum păcălim Comisia Europeană ca să ne dea banii”

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 23:20
4736 citiri
PSD vrea renegocierea PNRR. Sociolog: „Esența discuțiilor acum este cum păcălim Comisia Europeană ca să ne dea banii”
Marcel Ciolacu, presedintele PSD. FOTO Hepta

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, 9 noiembrie, că doreşte o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dacă PSD intră alături de PNL şi UDMR la guvernare.

El susţine că există posibilitatea unei astfel de renegocieri, arătând că PSD nu doreşte să îşi "asume" ce a făcut USR în fostul guvern.

"Vom merge şi vom negocia anumite capitole din PNRR, v-o spun cu toată certitudinea! Vom merge împreună şi vom demonstra ce este sustenabil şi ce nu este, ce ne angajăm şi ce nu ne angajăm. Păi dumneavoastră vreţi eu să îmi asum tot ce a făcut USR-ul în fostul guvern? Eu i-am văzut la televizor! Dom-le, ei nu au fost pe la guvernare! Şi mai apare şi Orban; el nu are nicio treabă cu guvernarea, nu a fost premier, nici nu au murit oamenii", a afirmat Marcel Ciolacu, marţi seară, la România TV.

Mai mult, Ciolacu a afirmat că există posibilitatea unei noi negocieri cu Comisia Europeană pe marginea PNRR.

"Există la Comisia Europeană această posibilitate: în şase luni anunţi... nu este în şase luni să pună în aplicare ce aţi spus dvs în 6 luni şi într-un an de zile se poate renegocia. Păi ori facem o treabă isprăvită, cap-coadă, ceva cu o logică economică, ori atuncea dom-le, am încercat, astea sunt argumentele şi ne vedem fiecare de drumul lui!”, a explicat liderul PSD.

„Renegociere, adică s-o lăsăm mai moale cu reformele”

Sociologul Sebastian Lăzăroiu este de părere că această idee cu renegocierea PNRR, considerată imposibilă în acest moment, este în fapt doar o altă strategie pentru a scăpa de reformele la care România s-a angajat.

„Trebuie să fie foarte amuzante discuțiile pe programul de guvernare între PSD și PNL.

Îi și văd pe oamenii PSD cum se scarpină în cap, uitându-se la cifrele din buget și la angajamentele din PNRR. Nu că nu le-ar fi știut, gaura deficitului e, mare parte, lăsată moștenire de ei. Mai exact, de genialii Teodorovici și Vâlcov.

Deja au apărut voci din PSD care cer renegocierea PNRR (absolut ridicol, în faza asta nu se mai poate). Renegociere, adică s-o lăsăm mai moale cu reformele, dar să luăm tot banii ăia.

Presimt linia de mesaj, dacă se face guvernul: reformele au fost angajate de nenorociții de la USR. Noi nu le-am vrut, dar trebuie să le facem.

Îmi imaginez că esența discuțiilor între PNL și PSD, acum, este cum păcălim Comisia Europeană ca să ne dea banii. Aici, liberalii cred că sunt și ei de acord, așteaptă soluții de la hoțul mai mare.

Am mai spus asta. E o premieră să vină PSD într-o perioadă grea la guvernare și să fie nevoiți să strângă dupa ei gunoiul. Merita să trăim s-o vedem și pe asta.

Iar garnitura de care se vorbește pe la colțuri ne dă mari speranțe.

Firea, care a băgat Capitala în faliment (recunoscut de ea, simțit de Nicușor pe pielea lui), Grindeanu, un fost prim-ministru de carton, cu o singură realizare notabilă (OUG13), nici aia dusă până la capăt, poate și Paul Stănescu, acest suflu nou de la Olt, care va impresiona oficialii europeni cu gimnastica engleză a mâinilor.

Pe de o parte entuziaști, își freacă mâinile de nerăbdare s-ajungă mai repede la bănuți, pe de altă parte, buimăciți de câtă mizerie instituțională au lăsat în urmă în treizeci de ani”, a scris Sebastian Lăzăroiu pe pagina sa de Facebook.

Eveniment Quarterly Report

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, la recepţia oferită de Joe şi Jill Biden, cu ocazia Adunării Generale a ONU
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, la recepţia oferită de Joe şi Jill Biden, cu ocazia Adunării Generale a ONU
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, au participat la recepţia pentru liderii de stat oferită de Preşedintele SUA, Joe Biden şi de Prima Doamnă Jill Biden, cu ocazia...
Ciolacu, acuzat de un lider PNL că vrea să forțeze partidul să accepte liste comune la alegerile din 2024: ”Până în decembrie trebuie să îl dăm afară”
Ciolacu, acuzat de un lider PNL că vrea să forțeze partidul să accepte liste comune la alegerile din 2024: ”Până în decembrie trebuie să îl dăm afară”
Deputatul PNL Robert Sighiartău, vicepreședinte al partidului, a declarat marţi, 19 septembrie, că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, vrea să aducă PNL într-o situaţie fără ieşire astfel...
#Marcel Ciolacu PSD, #PNL, #Florin Citu, #Klaus Iohannis , #presedinte PSD