Secretele complexului care produce gadgeturi de înaltă tehnologie pentru spionii britanici

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 00:55
2464 citiri
Secretele complexului care produce gadgeturi de înaltă tehnologie pentru spionii britanici
Majesty\'s Government Communications Centre ( HMGCC) din Hanslope Park. FOTO: BBC

Ascuns în spatele a cinci inele de sârmă ghimpată, într-un parc chiar lângă Milton Keynes, se află un atelier de producție nu foarte obișnuit. Nu și-a deschis până acum niciodată porțile jurnaliștilor în istoria sa de 85 de ani.

La Centrul de comunicații al Guvernului Majestății Sale (His Majesty's Government Communications Centre - HMGCC) din Hanslope Park, se produc ceea ce par a fi obiecte de zi cu zi.

Dar aceasta este departe de a fi întreaga poveste - cu o istorie care îl implică pe spărgătorul de coduri Alan Turing, camere sigilate și comparații cu gadgeturi ultrasecrete din filmele James Bond.

Motivul pentru securitatea strictă? Aceste obiecte sunt fabricate pentru spionii britanici și ajută la disimularea activității lor.

Jurnaliști BBC au primit acordul să arunce o privire, dar a trebuit să-și predea telefoane, iar personalul de securitate i-a însoțit tot timpul.

HMGCC încearcă să construiască noi parteneriate pentru a rămâne la vârful jocului de spionaj.

„Am făcut foarte dificil ca oamenii să se conecteze cu noi și asta, de-a lungul istoriei noastre, a fost un mod foarte bun de lucru”, explică CEO George Williamson.

Dar el spune că acum este timpul ca lucrurile să se schimbe - chiar dacă asta pare „ciudat”. Cu clădirile sale cu aspect anonim, locul arată ca o zonă industrială.

Cu clădirile sale cu aspect anonim, locul arată ca o zonă industrială.

Ingineri, fizicieni, chimiști, designeri, programatori și alți specialiști lucrează la ceea ce este descris destul de neclar ca fiind un "amestec de artă și inginerie".

În unele zone jurnaliștii au trebuit să poarte îmbrăcăminte antistatică, în timp ce în altele li s-a arătat o varietate uluitoare de mașini. Acestea includ pe cele care fac plăci de circuite electronice, tăietoare cu laser și imprimante 3D (etichetate Darth Vader, Luke și Leia într-un tribut adus Războiului Stelelor).

Dar la ce anume sunt folosite creațiile acestor mașini? În ciuda insistențelor jurnaliștilor, nimeni nu i-a spus. Asta pentru că dispozitivele care ies la celălalt capăt sunt foarte clasificate.

Dar poți obține un indiciu din trecut. HMGCC a fost creat în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, când spionii și diplomații din Europa trebuiau să comunice în secret și în siguranță cu Regatul Unit.

Acest lucru a dus la crearea unor sisteme radio secrete care puteau fi introduse clandestin într-o geantă diplomatică. Unele dintre acestea au fost folosite de către oficialii care fugeau din Varșovia în momentul în care germanii au invadat Polonia în 1939, pentru a furniza știri despre ceea ce se întâmpla.

Până la începutul războiului, această activitate a evoluat către construirea unor aparate radio mai mici care puteau fi oferite agenților MI6 parașutați în spatele liniilor inamice din Europa ocupată pentru a trimite informații.

În timpul războiului, Turing a locuit și a lucrat în Hanslope Park. Celebru mai ales pentru spargerea codurilor naziste la Bletchley Park, aflat în apropiere, Turing a lucrat la HMGCC pentru a dezvolta un dispozitiv care putea asigura criptarea vorbirii.

Sistemul existent, folosit de liderii din timpul războiului Winston Churchill și Franklin D. Roosevelt, cântărea 50 de tone. Prototipul lui Turing, Delilah, suprapunea zgomotul de la o placă turnantă de discuri peste vorbire. Era portabil, înaintea timpului său și reprezintă un alt indiciu pentru ceea ce se construiește astăzi acolo.

Spionii zilelor noastre

"Bănuiesc că se poate trasa o linie temporală înapoi la ceea ce se întâmpla acolo acum 70 sau 80 de ani", a declarat pentru BBC nepotul lui Turing, Sir Dermot Turing.

"Nevoia de comunicații securizate nu a dispărut."

Așadar, ce legătură are acest lucru cu lumea modernă? În zilele noastre, agenții sub acoperire care operează în ceea ce se numește "zone interzise", cum ar fi Rusia sau Iranul, trebuie să comunice.

