Marcel Ciolacu susține că nu a negociat funcții și portofolii cu PNL. „Noi vom merge cu propunere de premier la Cotroceni”

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 12:50
1763 citiri
Marcel Ciolacu susține că nu a negociat funcții și portofolii cu PNL. „Noi vom merge cu propunere de premier la Cotroceni”
Marcel Ciolacu, presedintele PSD. FOTO Hepta

Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că PSD va merge la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis cu o propunere de premier, deoarece aşa este constituţional.

„O să mergem cu programul de guvernare, o să mergem cu măsurile pe care considerăm noi că trebuiesc luate urgent şi chiar suntem optimişti că trebuie să venim cu o soluţie şi românii, noi considerăm că s-au săturat de clasa politică fără să aibă nicio soluţie în acest moment. Noi vom merge cu propunere de premier la Cotroceni. Aşa este constituţional. Cu funcţia de premier mergi la Cotroceni, la consultări. Nu am avut nicio discuţie despre nicio funcţie. Toate discuţii au fost pe măsurile care trebuie luate”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi la sediul PSD.

Liderul social-democraţilor a adăugat că atât PSD, cât şi şeful statului au obigaţia să respecte Constituţia.

„Vom merge cu o propunere de prim-ministru. Consider că şi noi şi domnul preşedinte Klaus Iohannis suntem obligaţi să respectăm Constituţia”, a explicat Ciolacu.

Întrebat dacă este posibilă varianta unei guvernări PNL cu PSD, însă fără ca social-democraţii să dea premierul, Marcel Ciolacu a replicat: „Cred că de asta avem consultări”.

Reprezentanţii PNL şi cei ai PSD se reunesc, joi, pentru a purta discuţii în vederea ieşirii din criza guvernamentală care durează deja de mai mult de două luni. Întâlnirea vine în contextul în care PNL a anunţat că încearcă să contureze o majoritate în jurul unui premier liberal, în timp ce PSD intenţionează să meargă la Cotroceni cu o propunere proprie.

Întâlnirea vine în contextul în care liderul PNL Florin Cîţu a afirmat, miercuri seară, că mandatul este de a contura o majoritate în jurul unui premier liberal.

Tototdată, Cîţu a declarat, după întâlnirea cu liderii USR, că şansele refacerii coaliţiei sunt mari.

Surse politice susţin că preşedintele liberal a avansat propriul nume pentru a preluat şefia Guvernului, fiind însă refuzat de către liderii USR.

„Pe calcule matematice, PNL cu USR și UDMR nu pot forma majoritate”

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat înaintea negocierilor cu liberalii, că PNL, USR și UDMR nu pot forma o majoritate în Parlament. Cu toate astea, aritmetica arată că dacă tabăra Orban votează pentru, vechea coaliție n-ar avea probleme la vot. Simonis a vorbit și despre propunerea de premier.

Întrebat dacă Alexandru Rafila rămâne propunerea PSD pentru postul de premier, Simonis susţine: "Nu ştiu dacă rămâne propunerea PSD. Alexandru Rafila este un extraordinar specialist, iar faptul că nu ne dăm în lături de la a accepta un Minister al Sănătăţii la PSD arată preocuparea noastră pentru acest domeniu şi faptul că suntem pregătiţi să gestionăm domeniul sanitar, Ministerul Sănătăţii, avem specialiştii necesari, iar Alexandru Rafila este unul dintre ei, cred că ar fi un excelent ministru al Sănătăţii".

Liderul deputaţilor PSD nu dă şanse unei eventuale coaliţii PNL-USR-UDMR.

"În acest moment, pe calcule matematice clare, nu pe invenţii, PNL cu USR şi cu UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament. Cei de la minorităţile naţionale au anunţat că nu mai susţin un astfel de Guvern.

Aceste explicaţii pe care le-am văzut în spaţiul public avansate de cei de la PNL şi anume că grupul care a migrat de la PNL către Ludovic Orban vor vota un eventual Guvern Cîţu este o glumă atât de proastă, încât nici nu ştiu cum s-o pot interpreta (...). Dacă facem un calcul matematic, cu toate cele 18 minorităţi, ceea ce se întâmplă foarte rar ca cei de la minorităţi, toţi 18, să voteze într-o direcţie sau alta, de obicei sunt împărţiţi (...), chiar şi aşa, ar avea undeva la şapte voturi peste minimul necesar de trecere a acestui Guvern.

Vă daţi seama că pe de o parte e greu să învesteşti un Guvern care să aibă cinci-şase voturi, format din cinci-şase partide, un astfel de Guvern practic nu poate lua nicio decizie în Parlament (...). Deci minus 20, care au plecat, practic, în Parlament va exista un blocaj şi concluzia este foarte clară: în acest moment, un Guvern PNL-USR-UDMR, chiar cu susţinerea unei părţi a grupului minorităţilor nu poate fi învestit în Parlamentul României”, a declarat acesta.

Eveniment Quarterly Report

Ciolacu, acuzat de un lider PNL că vrea să forțeze partidul să accepte liste comune la alegerile din 2024: ”Până în decembrie trebuie să îl dăm afară”
Ciolacu, acuzat de un lider PNL că vrea să forțeze partidul să accepte liste comune la alegerile din 2024: ”Până în decembrie trebuie să îl dăm afară”
Deputatul PNL Robert Sighiartău, vicepreședinte al partidului, a declarat marţi, 19 septembrie, că preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, vrea să aducă PNL într-o situaţie fără ieşire astfel...
Un lider PNL critică dur noile măsuri fiscale: ”Strategia lui Ciolacu a funcționat, PNL va deconta”
Un lider PNL critică dur noile măsuri fiscale: ”Strategia lui Ciolacu a funcționat, PNL va deconta”
Deputatul PNL Robert Sighiartău, vicepreședinte al partidului, a declarat marţi, 19 septembrie, că pachetul de măsuri fiscale prezentat public de guvern afectează electoratul liberal și a...
#Marcel Ciolacu PSD, #Klaus Iohannis, #Dacian Ciolos, #Florin Citu , #stiri Marcel Ciolacu