Un mare oraș european își declară falimentul. ”Consiliile locale au făcut minuni de 13 ani, dar nu mai sunt bani”

Miercuri, 06 Septembrie 2023, ora 23:35
5155 citiri
Un mare oraș european își declară falimentul. ”Consiliile locale au făcut minuni de 13 ani, dar nu mai sunt bani”
Consiliul municipal din Birmingham/ FOTO: BBC

Orașul Birmingham, cea mai mare autoritate locală din Europa, potrivit Bloomberg, și-a declarat falimentul întrucât nu mai face față cheltuielilor fără ajutorul guvernului. Primarul orașului a avertizat că și alte municipalități vor ajunge în aceeași situație din cauza creșterii costurilor sociale și a inflației, notează BBC.

Consiliul municipal din Birmingham, al doilea oraş ca mărime din Regatul Unit, a invocat marţi "secţiunea 114" din legea administraţiei locale, măsură similară cu declararea falimentului unei firme, transmite AFP.

Municipalitatea care gestionează serviciile publice pentru peste un milion de locuitori nu mai face faţă cheltuielilor şi va efectua plăţi doar pentru problemele vitale.

Numărul celor afectaţi este mai mare decât în cazul oricărei autorităţi locale, Londra fiind împărţită în sectoare.

Comunitatea locală din centrul Angliei nu mai reuşeşte să îşi echilibreze bugetul, în contextul subfinanţării de către stat şi al situaţiei economice dificile.

Primarul laburist John Cotton a difuzat prin intermediul presei locale un comunicat în care arată că a fost nevoit să recurgă la "măsura necesară" pentru normalizare. El a menţionat mai multe cheltuieli excepţionale, printre care o condamnare pentru încălcarea dreptului la muncă, precum şi scăderea fondurilor alocate timp de 13 ani de guvernele conservatoare de la Londra şi criza în privinţa costului vieţii.

Cotton a susţinut că şi alte localităţi au probleme similare din cauza creşterii explozive a ajutoarelor sociale. El a arătat că un studiu al federaţiei comunităţilor locale SIGOMA (Special Interest Group of Municipal Authorities - Grupul de Interes Special al Autorităţilor Municipale) estimează că 26 de municipalităţi şi-ar putea declara falimentul în următorii doi ani.

Bugetele locale din Regatul Unit depind de colectarea impozitelor locale aplicate cetăţenilor şi firmelor, precum şi de contribuţia statului, care a scăzut mult ca urmare a politicilor de austeritate din deceniul 2010.

"Sistemul de finanţare nu funcţionează deloc. Consiliile locale au făcut minuni de 13 ani, dar nu mai sunt bani", a avertizat preşedintele SIGOMA, Stephen Houghton, care a cerut ajutorul guvernului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil
Putin declanșează Războiul Rece contra unei mari puteri europene: O lovește într-un punct sensibil
Concomitent cu începerea invaziei din Ucraina pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a apelat și la alte tipuri de agresiuni împotriva țărilor occidentale, în forme hibride. Acum, liderul de la...
SUA cere judecătorilor britanici să respingă cererea lui Julian Assange de a nu fi extrădat americanilor
SUA cere judecătorilor britanici să respingă cererea lui Julian Assange de a nu fi extrădat americanilor
Reprezentanţii guvernului american au cerut miercuri justiţiei britanice să respingă încercarea lui Julian Assange de a face un ultim apel împotriva extrădării în SUA, bazat pe afirmaţia...
#Marea Britanie, #birmingham, #faliment , #Marea Britanie