Ziare.com

Val de procese impotriva ordonantelor lui Vela: "Cultiva blasfemia si delasarea religioasa"

de Ionel Stoica
Vineri, 10 Aprilie 2020, ora 12:13

   

Val de procese impotriva ordonantelor lui Vela: "Cultiva blasfemia si delasarea religioasa"
Mai multe procese au fost deschise in instantele din Romania impotriva ordonantelor militare semnate de ministrul de Interne, Marcel Vela. Motivele sunt diverse, de la anularea interdictiilor aplicate batranilor, la prevederile privind vanzarea unor produse cu amanuntul sau interdictia privind accesul credinciosilor la slujbele religioase.

Trei astfel de procese au fost respinse ca inadmisibile sau cererile au fost considerate nefondate:

Curtea de Apel Bucuresti (Dosar: 8143/3/2020) - Cerere respinsa ca inadmisibila pe 6 aprilie, cu recurs.
Curtea de Apel Ploiesti (Dosar: 168/42/2020) - Cerere respinsa ca inadmisibila pe 7 aprilie, cu recurs.
Curtea de Apel Bacau (Dosar: 152/32/2020) - Cerere respinsa ca nefondata pe 9 aprilie, cu recurs.

Ce cazuri mai sunt pe rol

Cel putin alte patru procese similare se afla pe rolul instantelor, potrivit unei analize Ziare.com. Trei cazuri au ca reclamant aceeasi persoana, Ioan Petrescu.

Curtea de Apel Cluj (Dosar: 215/33/2020) - Are primul termen de judecata vineri, 10 aprilie 2020.
Curtea de Apel Iasi (Dosar: 155/45/2020) - Are primul termen de judecata pe 14 aprilie.
Curtea de Apel Galati (Dosar: 246/44/2020) - Are primul termen de judecata pe 23 aprilie.
Curtea de Apel Brasov (Dosar: 135/64/2020) - nu a primit inca termen de judecata.

Potrivit Ziarul de Iasi este vorba despre un magistrat. Ioan Petrescu are 53 de ani si a devenit judecator in 2008, anterior fiind consilier juridic in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.

Zilele trecute, Petrescu a deschis un proces impotriva MAI prin care cere anularea partiala a unui articol referitor la interzicerea adunarilor publice, pe timpul perioadei de urgenta.

Argumentele judecatorului

In cererea adresata Curtii de Apel, consultata de Ziarul de Iasi, judecatorul sustine ca ordonanta militara nr. 2 incalca articolul din Constitutie care prevede ca "libertatea credintelor religioase nu poate fi ingradita sub nicio forma".

"Cum prin interzicerea accesului publicului - in speta a credinciosilor - la serviciu religios care are loc in biserica fara ca Decretul de instituire a starii de asediu sa prevada macar o restrangere a libertatii constiintei, dispozitiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, paratul a incalcat limita componentei proprii in punerea in aplicare a respectivului decret, dar si libertatea fundamentala a constiintei cetatenilor romani credinciosi ortodocsi", arata Petrescu.

Solicitarea, gresit introdusa

In primul caz respins de Curtea de Apel Bucuresti, dosarul 8143/3/2020, reclamantul solicita instantei sa suspende aplicarea articolelor 2 si 3 din Ordonanta militara 3/24 martie 2020, deoarece s-a face o discriminare bazata pe motiv de varsta, in cazul interdictiilor instituite persoanelor de peste 65 de ani.

Iata mai multe detalii - Una din ordonantele militare semnate de Vela, contestata in instanta: Se face o discriminare!

Din punct de vedere tehnic, cererea a fost sub forma unei ordonante presedintiale, dosar care se judeca de urgenta. Tocmai din acest motiv cererea a fost respinsa ca inadmisibila.

Instanta a constatat ca practic reclamanta cere suspendarea executarii unui act administrativ in cadrul procedurii ordonantei presedintiale, lucru care nu ar fi posibil.