În timp ce HMGCC nu vrea să comenteze, alte surse spun că spionii din ziua de azi se bazează pe lucruri precum transmițătoarele cu explozie clandestină. Acestea pot fi făcute să pară obiecte obișnuite și trimit informații în fracțiuni de secundă. Jurnaliștii cred că asta este ceea ce se face aici - dar nimeni nu vrea să spună.

Un alt obiect care oferă un alt indiciu despre ceea ce face HMGCC.

Este un difuzor pentru radio auto care datează din anii 1930. Ascuns în spate este un transmițător secret.

Comunicarea este o parte a muncii. Dar așa, se pare, sunt dispozitivele de depistare și de urmărire ascunse, deși, din nou, oficialii rămân extrem de secretoși.

„În cea mai mare parte a celor 85 de ani, am produs sisteme de comunicații securizate care permit oamenilor din locații îndepărtate, adesea dificile, periculoase, să comunice în secret înapoi în Marea Britanie”, spune Williamson.

„Pe unele dintre agențiile noastre naționale de securitate națională, le putem ajuta cu o parte din munca lor de investigație, producând tehnologii care le ajută să facă lucruri precum supravegherea.”

Unul dintre clienții HMGCC este MI5, care ar putea avea nevoie să asculte în secret un suspect la domiciliul său din Marea Britanie sau să îl urmărească într-un vehicul.

Acest lucru ar putea implica deghizarea unui dispozitiv de ascultare într-un obiect obișnuit pe care nimeni nu l-ar putea observa. Despre ce anume ar putea fi vorba, nimeni nu vrea să discute.

Tentația este de a spune că toate acestea sunt ca și cum ar fi ramura Q din James Bond. Cei din interior spun că comparația nu este chiar corectă - presupun că din cauză că nu fac lucruri care explodează sau mașini cu lansatoare de rachete, dar este greu să fii complet sigur.

Într-o încăpere cu podea de cauciuc, doi membri ai personalului testează dispozitivele electrice pentru a se asigura că nu produc șocuri neintenționate. În altă parte, obiectele fabricate aici sunt testate în condiții extreme de căldură și frig pentru a se asigura că încă pot transmite și recepționa.

Unul dintre locurile mai ciudate care i se arată jurnalistei BBC se numește Stargate, un container sigilat, căptușit cu mici țepi de spumă gri. Când este închisă înăuntru, spune că se simte puțin ca într-o versiune modernă a unei camere de tortură medievale.

Camera are o placă turnantă care mișcă un dispozitiv, cu senzori care testează ce tip de model emite un anumit dispozitiv de comunicații.

Acest lucru ar putea ajuta la descoperirea probabilității de a fi reperat de un stat ostil și, de asemenea, poate, cum să identifici orice dispozitiv pe care îl folosesc pe teritoriul tău.

În cadrul unor limite destul de stricte, HMGCC se deschide pentru că știe că o nouă tehnologie care ar putea fi vitală pentru misiunea sa este dezvoltată în mici întreprinderi nou înființate și în mediul academic.

Tehnologia ar putea avea legătură cu domenii departe de securitatea națională - dar ar putea exista utilizări pe care dezvoltatorii nu le cunosc.

Anterior, securitatea strictă ar fi făcut imposibilă colaborarea, dar speranța este că acum aceasta ar putea avea loc.

"Ideea este că putem să luăm inginerii și ideile lor extraordinare și să-i punem în aceeași cameră cu oameni din industrie sau din mediul academic", spune Williamson.

"În acel moment magic în care idei diferite se întâlnesc, va apărea ceva cu adevărat special".

Dar modul în care această tehnologie ajunge să fie folosită va rămâne probabil la fel de secret ca aproape tot ceea ce se întâmplă pe acest loc, cred jurnaliștii BBC.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil
Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil
Concomitent cu începerea invaziei din Ucraina pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a apelat și la alte tipuri de agresiuni împotriva țărilor occidentale, în forme hibride. Acum, liderul de la...
SUA cere judecătorilor britanici să respingă cererea lui Julian Assange de a nu fi extrădat americanilor
SUA cere judecătorilor britanici să respingă cererea lui Julian Assange de a nu fi extrădat americanilor
Reprezentanţii guvernului american au cerut miercuri justiţiei britanice să respingă încercarea lui Julian Assange de a face un ultim apel împotriva extrădării în SUA, bazat pe afirmaţia...
#Marea Britanie, #atelier, #gadgeturi, #spioni, #MI5 , #Marea Britanie