Liderul laburiștilor, Keir Starmer, nu vrea să redeschidă discuția Brexit: "Nu vom reintra în UE și în piaţa unică"

Sambata, 22 Iunie 2024, ora 22:13
1051 citiri
Liderul laburiștilor, Keir Starmer, nu vrea să redeschidă discuția Brexit: "Nu vom reintra în UE și în piaţa unică"
Keir Starmer, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie FOTO Facebook /Keir Starmer

Liderul laburist Keir Starmer, considerat ca având cele mai mari șanse de a deveni viitorul premier al Marii Britanii, a declarat că subiectul Brexit va rămâne închis într-un guvern condus de el. Starmer, criticat de tot mai mulți laburiști pentru pozițiile sale centriste, a făcut declarațiile sâmbătă, 22 iunie, la un eveniment de campanie.

"Nu vom reintra în UE, nu vom reintra în piaţa unică sau în uniunea vamală", a declarat sâmbătă liderul laburist reporterilor. "Acesta nu este planul nostru. Nu a fost niciodată. Nu am spus niciodată asta ca lider al Partidului Laburist şi nu se află în manifestul nostru", a punctat el.

Starmer a făcut aceste precizări la un eveniment de campanie în Vauxhall, în sudul Londrei, după ce Kemi Badenoch, secretarul conservator pentru afaceri, a afirmat că laburiştii vor inversa Brexit-ul dacă vor câştiga puterea. Badenoch, care este văzută ca un posibil candidat la conducerea conservatorilor, a declarat că Brexitul este un proiect de 10-20 de ani pe care un guvern laburist l-ar inversa. Ea a declarat pentru The Telegraph: "Ne vor duce înapoi la punctul de plecare. Vor copia doar ceea ce face UE".

În replică, Starmer a declarat că nu are intenţia de a redeschide problema Brexitului, deoarece referendumul din 2016 a aruncat "politica într-o stare de agitaţie timp de trei ani" şi "revenirea la acest tip de incertitudine" nu ar ajuta ţara.

"Am votat pentru a rămâne. Am făcut campanie pentru a rămâne", a declarat liderul laburist. "Dar ceea ce a făcut acel referendum a fost să arunce politica în ape tulburi timp de trei ani. Între 2016 şi 2019, parlamentul nostru nu a putut face nimic. A provocat o incertitudine uriaşă. Şi nu cred că întoarcerea la un astfel de tip de incertitudine ne va ajuta de fapt să ne reconstruim economia, să ne reconstruim ţara, să creştem bunăstarea şi să creăm producţia de care avem nevoie pentru locurile de muncă sigure ale viitorului", a explicat el.

Starmer a declarat însă că, deşi un guvern laburist nu ar reintra în UE, ar căuta un acord mai bun cu Bruxelles-ul în ceea ce priveşte comerţul, cercetarea şi dezvoltarea, apărarea şi securitatea şi educaţia. Întrebat despre faptul că alegătorii mai tineri, care aveau sub 18 ani în 2016, nu au avut un cuvânt de spus cu privire la apartenenţa Regatului Unit la UE, liderul laburist a spus: "Natura unui referendum este că este o consultare unică, la o anumită dată, şi înseamnă în mod necesar că cei cu drept de vot iau decizia", a arătat Starmer.

Ungaria amenință UE în războiul petrolului. Cât timp Kievul nu va permite tranzitul prin conducta Drujba, Budapesta blochează banii pentru statele Uniunii
Ungaria amenință UE în războiul petrolului. Cât timp Kievul nu va permite tranzitul prin conducta Drujba, Budapesta blochează banii pentru statele Uniunii
Până când Kievul nu va permite tranzitul petrolului de la compania rusă Lukoil prin conducta Drujba, care îi traversează teritoriul, Ungaria va bloca rambursările Uniunii Europene pentru...
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Ciolacu nu-l va desemna niciodată comisar european pe președintele Iohannis, susține un oficial PSD. "Scenariul este improbabil"
Florin Manole, liderul PSD Sector 1, a declarat marţi, 23 iulie, că nu crede că există niciun scenariu viabil în care premierul Marcel Ciolacu să îl desemneze comisar european pe...
#Marea Britanie Brexit, #Partidul Laburist, #brexit, #Uniunea Europeana, #piata unica , #Marea Britanie
  1. O nouă alertă în Tulcea: mai multe drone, observate în apropierea graniței. Locuitorii, speriați de sunetul exploziilor
  2. Start energic pentru Kamala Harris. Atacuri dure la Trump și promisiuni importante, la primul său miting electoral VIDEO
  3. Explozie la o fabrică de tequila. Două persoane au murit și cel puțin cinci sunt date dispăruteFOTO/VIDEO
  4. Cetățean rus, arestat în Franța pentru un "complot la scară largă" legat de Jocurile Olimpice
  5. Momentul în care o balenă răstoarnă o barcă, în ocean. Doi oameni au fost aruncați în apă VIDEO
  6. Un tânăr român, succes răsunător în Spania. Cum a ajuns în topul celor mai bine vânduți poeți. „Publicul trebuie să decidă ce e artă și ce e show”
  7. Ce e în mintea psihopatului care abuza copiii din București. Explicația psihologului: „E o combinație de factori care duce la acest comportament grotesc"
  8. Ucraina în mare pericol înainte de venirea iernii: Situație critică, cu 50% mai gravă ca în 2023 VIDEO
  9. Descoperire dramatică la Ierusalim: Dovadă din orașul lui David care confirmă Biblia
  10. Putin cuprins de panică: ”Situația este extrem de dificilă” în Rusia