Suspendarea executarii unui administrativ este prevazuta strict de articolul 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ.

"Pentru aceste considerente, avand in vedere natura actului ce se solicita a fi suspendat, care este un act administrativ cu caracter normativ emis in conditiile art. 5 alin. 3 din Legea 554/2004 Curtea apreciaza ca cererea de ordonanta presedintiala este inadmisibila, motiv pentru care cererea reclamantei va fi respinsa ca atare," motiveaza Curtea de Apel Bucuresti.

Contesta interdictiile privind slujbele religioase

In al doilea caz respins de Curtea de Apel Ploiesti, dosarul 168/42/2020, reclamantul solicita instantei anularea partiala a Ordonantei militare nr. 2/2020, respectiv anularea in alin. 2 al art. 2 al Ordonantei militare nr. 1/2020, din formularea "Se pot oficia slujbe in lacasurile de cult de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online" a expresiei "de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online".

Se mai cerea si anularea alin. 3 al art. 3 al Ordonantei militare nr. 1/2020, din formularea "Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, precum si impartasirea credinciosilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora" a expresiei "la care pot participa maximum 8 persoane, precum si impartasirea credinciosilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora" a expresiei "la care pot participa maximum 8 persoane", alineate introduse prin art. 9 alin. 1, pct. 1 al Ordonantei militare nr. 2/2020 privind masuri de prevenire a raspandirii COVID-19.

Reclamant: Ataca dreptul la libertatea de expresie

Potrivit reclamantului, masurile luate de MAI prin aceasta ordonanta ataca direct existenta libertatii de expresie religioasa, prin faptul ca introduc in mentalul colectiv al credinciosilor ortodocsi idei contrare doctrinei ortodoxe:

- Ideea ca Biserica, Casa lui Dumnezeu, ar putea fi un loc de contaminare cu COVID-19, cand de milenii se stie ca Biserica este un spital in care puterea lui Dumnezeu vindeca astfel de molime;

- Ca pentru a te vindeca de aceasta epidemie nu ai nevoie de Dumnezeu, El insusi "izolat la domiciliu" de catre ordonantele MAI;

- Ii despart pe credinciosii ortodocsi de Dumnezeu si de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, lasandu-i prada singuratatii, deznadejdii, fricii de moarte si propagandei alarmiste a media, in conditiile in care credinciosii ortodocsi in astfel de momente alearga mai mult decat oricand la ajutorul lui Dumnezeu si au nevoie de ajutorul Acestuia;

- Ca Sfintele Icoane ar avea nevoie de dezinfectie, desi credinciosii ortodocsi stiu de milenii ca ele sunt "dezinfectate" de lucrarea Duhului Sfant in ele;

- Ca impartasirea de la acelasi Potir ar putea fi sursa de infectare, in ciuda faptului ca aceasta impartasire se practica frecvent in capelele spitalelor de boli infectioase;

- A afirma ca Trupul si Sangele lui Hristos sunt vehicule ale bolii este o blasfemie.

"Toate aceste idei cultiva necredinta, blasfemia si delasarea religioasa, punand in discutie insasi existenta libertatii de constiinta religioasa.

Masurile pot fi atentate la adresa fizica si, mai ales, psihica a credinciosilor, lipsiti de ajutorul Bisericii pe o perioada atat de lunga si de importanta in viata liturgica cum este perioada Pastilor. Canoanele bisericesti prevad sanctionarea credinciosilor care nu participa la trei slujbe ale liturghiei consecutive, aratand prin aceasta importanta participarii fizice la slujbe. Decizia de a participa sau nu trebuie sa apartina invariabil credinciosului, nicidecum statului", sustinea reclamantul.

Respinsa ca inadmisibila

Curtea de Apel Ploiesti a respins ca inadmisibila aceasta solicitare. In esenta, era vizata chiar cererea facuta, tot prin intermediul unei ordonante presedintiale.

