Proteste și greve în Marea Britanie pe fondul degradării situației economice. Guvernul ar putea apela la armată pentru funcționarea serviciilor publice

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 23:47
3837 citiri
Proteste și greve în Marea Britanie pe fondul degradării situației economice. Guvernul ar putea apela la armată pentru funcționarea serviciilor publice
Proteste în Marea Britanie față de creșterea preturilor

Situației economică și socială din Marea Britanie s-a degradat dramatic în urma efectelor combinate ale Brexitului și pandemiei.

Astfel, restaurantele refuză acum rezervări ale clienților, în perspectiva Crăciunului, din pricina lipsei de personal. Guvernul conservator se pregătește de asemenea să înfrunte un lanț de greve de-a lungul iernii, iar efectele crizei se reflectă cu severitate mai ales asupra categoriilor sociale celor mai defavorizate, cum ar fi refugiații.

Guvernul britanic analizează posibilitatea ca armata să ajute la funcţionarea serviciilor publice în cazul în care lucrătorii din instituţii esenţiale, precum Serviciul Naţional de Sănătate (NHS), ar intra în grevă, a anunţat preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, informează Reuters.

Guvernul de la Londra le-a cerut în mod repetat lucrătorilor să renunţe la acţiunile de protest, explicând că nu îşi poate permite să majoreze salariile pentru a putea acoperi creşterea inflaţiei şi că, în orice caz, eventualele majorări ale remuneraţiilor ar antrena o sporire a preţului carburanţilor şi, ulterior, a preţului final, în dauna consumatorilor înşişi.

„Mesajul nostru către sindicate este să spunem «nu este momentul pentru grevă, este momentul pentru a încerca să negociem». Dar în absenţa acestui lucru, pentru guvern este important să aibă planuri de rezervă”, a explicat Nadhim Zahawi într-o declaraţie pentru Sky News. Publicaţia Sunday Times a relatat că guvernul condus de premierul Rishi Sunak, care se confruntă cu numeroase probleme economice, ar putea revitaliza planurile ce prevăd limitarea activităţilor greviste în rândul angajaţilor din sectorul public, inclusiv al personalului NHS, profesorilor şi pompierilor.

Brexitul a mărit cheltuielile pentru alimente ale britanicilor cu 6%

Brexitul a mărit cheltuielile medii ale britanicilor pentru alimente cu 210 de lire sterline (254 de dolari) pe parcursul a doi ani, potrivit unui nou studiu care subliniază impactul economic al barierelor netarifare asupra preţurilor de consum, relatează CNBC.

Cheltuielile pentru alimente ale gospodăriilor au crescut cu 6% într-un interval de doi ani încheiat la sfârşitul lui 2021, la doi ani de la plecarea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană, au constatat cercetările Centrului pentru Performanţă Economică (CEP) al London School of Economics.

Gospodăriile cu venituri mici au fost cel mai mult afectate de creşterea costurilor, majorarea preţurilor induse de Brexit adăugând 1,1% la costul total al vieţii - mai mult decât creşterea de 0,7% resimţită de cei mai bogaţi 10%.

În total, consumatorii din Marea Britanie au plătit 5,8 miliarde de lire sterline (7 miliarde de dolari) în costuri suplimentare pentru alimente în cei doi ani, a constatat studiul.

Guvernul britanic nu a răspuns la o solicitare a CNBC de a comenta aceste constatări.

Marea Britanie a votat să părăsească UE în iunie 2016, dar au urmat câţiva ani de negocieri grele înainte ca aceasta să părăsească oficial Uniunea, în ianuarie 2020, şi să părăsească piaţa unică şi uniunea vamală în ianuarie 2021.

În timp ce comerţul dintre Regatul Unit şi UE rămâne fără tarife în conformitate cu regulile acordului, au fost adăugate controale vamale ample, cerinţe privind regulile de origine şi măsuri sanitare pentru comerţul cu animale şi plante, ceea ce a sporit fricţiunile pentru importatori şi exportatori.

”La părăsirea UE, Regatul Unit a schimbat o relaţie comercială profundă, cu puţine impedimente în calea comerţului, cu una în care sunt necesare o gamă largă de verificări şi formulare ca mărfurile să poată trece graniţa”, a spus Richard Davies, profesor la Universitatea Bristol şi coautor al studiului.

Creşterea preţurilor de consum a fost determinată de produsele cu bariere netarifare mari, în timp ce nu a existat o creştere semnificativă a celor cu bariere netarifare scăzute.

