Vela trimite politistii sa duca lumina de teama ce va scrie presa straina si ca sa nu se dea navala in biserica. Rolul sefului de scara

Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 11:12
9878 citiri
Vela trimite politistii sa duca lumina de teama ce va scrie presa straina si ca sa nu se dea navala in biserica. Rolul sefului de scara
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a incercat, miercuri dimineata, sa vina cu lamuriri legate de decizia anuntata marti seara, cum ca politistii si jandarmii vor ajuta la distribuirea luminii de Inviere.

"Sa facem un exercitiu de imaginatie. Daca nu am fi facut aceasta regula, va spun ca erau oameni care nu intelegeau si sambata erau bisericile pline dupa Lumina, se imprastia virusul, trebuia sa intervenim pentru a respecta legea si puneam Jandarmeria si Politia in situatia neplacuta ca stire internationala luata de toate televiziunile ca la biserca X din satul Y, Jandarmeria a oprit lumea sa se duca la biserica.

Nu am luat aceasta decizie ca nu am avut eu ce sa fac dupa amiaza. Nici preafericitul Daniel nu cred ca a semnat acordul pentru ca nu avea ce face. E o solutie de mijloc. Sunt credinciosi care isi doresc Lumina, nu poti sa ii opresti daca vin 200 la o biserica intr-o comuna in care este doar un sef de post. Decizia este in sprijinul credinciosilor", a declarat Vela, intr-o interventie telefonica la Antena3.

"Din aceste motive de analiza profesionista si realista am luat aceasta decizie, sa gasim o cale de mijloc, astfel incat lumea sa fie si multumita, si sa respecte si regulile. Supararile unora sau altora ca n-au fost consultati pot fi, nu e nicio problema, dar stirea pe care eu v-o dau este ca decizia este in sprijinul credinciosilor si sa respectam cat mai mult normele si reglementarile care vin in lupta cu coronavirusul", a adaugat Vela.

El a facut referire la Virgil Guran (PNL), consilierul premierului Orban, care a transmis ca decizia nu a fost luata dupa o consultare in prealabil cu Guvernul si cu presedintele Klaus Iohannis.

"La Lumina nu se incalca nicio regula ca sa fie deranjat vreun coleg de al meu. In seara de Inviere oamenii nu merg la biserica dupa Lumina. Sfanta slujba se face de preoti in biserica. Nu se duce nimeni dupa Lumina la biserica.

Sa ajunga totusi Lumina la cetatean, voluntari sau preoti se duc si o dau in fata casei cetatenilor la tara, la orase pana in fata blocului, unde o distribuie catre locatarii care vor.

Nu se incalca nicio ordonanta, oamenii nu stau mai multi de trei. In ordonanta militara voluntariatul este permis, preotii muncesc si este permis, noi ca sa evitam orice imbulzeala ne-am oferit si noi sa ii ajutam. (...) Nu am incalcat nimic din ordonanta", a mai spus Vela.

Ministrul a fost intrebat despre ce vor scrie pe declaratie cei care vor merge sa ia Sfintele Paste din fata bisericilor.

"Pana vineri, cand o sa se faca sfanta paine, o sa venim cu o completare in ordonanta, unde intr-un capitol vom cuprinde acest aspect care tine doar de un rand. Punem ca pe declaratie se scrie adresa bisericii unde se duce cetateanul sa isi ridice painea. Merg in fata bisericii, nu in biserica", a punctat Vela.

Rolul sefului de scara

Ministrul a explicat inca o data cum se va desfasura totul sambata seara.

"Patriarhia aduce Sfanta Lumina in jurul orei 19:00. Dansii o distribuie catre mitropolii si episcopii. La nivelul bisericilor parohiale de cartier, in zona aceasta de distribuit lumina, preotii preiau de la catedrale lumina adusa din Bucuresti care vine de la Mormantul Sfant. Acolo patrulele noastre, politisitii ii ajuta, primesc de la preot o candela, astfel incat sa fie disponibila lumina inclusiv la posturile noastre fixe.

Lumina ajunge in fata blocului. Orice scara de bloc are un sef de scara. Preotii se organizeaza acolo la ei ca au lista de credinciosi, asociatia de proprietari e in legatura directa cu preotul paroh", a sustinut ministrul.

Iata anuntul de marti seara al ministrului Vela privind aceste masuri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vela lumina sfanta, #Vela masuri Paste, #politisti lumina Paste , #ministru de Interne