Judecatorii arata ca ordonanta presedintiala, prin esenta ei, astfel cum este reglementata, reprezinta o procedura speciala prin care legea ingaduie sa se dea o rezolvare vremelnica si fara prejudecarea fondului unor cauze al caror caracter urgent nu ingaduie sa se astepte desfasurarea procedurii de drept comun.

"Asadar, solicitarea reclamantului de anulare a unor prevederi cuprinse in actul contestat comporta incontestabil analiza pe fond a dreptului ce se pretinde a fi vatamat prin normele juridice aflate in discutie, examinare ce este incompatibila cu procedura ordonantei presedintiale," motiveaza instanta.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 14729 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

* * *

- ce-i aia "delasarea religioasa" !? e legiferat activismu' religios obligatoriu !? pierdeti bani , sa fiti sanatosi , aveti de unde , inmormantari sunt fara numar si asta-i d'abia inceputu' ! va vine randu' s voua !:o(((

"Val de procese in instanta impotriva ordonantelor lui Vela: "Cultiva blasfemia si delasarea religioasa"

 
 

 

Procesele sunt razboiul Ciumei Rosii impotriva Romaniei.

In din 1990 Ciuma Rosii, dupa ce a dat lovitura de stat si s-a inscaunat in Romania, si-a facut tot felul de sindicate, ONG, asociatii profesionale, asociatii sportive, mufate la banii publicii, in fruntea carora si-au pus slugi de nadejde. Acum Ciuma Rosia a inceput razboiul de guerila impotriva Romaniei si romanilor prin intermediul acestor oficine. Ii ajuta si legile , croite in acesti 30 de ani tot de Ciuma Rosie in folusul ei. Cand le luam ciumatilor pensiile speciale ??? Este momentul acum caci romanii vor muri de foame iar niste jalnici slujbasi ai lui Ceausescu incaseaza pensii de 15.000 E/luna. Ei mananca cu 100 de guri.

virusul va continua sa se transmita multi ani

Degeaba se inchid biserici, restaurante, etc, daca nu se inchid si alte magazine, farmacii unde virusul se poate raspandi. Pacat ca autoritatile din Romania si vest europene NU pot inchide biserici din Bulgaria, Serbia, Ucraina, Rusia, Belarus si alte tari unde vor calatori romani si de unde vor veni locuitori in Romania.
Dupa ce se vor relaxa masurile de izolare va incepe raspadirea virusului daca nu vom pastra distanta fata de alte persoane la serviciu, magazin, spital, etc. Norocul nostru ca vor fi temperaturi foarte ridicate si coronavirusul nu se va raspandi rapid cum este acum in Africa, America Centrala, de Sud, Asia de Sud, Australia unde sunt zilnic doar cateva cazuri noi.

 

Romania se afla ,ca si alte state,in stare de razboi!

Apar i-di-o-tii ,printre care si un "judecator"care dau de lucru instantelor cu procese deadreptul ilariante!
Cat despre "libertatea religioasa"aceasta se intelege prin prizma statului laic!
Religiile trebuie sa respecte legile statului si nu invers!
Sunt religii care prevad arderea pe rug odata cu sotul decedat a sotiei vii!!!!!
Interzierea acestor practici reprezinta incalcarea libertatii religioase?
In practica judaica o sotie divortata legal nu poate sa se casatoreasca daca nu obtine un asa zis "get"de la sot,care se acorda ,sau nu, in functie de interese de succesiune matrimoniala(de regula)!
Poate fi invocat acest "get"intr'o tara laica?
Sharia musulmana contine reguli primitive ca biciuirea ,decapitarea,taierea mainilor etc!
Poate fi invocata Sharia contra legii laice?
Dar obscurantismul unor culte care interzic vaccinarile punand in pericol vietile a mii de copii care nu au posibilitatea optiunii!
Sa fim intelesi,adunarile publice ,inclusiv cele
religioase(sic!)sunt focare de raspandire a infectiilor si sunt interzise in toate tarile aflate in pericol!
In aceste conditii,respingerile din faza incipienta a unor actiuni de acest gen reflecta inteligenta magistratilor respectivi!
Biserica nu are decat o cale sa dovedeasca responsabilitate inteligenta si nu obsurantism:sa sustina respectarea masurilor guvernului in combaterea coronavirusului!
Masuri care,pana acum,s-au dovedit mai eficiente decat cele adoptate in alte tari!Teo

