Renate Weber ii cere lui Marcel Vela o strategie impotriva infractorilor: Primim numeroase sesizari!

Marti, 07 Aprilie 2020, ora 11:56
7946 citiri
Renate Weber ii cere lui Marcel Vela o strategie impotriva infractorilor: Primim numeroase sesizari!

Avocatul Poporului (AP), Renate Weber, ii solicita ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, sa-i comunice daca a fost stabilita o strategie de contracarare a fenomenului infractional pentru garantarea sigurantei persoanelor si a bunurilor.

"Primim numeroase sesizari, asa cum semnaleaza tot mai des mass-media, in legatura cu cazuri de inmultire a actelor savarsite, unele chiar cu violenta, la adresa persoanelor sau a bunurilor acestora.

Avand in vedere ca aplicarea masurilor specifice starii de urgenta presupune concentrarea in aceasta sfera, a prevenirii raspandirii virusului, a activitatii autoritatilor cu atributii in sfera prevenirii fenomenului infractional, ne exprimam ingrijorarea in legatura cu efectul nedorit al cresterii numarului de infractiuni privind bunurile si persoanele in perioada urmatoare.

...

Va solicitam sa ne comunicati daca a fost stabilita deja sau este in curs de elaborare o strategie de contracarare a fenomenului infractional ce se poate manifesta in acest context concret pentru garantarea sigurantei persoanelor si a bunurilor", se arata in solicitarea AP.

Siguranta populatiei, "puternic incercata"

Conform solicitarii, Romania trece printr-o situatie exceptionala in contextul pandemiei de COVID-19, care afecteaza populatia la nivel general, instituirea starii de urgenta fiind doar o parte din raspunsul care trebuie oferit societatii romanesti si evolutiei ei viitoare.

Avocatul Poporului reafirma rolul sau de garant al drepturilor si libertatilor fundamentale, mai ales intr-o perioada a masurilor exceptionale, cand siguranta populatiei este "puternic incercata" din toate punctele de vedere.

"Constatam ca, in acest context exceptional, cadrele Ministerului Afacerilor Interne, Politiei si Jandarmeriei, ale Ministerului Apararii Nationale si ale Politiei Locale exercita in mod prioritar activitati specifice pentru a asigura implementarea masurilor adoptate in baza decretului prezidential nr. 195/2020, prin Ordonantele militare nr. 1, 2, 3, 4, 5 si 6 din 2020", se mai arata in solicitare.

Scrisorea poate fi citita pe site-ul Avocatului Poporului.

Vela: Infractionalitatea a scazut

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a atentionat, duminica, la Digi24, ca infractiunile comise in perioada starii de urgenta sunt sanctionate cu mai multa rapiditate si cu sporuri de pedeapsa.

El a mentionat ca s-a marit numarul dispozitivelor de ordine publica. Chestionat privind numarul de spargeri, care a crescut in zona Arad, el a mentionat ca la nivel national infractionalitatea a scazut.

"La nivel national sa stiti ca infractiunile au scazut, poate si din cauza... sau acum pot sa spun datorita faptului ca circulatia este redusa, restransa pe strazi sau oamenii sunt acasa. La nivel national, infractionalitatea a scazut.

Pe zone punctuale, unde intr-adevar exista un impact cu cei care vin de afara si nu trebuie sa ne ferim de acest adevar, sunt compatrioti de-ai nostri care vin de afara, evidentiati intr-o baza de date mai speciala, oameni care s-au ocupat cu infractiuni pe afara.

Ei nu tin cont de pandemie sau de conditiile - sa spunem - impuse de ordonantele militare si, probabil, isi pastreaza prostul obicei pe care l-au avut si in Romania inainte de a pleca si in unele state unde au ajuns", a spus Vela.

Citeste si:
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 16 primari după ce a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură...
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....