Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 21:50
5552 citiri
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu testează apele prin lansarea lui Ciolacu la prezidențiale FOTO / Hepta

Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta din urmă a încercat să evite acest subiect și așteaptă rotativa premierilor din luna mai, anul viitor.

Vasile Dîncu este primul lider din PSD care-l împinge pe Ciolacu pentru rolul de prezidențiabil. Într-un interviu pentru B1TV, acesta a declarat că liderul social-democraților are toate calitățile necesare pentru a fi candidatul partidului.

”În momentul acesta, Marcel Ciolacu spune că nu va candida şi este sincer când spune că nu va candida, pentru că el spune că, în acest moment, un preşedinte al PSD-ului nu poate să câştige acel plus de care avea nevoie pentru ca să facă o majoritate. Eu cred că până ce vom găsi, să zicem, alte soluţii, sau dacă vom căuta alte soluţii, Marcel Ciolacu a început, şi prin ideea de toleranţă pe care o are, printr-un anumit tip de implicare diferit decât alţi preşedinţi din spaţiul politic, cred că în acest moment este candidatul nostru, în acest moment.

El spune că vom face alegeri interne, că aceste alegeri interne o să stabilească mai bine, dar să vedem dacă vom avea alternative. Dar în acest moment el are, din perspectiva noastră, toate atributele”, a precizat Dîncu.

Jocuri interne

De cealaltă parte, Ciolacu a dat toate semnele că vrea să se ferească de o candidatură la prezidențiale, deși, conform cutumei de partid, președintele a fost mereu și candidatul pentru Cotroceni. În acest sens, Ciolacu a declarat în vară că statutul partidului va fi schimbat astfel încât candidatul să fie ales de un număr restrâns de membri ai partidului, și să nu fie automat președintele. O altă modificare luată în vedere este de a permite persoanelor din afara formațiunii să poată candida sub umbrela PSD, deschizând astfel calea secretarului general adjunct al NATO Mircea Geoană.

Intern însă, Ciolacu nu este prea entuziasmat privind o susținere a lui Geoană, în timp ce aripa lui Paul Stănescu a încercat să o lanseze pe Gabriela Firea pentru prezidențiale. Prezent la un eveniment al femeilor social-democrate, în luna august Paul Stănescu a declarat în prezența Gabrielei Firea că o femeie președinte ar „aduce mult echilibru”. Aripile lui Firea au fost tăiate, însă, o lună mai târziu când Ciolacu i-a cerut lui Firea să aleagă între prezidențiale sau Primăria Capitalei.

„Dacă doamna Gabriela Firea doreşte să candideze întâi în interiorul partidului pentru a accede la această funcţie (n.r. - prezidențiale), eu nu pot decât să mă bucur. Singura problemă este că va trebui să vedem şi noi, cu colegii şi cu dânsa, pentru că este preşedinta organizaţiei Bucureşti, să căutăm un candidat pentru Bucureşti”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul lunii septembrie. O zi mai târziu, Firea a clarificat că este interesată să-i ia locul lui Nicușor Dan, nu lui Klaus Iohannis.

Ce așteaptă Ciolacu

Marcel Ciolacu a precizat pe 9 noiembrie că deocamdată nu ia în calcul o candidatură la prezidențiale, și că, de cealaltă parte, i-ar fi greu să accepte ca partidul să susțină o candidatură a lui Mircea Geoană.

”Dacă mâine sunt alegerile, eu nu sunt… eu nu m-aş înfige, sau nu aş accepta, în acest moment, să candidez. Pentru că prima provocare pe care o am ar fi cea de prim ministru, pe urmă mai vedem. (…) 99,9% nu cred că voi candida la funcţia de preşedinte. (...) Mircea Geoană este un potenţial candidat. Mi-este foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD şi şi-a creat un partid, dar nu exclud acest lucru şi nu eu decid”, a afirma Ciolacu.

Cu toate astea, 0,1% ar putea să devină 100%, așa cum a dovedit chiar predecesorul său de la fruntea partidului, Viorica Dăncilă. Pe 18 iunie 2019, aceasta era șefa PSD ca urmare a condamnării lui Liviu Dragnea. Într-un interviu pentru Adevărul, aceasta explica că nu vrea să candideze la prezidențiale și că va susține candidatul partidului.

"În ceea ce priveşte candidatura mea la prezidenţiale, eu am spus: nu vreau să candidez la prezidenţiale, dar voi susţine persoana care va fi cel mai bine plasată în sondaje. Voi fi alături de candidatul sau candidata pe care o vom avea în fiecare moment. Eu cred că este foarte bine să susţin un candidat şi să nu fie preşedintele partidului cel care candidează", afirma Dăncilă.

Doar o lună mai târziu însă, aceasta era nominalizată în CEx-ul partidului, iar Dăncilă și-a asumat rolul de candidat.

Astfel, în ciuda declarațiilor lui Marcel Ciolacu, acesta are în continuare șanse mari să ajungă candidatul PSD. Deocamdată acesta nu și-a anunțat o intenție clară de a candida, dar nici nu și-a arătat susținerea pentru vreo altă variantă fluturată intern. Ciolacu așteaptă rotativa din mai, când acesta va deveni premierul României, plusându-i puterea și autoritatea din partid. Abia în acel moment social-democrații vor iniția simulări mai precise cu privire la cele două tururi prezidențiale, aceștia fiind siguri că vor intra în turul doi. Problema este contracandidatul.

Conform unor surse citate de Europa Liberă, PSD așteaptă până ce este sigur că Ciolacu ar intra în turul doi cu candidatul AUR George Simion, ceea ce ar aminti de situația din anul 2000, atunci când Ion Iliescu a câștigat în fața lui Corneliu Vadim Tudor. Abia atunci Ciolacu ar fi interesat să candideze și ar face un anunț în acest sens. Până atunci însă, diferitele aripi din partid care încearcă să preia puterea testează în continuare apele, întrucât de obicei anunțul candidaturii nu se face cu doi ani înainte de alegeri, întrucât ar duce la erodare.

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#marcel ciolacu, #vasile dincu, #alegeri prezidentiale, #PSD, #PNL, #candidat PSD prezidentiale, #prezidentiale 2024 , #stiri Marcel Ciolacu