Cum s-a răzgândit PSD în privința alegerilor anticipate. Scrisorile ”de dragoste” trimise de liberali către social-democrați

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 21:30
6943 citiri
Cum s-a răzgândit PSD în privința alegerilor anticipate. Scrisorile ”de dragoste” trimise de liberali către social-democrați

După ce în ultimele săptămâni PSD, în frunte cu președintele formațiunii Marcel Ciolacu, era cel mai mare susținător al alegerilor anticipate, formațiunea pare că s-a răzgândit. Schimbarea de atitudine vine și în contextul în care PNL vrea să revină la guvernare într-un guvern minoritar alături de UDMR.

Încă de la debutul crizei politice, de când USR a ieșit de la guvernare, PSD au repetat aproape zilnic necesitatea alegerilor anticipate, cu toate că, din punct de vedere legislativ, acestea sunt aproape imposibile. Acesta este și unul dintre motivele pentru care social-democrații s-au prezentat la prima rundă de consultări cu președintele Klaus Iohannis fără o propunere concretă de premier.

Pe 11 octombrie social-democrații anunțau că în ședința Consiliului Național s-a decis ca PSD să meargă la Cotroceni pentru a propune un guvern de specialiști care să gestioneze pandemia, pentru ca mai apoi, în martie 2022, să se organizeze alegeri anticipate. Totodată, acesta mai susținea că PSD exclude din start să susțină un guvern minoritar PNL.

Discursul social-democraților în favoarea alegerilor anticipate avea să continue, iar pe 15 octombrie PSD cataloga refacerea coaliției dintre PNL și USR drept o „pierdere de timp”, și că, dacă liberalii nu îi vor acorda susținerea lui Dacian Cioloș, „apar premise și mai clare pentru organizarea de alegeri anticipate”. În ziua respectivă, România avea o nouă zi în care se apropia de 400 de persoane decedate din cauza COVID-19.

Cu toate astea, miercuri, 20 octombrie, în ziua votului pentru învestirea guvernului Cioloș, PSD dădea primele semne că s-a răzgândit în privința anticipatelor. Niciunul dintre liderii social-democrați care au luat miercuri cuvântul în plenul Parlamentului nu a mai menționat acest subiect, ba mai mult, Ciolacu făcea apel către liderii celorlalte partide politice pentru a se întâlni și a găsi o soluție pentru ieșirea din criză.

„Eu consider că ne-am certat suficient. Atunci când e nevoie de excavator să ne îngropăm morții înseamnă că e prea mult. Toată această luptă politică face rău tuturor. O demență prin care fiecare încearcă să iasă cu cât mai multe procente. Așa nu se mai poate. (...) Fac apel la toți șefii de partide. Vă cer să ne întâlnim imediat, să găsim împreună o soluție pentru a scoate România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate face așa ceva. Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate, să aducem specialiști și experți în sănătate care să vină cu un proiect prin care să reducem numărul de morți”, afirma Ciolacu.

Situația s-a repetat o zi mai târziu, după ce PNL a anunțat că îl propune pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier în varianta unui guvern minoritar. Întrebat într-o conferință de presă dacă social-democrații vor vota o astfel de soluție, Marcel Ciolacu nu a exclus această variantă, precizând că partidul va discuta intern despre acest subiect. Mai mult, liderul PSD a relatat că alegerile anticipate sunt imposibil de realizat. „Suntem conștienți că în acest moment nu se pot face alegeri anticipate, când avem 500 de decese”, afirma acesta.

În ce privește o posibilă discuție cu președintele PNL Florin Cîțu, Ciolacu nu a exclus nici această variantă, dar a subliniat că înainte de asta, liberalii ar trebui să retragă decizia luată intern de a nu discuta cu PSD. „Dacă dorește să ne cheme la o discuție, mai întâi să-și schimbe deciziile partidului”, a mai declarat liderul social-democrat.

Liberalii, scrisori de dragoste către PSD

Întrebat într-o conferință de presă despre modul în care PNL va reuși să strângă o majoritate în Parlament pentru un guvern minoritar, în contextul în care și USR a încercat același lucru în urmă cu doar o zi, președintele PNL Florin Cîțu a mizat, la fel ca și USR în zilele trecute, pe responsabilitatea parlamentarilor. ”Sunt sigur parlamentarii doresc să trecem acest moment, sunt sigur că vom avea susţinere în Parlament,” a afirmat premierul interimar.

Cum USR, prin vocea lui Dacian Cioloș a anunțat deja că nu va susține un guvern minoritar din care nu va face parte, singura opțiune a liberalilor pentru a trece un guvern o reprezintă voturile de la PSD. În acest sens, mai mulți lideri liberali au dat deja semnale că sunt deschiși la negocieri cu Ciolacu.

Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a declarat miercuri că în cazul în care coaliția de guvernare alături de USR nu se va putea reface, atunci nu este exclusă o colaborare cu PSD.

„În ipoteza în care acest lucru nu se poate, discuția cu PSD-ul va fi și în raport de disponibilitatea PSD-ului. E o discuție politică, în care urmează să vedem dacă se poate construi ceva cu PSD-ul (...) Din punctul meu de vedere, în momentul de față, prioritatea este discuția cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliției, cred că este obligatorie o discuție cu PSD, iar paleta de discuții poate porni de la un Guvern minoritar și poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat Fenechiu într-un interviu pentru RFI.

O poziție similară a avut-o și vicepreședintele PNL și președinte interimar al Camerei Deputaților Florin Roman, care miercuri seară a declarat că își dorește un „armistițiu” cu PSD, astfel încât guvernul liberal să aibă puteri depline timp de șase luni. Întrebat dacă se poate guverna alături de PSD, Roman nu a exclus acest lucru, precizând că „eu personal m-am săturat de clișeele astea și de orgoliile personale”. Mai mult, acesta i-a lăudat pe „specialiștii” din PSD.

„Eu văd un guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată, cei mai buni specialiști i-au dat PNL și PSD pe funcții ministeriale. Sunt mulți aventurieri care spun că sunt buni miniștri, dar viața reală ne-a arătat altceva”, a precizat Florin Roman într-o emisiune TV. La un moment dat în emisie a intrat și președintele Consiliului Național al PSD Vasile Dîncu, iar Roman a propus un armistițiu.

„Eu vorbesc de un armistițiu, pentru că România este într-un război. Război pandemic, război economic. Să fim politicieni responsabili, să ne gândim și la țara asta, nu numai la procente. Este nevoie de un armistițiu, de un guvern cu puteri depline pe șase luni de zile, să trecem perioada de iarnă, de pandemie, să tragem primele tranșe de la PNRR”, a mai adăugat vicepreședintele PNL.

Citeste si:
Ciolacu se aliază cu UDMR în alianța cu PNL: „Dacă UDMR iese din coaliție, automat și PSD va ieși”
Ciolacu se aliază cu UDMR în alianța cu PNL: „Dacă UDMR iese din coaliție, automat și PSD va ieși”
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 noiembrie, după negocierile cu PNL și UDMR, că dacă formațiunea maghiară va părăsi coaliția, atunci și PSD va face la fel,...
PSD a decis să permită PNL prima conducere rotativă a Guvernului. Marcel Ciolacu, propunerea partidului de premier SURSE
PSD a decis să permită PNL prima conducere rotativă a Guvernului. Marcel Ciolacu, propunerea partidului de premier SURSE
Liderii social- democrați au decis ca Marcel Ciolacu să fie propunerea de premier cu care partidul va merge la Cotroceni, susțin surse politice pentru ziare.com. De asemenea, PSD acceptă...