OberstZyklon

Am cautat pe platforma respectiva si nu am gasit nimic despre "WuhhaniSS si holera galbena"

@Hekel. Poate ca adminul sitului gaseste ceva

despre "WuhanniSS" prin regulile comentariilor!
IP-ul lui OberstZyklon (remarc si nick-ul care contine aluzii naziste la ZyklonB) poate fi transmis judecatorului competent care poate aprecia aceste insulte la justa lor valoare.

Fac aluzie la comentariul, repetat si pe alte pagini,
OberstZyklon
10.04.2020, 11:29

 

Bine ar fi sa scapam de toti fiindca sunt mult mai

multi decat crezi !

 

habotnici in sevraj

popii umbla in zilele astea din casa in casa cu lingurita la supt si icoanele zoioase la pupat
daca am avea toalete publice cate biserici sunt Romania ar fi mult mai curata

 

SI DACA CEI CE ACUZA azi statul roman si reprezentantii sai

de blasfemie asupra bisericii ar fi lasati sa-si rezolve eventualele probleme medicale, sociale si de alta natura prin metodele lor arhaice si duhovnicesti , cu rugi si proceduri empirice , ar avea multumirea pe care si-o doresc ?
Daca fetele bisericesti sunt mai presus decat muritorii de rand si au darul de a se feri de pericole , presupun pagane , nu au decat sa se tamaduiasca intre ei , fara a mai incerca sa aduca omul obisnuit sub dominatia unor forte oarbe care nu pot fi bune la ceva ,
nici cat un PIRAMIDON ???!!!

Ion Petrescu

Dacă citești motivările sale nici nu știi ce să faci, să razi sau să plangi. In Evul Mediu, in timpul epidemiilor de holeră sau ciumă neagră bisericile erau inchise. Deci, de atunci se luau in caz de pandemie măsuri de protecție. Sigur că este bine să mergem la biserică să ne rugăm dar esența legăturii cu Dumnezeu este credința noastră. In funcție de situații ne putem inchina lui Dumnezeu oriunde.

Să vedem ce despăgubiri va acorda CEDO pentru cele admise...

.

 

Nu va da nici o despagubire CEDO

pentru ca CEDO nu da despagubiri, eventual Statul care pierde la CEDO plateste si despagubirile. Dar aici la noi nu e cazul, in situatia in care suntem acum, adica in Stare de Urgenta, se pot limita si intrunirile de orice natura, inclusiv cele bisericesti.

Ordonanțele

militare in starea de urgență nu se discută, se execută. Avocații ar trebui să-și cunoască lungul nasului iar judecătorii să respingă toate "acțiunile" ca inadmisibile. Poporul trebuie să invețe disciplina. Să-și cunoască intai obligațiile și apoi drepturile, pentru că ele vin la pachet, impreună.

 

Da asa este dar uite ca klaus si vela au incalcat-o. Baga-i in

puscarie daca poti. Pe ordonanta militara este semnatura celor doi. Plecarea romanilor din Cluj in Germania este ILEGALA

Nu stiu cat de ilegala

a fost plecarea muncitorilor romani ieri de la Cluj, eu stiu ca dreptul la munca inca nu ne-a fost interzis, dar in nici un caz vinovat pentru plecarea romanilor in Germania la munci sezoniere in agricultura nu este nici Presedintele, nici a Ministrului Afacerilor Interne. Asa, pe logica asta a ta, putem spune ca vinovat pentru faptul ca Dinamo nu mai joaca de ani buni in Europa ar fi a Ministrului Sportului.

