Ziare.com

MAI propune ca actul electronic de identitate sa se elibereze obligatoriu la varsta de 12 ani si sa tina loc de card de sanatate

Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 21:38

   

MAI propune ca actul electronic de identitate sa se elibereze obligatoriu la varsta de 12 ani si sa tina loc de card de sanatate
Noul act electronic de identitate, lansat marti in dezbatere publica, va avea si "functionalitatea de card de sanatate", iar cetatenii romani cu domiciliul in strainatate vor putea obtine acest document, fara a mai fi necesara stabilirea domiciliului in Romania, anunta Ministerul de Interne.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis care sunt aspectele de noutate ce vizeaza noul act de identitate, existente in proiectul lansat in dezbatare publica marti.

"Pentru a asigura cetatenilor romani exercitarea dreptului la libera circulatie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, in conditii similare celorlalti cetateni UE, Romania este obligata sa emita acte electronice de identitate, incepand din luna august a anului viitor (2021). Noile acte de identitate vin cu garantii suplimentare de securitate si intaresc increderea institutiilor publice si a mediului privat ca persoana care prezinta documentul este in fapt titularul acestuia.

Astfel, se aduc imbunatatiri majore actualului act de identitate (care a fost pus in circulatie in anul 1997), prin utilizarea unor tehnologii de fabricatie avansate, a unor elemente grafice de securitate, a unor inserturi de materiale de securitate si, nu in ultimul rand, prin protectia IT oferita de mediile de stocare electronice", precizeaza MAI.

Prin intermediul noului act de identitate, cetatenii romani vor putea, indiferent de locul unde se afla (in Romania sau in afara teritoriului national), sa interactioneze online cu autoritatile administratiei publice si sa solicite prestarea de servicii publice.

"Intrucat, identitatea se certifica prin mecanisme similare semnaturii electronice, prezenta fizica a cetateanului, la ghiseu, nu va mai fi necesara, acesta putand accesa de la distanta servicii, precum: inmatricularea unui autovehicul, obtinerea unui certificat de cazier judiciar, a unor avize, autorizatii sau a altor documente de la autoritatile publice, depunerea unor declaratii personale prevazute de lege s.a", mentioneaza reprezentantii MAI.

Noul act electronic de identitate va putea fi folosit pentru autentificarea in platforma informatica a asigurarilor de sanatate si, in aceste conditii, va asigura "functionalitatea de card de sanatate".

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu varsta de 12 ani si, optional, sub aceasta varsta, la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali.

Tot ca element de noutate, se creeaza posibilitatea cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate de a obtine un act electronic de identitate, fara a mai fi necesara stabilirea domiciliului in Romania.

Nu in ultimul rand, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronica de identitate, va exista optiunea de a solicita eliberarea unei carti de identitate simple; aceasta nu va contine elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate, conform sursei mentionate.

Producerea noilor acte de identitate se va realiza, centralizat, de catre Compania Nationala "Imprimeria Nationala".

Textul proiectului de act normativ este afisat si poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro, la sectiunea Transparenta decizionala, precum si la Centrul de Relatii cu Publicul din Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1, Bucuresti.

Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate pot fi transmise in termen de 10 zile calendaristice calculat de la data publicarii anuntului pe adresa de primire a eventualelor propuneri, sugestii sau opinii: dgj_transparenta@mai.gov.ro).
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 5451 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

dar ca marime,dimensiuni,

va fi tot carte postala,ca asta de acum?La noi ca la nimeni.

 

 

Ar fi un act

De normalitate ce e aia Roman cu domiciliul in strainatate, e Roman si gata,trebuie sa avem aceeasi drepturi toti....dar nu trebuie uitat,ca intervine omu,dl doctor,care vrea sa fie stimulat.....binenteles ca nu poti baga toti doctori,in aceasi oala......Grecii raman Greci oriunde s-ar afla,nu sunt priviti diferit,cand se intorc acasa,sau ca ei erau plecati si noi restu care am ramas,am mancat salam cu soia....cred ca ar trebui sa invatam si de la vecinii nostrii balcanici.Toti pensionarii care locuiesc inafara,s-ar intoarce,daca ar gasi niste conditii asemanatoare,cu cele din tara de unde vin.Binenteles ca pt Tara ar putea fi o sursa de venit,respectivu ar cumpara o casa,asta inseamna niste taxe,intretinerea casei,mancare....daca nu respectivi isi vad de treaba....si pierdem toti....

 

 

o aberatie mai mare

ca asta, de pe vremea ministrului "valea" nu am mai auzit. card de sanatate atribuit romanilor cu domiciliu in strainatate. care bineinteles ca nu contribuie la fondul de sanatate din romania. mai pe romaneste. pot beneficia de asistenta medica gratuita si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate fara a contribui cu 10% din venituri la sistemul din romania. poate nu am inteles eu bine?

 

 

Daca poate fi folosita ca pasaport e un lucru bun

Altfel nu vad utilitatea identificarii centralizate a minorilor. Nu mai spun ca exista tari cu civilizatie veche in Europa unde politistul nu-ti cere buletinul pentru a te identifica; e suficient sa dai orice element sau document ce atesta identitatea: permis de conducere, card bancar, sau chiar sa-ti spui adresa. Restul identificarii se face prin corelari intre sistemele informatice, politistul avand instataneu poza ta si caracteristicile fizice, comportamentale etc. In contextul asta, demersul poate parea o forma fara fond, facut sa raspunda unei cereri alta decat nevoia populatiei pe care se aplica si care o plateste.

 

 

nu este aberatie

1. oricum orice cetatean beneficiaza gratuit de asistenta medicala de urgenta.
2. probabil pe noul CI, in partea de card de sanatate cei cu domiciliul in strainatate vor avea o mentiune speciala: platesc asigurari de sanatate sau nu in Romania.
3. personal eu platesc asigurari de sanatate si in Romania: nu se stie niciodata daca nu-mi va fi de folos.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor