Vela anunta ce amenzi pot fi date dupa 15 mai: Daca vedeti pe cineva in metrou care stranuta si nu are masca, sunati instant la 112

Luni, 11 Mai 2020, ora 21:07
23083 citiri
Vela anunta ce amenzi pot fi date dupa 15 mai: Daca vedeti pe cineva in metrou care stranuta si nu are masca, sunati instant la 112
Foto: captura Youtube

Ministrul de Interne Marcel Vela a vorbit despre amenzile pe care autoritatile vor sa le aplice dupa 15 mai celor care nu vor respecta masurile din starea de alerta.

Vela a mentionat ca cel putin la metrou, in Bucuresti, vor fi politisti care vor veghea ca oamenii sa aiba masca, dar a cerut vigilenta si de la cetateni, sfatuindu-i sa sune "instat" la 112 daca, de exemplu, vad o persoana care stranuta in metrou si nu are masca.

"La toate gurile de metrou o sa avem si oameni de ordine. Puteti suna instant la 112 (daca vedeti pe cineva in metrou fara masca - n.red.). Daca nu are masca si stranuta poate avea dosar penal. A avut un comportament care s-a incadrat in zona penalului si a contribuit la raspandirea bolilor cu buna stiinta. Adica a si stranutat si n-a avut nici masca.

Noi nu intram in cazarma, vom apara cetatenii. Vom fi prezenti in strada si vom avea si masuri coercitive pentru fiecare fapta. Am gasit formula parlamentara pentru a nu intra in conflict", a afirmat Vela intr-o discutie pe canalul de YouTube al lui George Buhnici.

"La intrarile metroului vor fi forte de ordine care nu vor accepta sa intre cineva in statia de metrou fara masca. Deocamdata, discutia a fost doar de metrou, nu am avut o discutie si cu transportul public in comun. Tine de autoritatile locale. Probabil vom gasi solutii. Incercam sa evaluam, nu trebuie sa militarizam toata tara pe ideea ca oamenii sunt de rea credinta. Cred ca se vor linisti cand vor vedea ca pana saptamana viitoare vom avea si masuri coercitive foarte transparente", a mai spus Vela.

De mentionat ca suntem in sezonul alergiilor si, in plus, stranutul nu este unul dintre principalele simptome de coronavirus, mai ales de sine statator. Este greu de anticipat ce efecte va avea acest indemn al ministrului de Interne asupra sistemului de urgente.

Ce amenzi se pregatesc dupa 15 mai

Totodata, Vela a vorbit si despre amenzile pentru care autoritatile incearca sa gaseasca un cadru legislativ in aceasta perioada, oferind cateva exemple concrete de situatii, dar nu si de cuantumuri.

"Daca nu aveti masca, daca o societate nu isi decaleaza programul ca sa reduca presiunea de pe transportul public, daca se face o alta activitate decat cea permisa... sa se deschida un restaurant, o terasa... Vor fi amenzi si pentru grupuri mai mari de 3 persoane sau pentru un sport de echipa care nu este autorizat", a precizat Vela.

De ce sunt ridicate restrictiile desi numarul cazurilor noi nu scade: Omul este o fiinta sociala

Marcel Vela a explicat si motivul pentru care unele restrictii vor fi ridicate incepand cu 15 mai, chiar daca numarul cazurilor noi de coronavirus din tara noastra nu a scazut.

Vela a afirmat ca aceasta decizie a fost luata deoarece autoritatile se bazeaza pe responsabilitatea cetatenilor. In plus, Vela a mentionat ca "omul este o fiinta sociala" si ca masuraturile facute au aratat ca cetatenii nu-si mai doresc sa stea in casa.

"Se bazeaza in primul rand pe evolutia pandemiei din Romania. Adica oamenii au fost responsabili. Masuratoarea a fost facuta la mijlocul lunii aprilie, de Paste, si de 1 mai. Acum in 15 mai nu am inregistrat un boom, o explozie a cazurilor. Suntem intr-un platou destul de firesc al situatiei epidemiologice. Se putea merge cu un pas inainte in gestionarea tuturor problemelor de la nivel national. In acelasi timp, exista si o saturatie, o asteptare extrem de mare din partea populatiei. Nu e usor sa tii copiii in casa, persoanele peste 65 de ani. Sunt 2 luni in care oamenii au fost eroi.

Chiar simt acest lucru ca eroismul fiecaruia a fost darul pe care l-a oferit intregii comunitati. Ne-am facut si masuratori. Daca in prima luna au respectat masurile de stat acasa, dar incet, incet, pentru ca omul este o fiinta sociala, nu poti sa-l tii saptamani inchis in casa... era foarte greu sa mai tolereze, sa mai stea intre patru pereti. Pe masuratori a scazut gradul de acceptabilitate de a sta in interiorul unei locuinte", a mentionat Vela.

Ce se va schimba dupa 15 mai

De asemenea, Vela a spus si cateva dintre lucrurile care se vor schimba dupa data de 15 mai.

"In primul rand vor fi permise unele lucruri care pana acum nu erau permise, in sensul in care pot functiona de exemplu saloanele de infrumusetare, cosmetica, frizeriile, se pot deschide cabinetele stomatologice. Sunt activitati care pot fi facute dupa 15 mai, care pana acum erau in contradictie cu ce am decis noi. Trebuie sa evaluam cu foarte multa atentie si foarte multa celeritate ceea ce vom avea peste 2 saptamani dupa 15 mai, in asa fel incat sa putem spune ca nu au crescut cazurile noi si ca lumea a fost foarte atenta.

Va fi o batalie noua in care nu vom mai folosi baioneta, ci trebuie sa folosim cu totii si o arma mai eleganta, ce tine direct de comportamentul nostru. Din intreaga populatie, 1,7% a incalcat regulile. 98,3% le-au respectat. Fiecare trebuie sa aiba grija de sine si de familia lui. Oamenii doresc sa se protejeze pentru ca nu vor sa-si riste viata, sa ajunga in spital", a completat Vela.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Marcel Vela ridicare restrictii 15 mai, #obligativitate purtare masca 15 mai , #ministru de Interne