Val de procese impotriva ordonantelor lui Vela: "Cultiva blasfemia si delasarea religioasa"

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 12:13
15814 citiri
Val de procese impotriva ordonantelor lui Vela: "Cultiva blasfemia si delasarea religioasa"
Foto: Facebook/ Marcel Vela

Mai multe procese au fost deschise in instantele din Romania impotriva ordonantelor militare semnate de ministrul de Interne, Marcel Vela. Motivele sunt diverse, de la anularea interdictiilor aplicate batranilor, la prevederile privind vanzarea unor produse cu amanuntul sau interdictia privind accesul credinciosilor la slujbele religioase.

Trei astfel de procese au fost respinse ca inadmisibile sau cererile au fost considerate nefondate:

Curtea de Apel Bucuresti (Dosar: 8143/3/2020) - Cerere respinsa ca inadmisibila pe 6 aprilie, cu recurs.

Curtea de Apel Ploiesti (Dosar: 168/42/2020) - Cerere respinsa ca inadmisibila pe 7 aprilie, cu recurs.

Curtea de Apel Bacau (Dosar: 152/32/2020) - Cerere respinsa ca nefondata pe 9 aprilie, cu recurs.

Ce cazuri mai sunt pe rol

Cel putin alte patru procese similare se afla pe rolul instantelor, potrivit unei analize Ziare.com. Trei cazuri au ca reclamant aceeasi persoana, Ioan Petrescu.

Curtea de Apel Cluj (Dosar: 215/33/2020) - Are primul termen de judecata vineri, 10 aprilie 2020.

Curtea de Apel Iasi (Dosar: 155/45/2020) - Are primul termen de judecata pe 14 aprilie.

Curtea de Apel Galati (Dosar: 246/44/2020) - Are primul termen de judecata pe 23 aprilie.

Curtea de Apel Brasov (Dosar: 135/64/2020) - nu a primit inca termen de judecata.

Potrivit Ziarul de Iasi este vorba despre un magistrat. Ioan Petrescu are 53 de ani si a devenit judecator in 2008, anterior fiind consilier juridic in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

Zilele trecute, Petrescu a deschis un proces impotriva MAI prin care cere anularea partiala a unui articol referitor la interzicerea adunarilor publice, pe timpul perioadei de urgenta.

Argumentele judecatorului

In cererea adresata Curtii de Apel, consultata de Ziarul de Iasi, judecatorul sustine ca ordonanta militara nr. 2 incalca articolul din Constitutie care prevede ca "libertatea credintelor religioase nu poate fi ingradita sub nicio forma".

"Cum prin interzicerea accesului publicului - in speta a credinciosilor - la serviciu religios care are loc in biserica fara ca Decretul de instituire a starii de asediu sa prevada macar o restrangere a libertatii constiintei, dispozitiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, paratul a incalcat limita componentei proprii in punerea in aplicare a respectivului decret, dar si libertatea fundamentala a constiintei cetatenilor romani credinciosi ortodocsi", arata Petrescu.

Solicitarea, gresit introdusa

In primul caz respins de Curtea de Apel Bucuresti, dosarul 8143/3/2020, reclamantul solicita instantei sa suspende aplicarea articolelor 2 si 3 din Ordonanta militara 3/24 martie 2020, deoarece s-a face o discriminare bazata pe motiv de varsta, in cazul interdictiilor instituite persoanelor de peste 65 de ani.

Iata mai multe detalii - Una din ordonantele militare semnate de Vela, contestata in instanta: Se face o discriminare!

Din punct de vedere tehnic, cererea a fost sub forma unei ordonante presedintiale, dosar care se judeca de urgenta. Tocmai din acest motiv cererea a fost respinsa ca inadmisibila.

Instanta a constatat ca practic reclamanta cere suspendarea executarii unui act administrativ in cadrul procedurii ordonantei presedintiale, lucru care nu ar fi posibil.

Suspendarea executarii unui administrativ este prevazuta strict de articolul 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ.

"Pentru aceste considerente, avand in vedere natura actului ce se solicita a fi suspendat, care este un act administrativ cu caracter normativ emis in conditiile art. 5 alin. 3 din Legea 554/2004 Curtea apreciaza ca cererea de ordonanta presedintiala este inadmisibila, motiv pentru care cererea reclamantei va fi respinsa ca atare," motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.

