Polonia anchetează deteriorarea gazoductului Nord Stream. Toate informațiile indică faptul că exploziile sunt rezultatul unor acțiuni deliberate

Sambata, 01 Octombrie 2022, ora 13:49
5711 citiri
Polonia anchetează deteriorarea gazoductului Nord Stream. Toate informațiile indică faptul că exploziile sunt rezultatul unor acțiuni deliberate
Traseul gazoductelor Nord Stream și locurile unde au fost fisurate/ FOTO: Sky News

Procuratura Națională a Poloniei a început o anchetă în ceea ce privește deteriorarea conductei de gaze Nord Stream și scurgerile de gaze pe fundul Mării Baltice.

Conductele Nord Stream I și II au fost avariate în perioada 26-28 septembrie în apropiere de insula daneză Bornholm. Ancheta se va desfășura în mai multe direcții. Pe parcursul anchetei, procurorii vor să afle, în special, dacă a avut loc un atac terorist, precum și dacă scurgerea a afectat mediul marin și, dacă da, în ce mod, transmite Radio Polonia.

Evenimentele au avut loc în apele zonelor economice exclusive ale Suediei și Danemarcei, dar consecințele lor se pot extinde atât la marea Poloniei, cât și la zonele de coastă.

În cursul anchetei, procurorii polonezi vor explica și dacă cablul electric subacvatic care leagă Polonia și Suedia a fost deteriorat.

Experții spun că, dacă conductele nu sunt reparate rapid, vor primi multă apă sărată, ceea ce va provoca coroziune și va face imposibilă funcționarea ulterioară.

Poliţia germană îşi mobilizează pe mare ''toate forţele disponibile“

Poliţia germană patrulează în Marea Nordului şi Marea Baltică cu "toate forţele disponibile" după exploziile care au avariat gazoductele submarine Nord Stream provenind din Rusia, a afirmat vineri ministrul german de interne, Nancy Faeser, transmite AFP.

"Luăm în serios ameninţările actuale şi ne protejăm", a declarat Nancy Faeser pentru jurnalul Sueddeutsche Zeitung.

Unităţile de poliţie, în special elicoptere şi forţele speciale maritime, dispun de "capacităţi speciale pentru a interveni în situaţii periculoase", a adăugat ministrul.

Gazoductele Nord Stream, care au fost închise de la sfârşitul lunii august, au fost artere cruciale pentru a asigura livrarea de gaz rusesc în Germania. Originea exploziilor nu este cunoscută deocamdată.

Germania "va sprijini ancheta comună" asupra incidentului cu Danemarca şi Suedia, le-a declarat vineri cancelarul Olaf Scholz omologilor săi din cele două ţări într-un apel video.

Totul sugerează că este un "act deliberat de sabotaj", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Hebestreit.

Împreună cu partenerii săi din Uniunea Europeană şi NATO, Germania va "întări pregătirea şi protecţia împotriva sabotării infrastructurilor critice", a adăugat el.

Norvegia, care a devenit primul furnizor de gaze naturale al Europei, a acceptat vineri contribuţii militare din partea Franţei, Germaniei şi Marii Britanii pentru a-şi securiza sectorul petrogazier, reaminteşte AFP.

Exploziile, provocate de încărcături explozive de sute de kilograme

Scurgerile de gaze naturale depistate la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au fost provocate de detonări ale unor încărcături explozive estimate la sute de kilograme, a anunțat vineri ministrul suedez de Externe Ann Linde.

Linde a afirmat pe pagina sa de Twitter că Suedia a împărtășit Consiliul de Securitate al ONU într-o scrisoare comună cu Danemarca toate datele pe care le-a cules în ultimele zile. Suedia a fost prima țară care a raportat scurgerile de gaze naturale din Marea Baltică marți dimineața.

Ministrul suedez de Externe a făcut publică scrisoarea, documentul arătând unele lucruri care deja au fost anunțate, precum faptul că seismologii au înregistrat explozii puternice imediat înainte de depistarea primelor scurgeri luni la orele 02:03 și 19:03.

„Este important ca discuția să se bazeze pe fapte”, a notat Ann Linde înaintea reuniunii Consiliului de Securitate ce va avea loc vineri.

