Facturile la energie din iarnă îi vor duce pe britanici sub pragul sărăciei. Mulți aleg între mâncare sau încălzire

Marti, 09 August 2022, ora 22:50
2428 citiri
Facturile la energie din iarnă îi vor duce pe britanici sub pragul sărăciei. Mulți aleg între mâncare sau încălzire
Facturile la energie din UK vor scadea abia de la jumatatea anului viitor FOTO Hepta

Aproape o treime din gospodăriile din Regatul Unit se vor confrunta cu sărăcia în această iarnă, după ce vor plăti facturile la energie, care urmează să crească din nou în ianuarie.

Aproximativ 10,5 milioane de gospodării se vor afla în sărăcie energetică în primele trei luni ale anului viitor, potrivit estimărilor End Fuel Poverty Coalition (EFPC), publicate marți, 9 august, ceea ce înseamnă că veniturile lor după ce au plătit pentru energie vor scădea sub pragul sărăciei.

Guvernul Marii Britanii definește sărăcia ca fiind un venit al gospodăriilor mai mic de 60% din media Regatului Unit, care a fost de 31.000 de lire sterline în 2021, potrivit statisticilor oficiale, citate de CNN.

Predicțiile se bazează pe noi estimări ale firmei de cercetare Cornwall Insight, publicate tot marți, care arată că factura medie a energiei casnice este de așteptat să atingă 3.582 lire sterline pe an din octombrie și 4.266 lire sterline din ianuarie - echivalent cu aproximativ 355 de lire sterline pe lună.

Prognoza lunii ianuarie prezintă o creștere cu 116% a facturilor la energie față de nivelurile actuale. Pe măsură ce prețurile la combustibil cresc, estimările întâmpină probleme să țină pasul. Chiar săptămâna trecută, Cornwall Insight a prezis că prețurile din ianuarie vor crește cu 83% față de nivelurile actuale.

Firma de cercetare a declarat că și-a revizuit cifrele din cauza unei creșteri a prețurilor angro și a unei schimbări în modul în care autoritatea de reglementare din Marea Britanie își calculează plafonul de preț. Dar ar putea exista și o veste bună la orizont: Cornwall Insight se așteaptă ca facturile să înceapă să scadă în a doua jumătate a anului 2023.

Facturile la combustibil au început să crească anul trecut, deoarece o criză globală a aprovizionării cu gaze naturale a împins prețurile la niveluri record. Invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie nu a făcut decât să agraveze situația.

Factura medie a gospodăriilor din Regatul Unit a crescut deja cu 54% în acest an, exacerbând o criză a costului vieții care i-a forțat pe mulți britanici să aleagă între „încălzire și mâncare”.

În mai, guvernul a anunțat un pachet de sprijin de 15 miliarde de lire sterline, inclusiv o plată de 400 de lire sterline către 29 de milioane de gospodării din octombrie, pentru a ușura povara facturilor la energie.

Dar Simon Francis, coordonatorul EFPC, a spus că cele mai recente estimări ale prețurilor înseamnă că nivelul actual de sprijin guvernamental este doar o „picătură în ocean”.

Citește și:
Rolul unui român în uriașa tragedie din Marea Britanie. Traficanții încasau 500.000 de dolari la fiecare transport de migranți
Rolul unui român în uriașa tragedie din Marea Britanie. Traficanții încasau 500.000 de dolari la fiecare transport de migranți
Traficantul Marius Mihai Drăghici – românul a cărui extrădare este solicitată de Marea Britanie pentru a fi judecat în legătură cu moartea a 39 de persoane în timpul unui transport...
CNN: Marea Britanie este blocată într-o criză economică pe care singură și-a provocat-o
CNN: Marea Britanie este blocată într-o criză economică pe care singură și-a provocat-o
”Regatul Unit este blocat într-o criză economică pe care el însuși și-a provocat-o”, constată CNN, explicând că anunțarea celui mai mare pachet de reduceri fiscale din ultimii 50 de...