Contesta interdictiile privind slujbele religioase

In al doilea caz respins de Curtea de Apel Ploiesti, dosarul 168/42/2020, reclamantul solicita instantei anularea partiala a Ordonantei militare nr. 2/2020, respectiv anularea in alin. 2 al art. 2 al Ordonantei militare nr. 1/2020, din formularea "Se pot oficia slujbe in lacasurile de cult de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online" a expresiei "de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online".

Se mai cerea si anularea alin. 3 al art. 3 al Ordonantei militare nr. 1/2020, din formularea "Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, precum si impartasirea credinciosilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora" a expresiei "la care pot participa maximum 8 persoane, precum si impartasirea credinciosilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora" a expresiei "la care pot participa maximum 8 persoane", alineate introduse prin art. 9 alin. 1, pct. 1 al Ordonantei militare nr. 2/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.

Reclamant: Ataca dreptul la libertatea de expresie

Potrivit reclamantului, masurile luate de MAI prin aceasta ordonanta ataca direct existenta libertatii de expresie religioasa, prin faptul ca introduc in mentalul colectiv al credinciosilor ortodocsi idei contrare doctrinei ortodoxe:

- Ideea ca Biserica, Casa lui Dumnezeu, ar putea fi un loc de contaminare cu COVID-19, cand de milenii se stie ca Biserica este un spital in care puterea lui Dumnezeu vindeca astfel de molime;

- Ca pentru a te vindeca de aceasta epidemie nu ai nevoie de Dumnezeu, El insusi "izolat la domiciliu" de catre ordonantele MAI;

- Ii despart pe credinciosii ortodocsi de Dumnezeu si de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, lasandu-i prada singuratatii, deznadejdii, fricii de moarte si propagandei alarmiste a media, in conditiile in care credinciosii ortodocsi in astfel de momente alearga mai mult decat oricand la ajutorul lui Dumnezeu si au nevoie de ajutorul Acestuia;

- Ca Sfintele Icoane ar avea nevoie de dezinfectie, desi credinciosii ortodocsi stiu de milenii ca ele sunt "dezinfectate" de lucrarea Duhului Sfant in ele;

- Ca impartasirea de la acelasi Potir ar putea fi sursa de infectare, in ciuda faptului ca aceasta impartasire se practica frecvent in capelele spitalelor de boli infectioase;

- A afirma ca Trupul si Sangele lui Hristos sunt vehicule ale bolii este o blasfemie.

"Toate aceste idei cultiva necredinta, blasfemia si delasarea religioasa, punand in discutie insasi existenta libertatii de constiinta religioasa.

Masurile pot fi atentate la adresa fizica si, mai ales, psihica a credinciosilor, lipsiti de ajutorul Bisericii pe o perioada atat de lunga si de importanta in viata liturgica cum este perioada Pastilor. Canoanele bisericesti prevad sanctionarea credinciosilor care nu participa la trei slujbe ale liturghiei consecutive, aratand prin aceasta importanta participarii fizice la slujbe. Decizia de a participa sau nu trebuie sa apartina invariabil credinciosului, nicidecum statului", sustinea reclamantul.

Respinsa ca inadmisibila

Curtea de Apel Ploiesti a respins ca inadmisibila aceasta solicitare. In esenta, era vizata chiar cererea facuta, tot prin intermediul unei ordonante presedintiale.

Judecatorii arata ca ordonanta presedintiala, prin esenta ei, astfel cum este reglementata, reprezinta o procedura speciala prin care legea ingaduie sa se dea o rezolvare vremelnica si fara prejudecarea fondului unor cauze al caror caracter urgent nu ingaduie sa se astepte desfasurarea procedurii de drept comun.

"Asadar, solicitarea reclamantului de anulare a unor prevederi cuprinse in actul contestat comporta incontestabil analiza pe fond a dreptului ce se pretinde a fi vatamat prin normele juridice aflate in discutie, examinare ce este incompatibila cu procedura ordonantei presedintiale," motiveaza instanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#ordonante militare procese, #procese Marcel Vela, #Marcel Vela ministru Interne, #Marcel vela MAI , #ministru de Interne