Documentul publicat de aceasta arată că seisme de 2,3, respectiv 2,1 pe scara Richter au fost înregistrate înainte ca gazoductele să fie avariate, „corespunzând probabil unor încărcături explozive de câteva sute de kilograme”.

„Toate informațiile disponibile indică faptul că aceste explozii sunt rezultatul unor acțiuni deliberate. Asemenea acțiuni sunt inacceptabile, pun în pericol securitatea internațională și ne oferă motive de îngrijorare profundă”, spun Suedia și Danemarca în scrisoarea comună.

Cele două state au mai precizat că investigațiile asupra exploziilor continuă și că iau „măsurile necesare”.

Mai devreme, în cursul zilei de vineri, ministrul suedez al Energiei Khashayar Farmanbar a afirmat că guvernul din care face parte crede că exploziile au fost provocate de un stat.

„Este foarte probabil ca (scurgerile de gaz) să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană de la Bruxelles.

"Vom contacta acum toate statele membre și vom efectua un test de stres în legătură cu infrastructura critică”, a declarat Ylva Johansson, Suedia, comisar al Uniunii Europene pentru Afaceri Interne.

"Din câte îmi dau seama, este un atac inteligent, care nu poate fi executat de oameni fără pregătire și antrenament”, a spus comisarul. "Riscul este mare ca în spatele sabotajului să se afle un stat. Desigur că avem suspiciunile noastre. Dar este prea devreme pentru a face o declarație finală.”

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO, arată cu degetul spre Vladimir Putin

“Pagubele aduse conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 în apele internaționale din Marea Baltică reprezintă o mare îngrijorare. Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acțiunea e rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile”, a anunțat Stoltenberg.

În discursul său de vineri în care a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, președintele rus Vladimir Putin a acuzat direct Statele Unite și aliații săi de organizarea unor explozii la gazoductele Nord Stream.

Casa Albă a catalogat încă de miercuri drept „ridicole” insinuările făcute anterior de oficiali ruși pe acest subiect. Kievul a negat la rândul său marți orice implicare în scurgerile de gaze depistate în Marea Baltică.

Washingtonul a spus că nu se vor grăbi să tragă concluzii despre cine este responsabil

Autoritățile americane cred că exploziile Nord Stream au fost la o adâncime de 70-80 de metri. Washingtonul în acest stadiu nu se va grăbi să tragă concluzii despre cine este responsabil pentru ele, a declarat vineri la o conferință la Casa Albă consilierul american pentru securitate națională Joe Biden, Jake Sullivan.

„Președintele a spus clar astăzi că trebuie depusă mai multă muncă în investigație înainte ca autoritățile americane să poată trage acest caz la răspundere”, a spus el. "Cred că este evident că a fost o diversiune care credem că s-a întâmplat la o adâncime de aproximativ 70-80 de metri <...> sub suprafața oceanului. Acest lucru necesită un anumit nivel de echipare. Nu vreau să mă grăbesc să spuneți cum s-a întâmplat acest lucru și cine exact a făcut-o până când vom avea o încredere fermă", a adăugat Sullivan. "Vom continua să lucrăm cu aliații și partenerii pentru a clarifica toate circumstanțele. Și apoi vom decide care vor fi următorii pași".

Statele Unite nu cred că vreuna dintre țările membre NATO poate suporta responsabilitatea pentru sabotajul de la Nord Stream. Jurnalistul l-a întrebat dacă este adevărat că Washingtonul „exclude implicarea oricăror aliați europeni în sabotaj, inclusiv a țărilor est-europene, unii dintre ei erau foarte supărați pe această conductă”. „Nu credem că aceasta este opera niciunuia dintre aliații NATO”, a răspuns Sullivan. El nu a precizat cum evaluează Statele Unite posibilitatea implicării în incidentul statelor est-europene care nu sunt membre NATO.

O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din...
Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Țările NATO analizează posibilitatea să doboare rachete rusești, după incidentele din Polonia
Ministrul adjunct de externe al Poloniei a declarat marţi că NATO ia în considerare posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de frontierele Alianţei...
#Marea Baltica, #explozii, #conducte gaze, #Nord Stream, #Polonia, #Norvegia, #Danemarca, #ancheta, #Germania, #NATO , #Rusia