@Alexeevici din Respublika Moldovskaia. Poate ca

la voi este ilegal sa iti permita Putin sa te deplasezi in strainatate, dar Romania este un STAT EUROPEAN, care garanteala o libertate fundamentala: libera deplasare a cetatenilor sai pe tot teritoriul european! Asa ca las-o moale cu ilegalitatea...

Presedintele Romaniei, DOMNUL Klaus Werner Iohannis, are legalitatea asigurata de milioane de voturi din tara si din strainatate. Nu are de ce sa-ti dea tie socoleala pentru toate ineptiile care va trec prin cap. Mai ales acum, cand Presedintele TUTUROR ROMANILOR se pregateste sa sarbatoreasca alaturi de milioane de crestini Miracolul Invierii.

 

Cea mai mare discriminare de varsta a facut-o trantorul de la palat,

cei peste 65 de ani au voie "sa iasa" din case numai intre
orele 11:00-13:00. A avea o cetatenie nu inseamna automat ca reprezinti nationalitatea respectiva. Desigur ca vinovati sint cei care l-au pus si l-au votat. Indiferent cati candidati sint romanii se orienteaza sa-l aleaga pe cel mai hot. (nu degeaba Romania este tara hotilor). Mai mult decat atat klaus are nume german, parintii in Germania, ii trimite pe romani sa lucreze in Germania cind in tara este ordonanta militara. Dupa ce trece acesta criza covid19 in tara va fi numai scandaluri, procese peste procese, proteste numeroase, conflicte intre populatie si politie. Nimeni nu mai are incredere in autoritatile statului iar suspendarea presedintelui este inevitabila. Vor urma multe stari de ...necesitate in multe domenii.
Deja este scandal national ... "dragi romani"!

 

Doamne ferește!

Dumnezeu să ocrotească țara noastră, să-i ferească pe cetățenii romani de gandul cel rău!

@alex-7

Oricine va citeste "comentariile"poate sa-si dea seama ca scrieti la comanda unor sponsori anti-romani!
Presedintele tarii este singurul ales prin vot universal,national!
In cazul presedintelui Iohannis,acesta a fost ales de "poporul suveran"prin 65% din votanti!
Un procent remarcabil la scara oricarei tari democrate!
Statutul presedintelui Romaniei nu poate fi erodat de indivizi ca dvs!
Deunazi citeam ca o caricatura din Parlamentul Romaniei,Serban(soferul de lux)propunea reducerea atributiilor sefului statului,ales de majoritatea imensa a poporului!
Sper ca CCR sa-i faca ,odata prin exceptie ,datoria si sa respinga o astfel de lege daca va trece de parlament!
Ce face "Avocatul Poporului"?
Se trezeste doar cand are de aparat interesele mafiotilor?Teo

Oferta cu tiglele pentru mansarda ramane valabila.

.

astept confirmare adresa ficzak prin porumbel

sau cucuvea.

 

Gandesti bolovanos !

Nu te doare nimic ? Cum mai stai cu sanatatea ?

 

Foarte simplu

Si cand te gandesti ca votantii mafiei PSD spalati pe creiere pierd niste zile in care puteau sa linga moaste si sa se tarasca pe jos prin biserici si prin afara acestora !
Iar liderii mafiei PSD trebuiau sa fie laudati de popi in fata multimilor de votanti ai mafiei PSD pupatori de moaste!
Si in an electoral !

 

mai bine-zis,an aparent pre-electoral

fii atent la nuante,nu lasa viteza sa-ti intunece
ratiunea :)
cit despre procesomani,vesnicii haidai asistati,
crema psdistilor retarzi.
scriu si pt o bucata de brinza si o bere calda :)

Sdrullullannii...ii vindecă pe ei puterea lui Dumnezeu.

De MILENII se șittie...vezi tu?
Doar că n-a prea salvat nimic puterea asta a lui Dumnezeu...că dacă ar veni ea așa...oriunde se adună trei BORtte băLăbbănindde...ar fi rassol dittăt prin sistemul solar.
majooskool majooskoolar.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor