Un producător de brânză britanic și-a vândut afacerea unui rival mai mare pentru a-și recâștiga accesul la clienții din Uniunea Europeană, după ce Brexitul i-a lăsat o gaură în buget estimată la 600.000 de lire sterline, scrie The Guardian.
Simon Spurrell, care a ținut prima pagină a ziarelor când a atras atenția asupra costurile prohibitive de export după ieșirea Marii Britanii de pe piața unică, va rămâne director general al Cheshire Cheese Company din Macclesfield și va deține acțiuni.
Noul proprietar, un producător din nord-vestul Angliei, Joseph Heler Cheese, și-a menținut prezența în UE ca urmare a operațiunilor sale mai mari și a centrului de distribuție din Țările de Jos, despre care Spurrell speră că va face din nou viabil accesul la clienții europeni.
Spurrell a spus că este încântat să se întoarcă pe continent după o absență de doi ani, dar încă nu-i vine să creadă cum a distrus guvernul firme mici ca a lui prin decizia de a merge pe un Brexit dur.
„Trist este că întreprinderile mici ca a noastră nu pot avea acces pe piața UE”, a spus el. „Vânzarea companiei este o soluție excelentă... asigură viitorul companiei cu un producător de brânză istoric. Dar încă mă simt foarte dezamăgit de faptul că am avut atât de multe discuții cu Departamentul pentru Comerț Internațional și cu miniștrii și nu s-a întâmplat nimic.
„Sunt impotenți din cauza politicii lor de Brexit. Sunt atât de anti-europeni încât nici măcar nu vor discuta pentru a ajunge la înțelegeri mai bune. Obținerea accesului la piața unică trebuie să fie primul pas.”
Spurrell a fondat afacerea în 2010, vânzând camioane de brânză și a strâns numeroase premii pentru 15 soiuri artizanale, inclusiv cheddar, cheshire și albastru regal.
Dar, când regulile de export Brexit au intrat în vigoare, el a fost lovit de taxe pentru certificatele veterinare de până la 180 de lire sterline pentru comenzile cu amănuntul către consumatorii din UE – chiar și pentru cei care cumpără pachete de cadouri personale în valoare de 30 de lire sterline – făcând afacerea lui neviabilă peste noapte.
Spurrell a spus că alianța cu Joseph Heler i-a oferit mijloace strategice de a face față barierelor comerciale costisitoare din Brexit.
„Dacă ești suficient de mare, poți atenua costurile crescute, deoarece costul documentelor pentru un palet de brânză poate fi repartizat pe 100 de paleți. De asemenea, vor beneficia toți clienții din UE”, a adăugat el.
Nenumărați consumatori și firme au fost afectați de costurile suplimentare legate de Brexit începând cu 2020, costurile suplimentare de livrare făcând uneori vânzările și achizițiile din Europa extrem de costisitoare.
Analiza recentă a statisticilor comerciale a Institutului de Cercetare Economică și Socială arată că comerțul din Marea Britanie către UE a fost cu 16% mai mic decât dacă Brexitul nu ar fi avut loc.