Acest lucru sugerează că exportatorii din UE şi importatorii din Marea Britanie s-au confruntat cu costuri mai mari din cauza noilor bariere, dintre care 50% până la 88% le-au transmis consumatorilor, arată raportul.

Firmele s-au confruntat cu costuri mai mari şi le-au transferat majoritatea consumatorilor. În cei doi ani până la sfârşitul anului 2021, Brexit a crescut preţurile alimentelor cu aproximativ 6% în general”, a adăugat Davies.

Raportul a mai constatat că, în timp ce producătorii interni de alimente din Marea Britanie au beneficiat de o concurenţă mai redusă, câştigurile lor au fost depăşite de pierderile consumatorilor, de peste 1 miliard de lire sterline.

Între timp, câştigurile nu au generat niciun venit pentru guvern.

Cercetarea este anterioară accelerării inflaţiei în acest an, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina şi a întreruperilor mai ample ale lanţului de aprovizionare. Cu toate acestea, cercetarea a constatat că creşterea barierelor netarifare a fost ”un factor” în creşterea preţurilor observată în acest an.

Creşterile anuale ale preţurilor din Regatul Unit au atins un maxim din ultimii 41 de ani, de 11,1%, în octombrie, în timp ce inflaţia alimentară a atins 12,4% în noiembrie.

Consumatorii britanici se pot aştepta acum să plătească cu 682 de lire sterline mai mult pentru mâncare în acest an, potrivit cercetărilor recente ale companiei de cercetare de piaţă Kantar.

Între timp, inflaţia din zona euro a încetinit uşor în noiembrie, până la 10%.

Cercetarea vine în momentul în care ţara se pregăteşte pentru cea mai lungă recesiune înregistrată vreodată şi pentru o agravare a crizei a costului vieţii.

OCDE a declarat săptămâna trecută că Regatul Unit este substanţial în urma altor economii dezvoltate, Marea Britanie este singura economie din G7, grup care include Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, SUA şi Regatul Unit, care încă nu a revenit la o rată de creştere anterioară pandemiei.

Multe pub-uri se vor închide dacă schema de reducere a facturilor la energie nu va fi prelungită

Multe pub-uri şi berării din Marea Britanie vor fi forţate să se închidă definitiv deoarece se vor confrunta cu pierderi importante dacă nu va fi prelungită reducerea facturilor la energie, informează luni PA Media/dpa.

Într-un nou raport al Frontier Economics, produs pentru British Beer şi Pub Association (BBPA), calculele au arătat că, odată cu revenirea facturilor la energie la tariful lor obişnuit începând cu luna martie, pub-urile şi producătorii de bere vor avea o pierdere în medie de 20%.

Firmele au beneficiat de schema de reducere a facturilor la energie, dar se confruntă cu o situaţie incertă după ce aceasta va înceta la sfârşitul lunii martie. Costurile cu energia sunt cea mai mare ameninţare şi "ar fi şi mai letal" atunci când schema de ajutor se va încheia, conform raportului. Acest aspect se adaugă inflaţiei costurilor din alte sectoare ale acestor afaceri, precum alimentele şi băuturile şi salariile.

Emma McClarkin, directorul executiv al BBPA, a declarat: "O garanţie pe termen lung care să garanteze că vor fi echitabile şi rezonabile costurile şi contractele din domeniul energetic odată cu venirea primăverii nu poate veni destul de repede pentru pub-urile şi producătorii noştri de bere. Ei îşi fac planuri acum pentru lunile următoare şi au nevoie de asigurarea că facturile nu vor creşte şi nu vor elimina complet profiturile. Acest raport demonstrează poziţia unică în care se găseşte sectorul nostru, vulnerabil la inflaţia costurilor pe întregul său lanţ de aprovizionare, profund conştient de scăderea încrederii consumatorilor şi dorind să evite creşterea preţurilor pentru clienţi".

Instituţii, magazine şi societăţi energetice ocupate în semn de protest împotriva creşterii facturilor la energie

Militanţi ai mai multor grupuri ale societăţii civile au ocupat instituţii, sedii de societăţi energetice şi magazine din Marea Britanie, în semn de protest împotriva creşterii facturilor la energie.

Potrivit mişcărilor Don't Pay UK şi Fuel Poverty Action, militanţi ai lor s-au instalat de dimineaţă cu pături, saci de dormit şi sticle cu apă caldă în holul companiei energetice Scottish Power din Glasgow, o altă demonstraţie fiind prevăzută să aibă loc mai târziu în cursul zilei la British Museum din centrul Londrei şi care este sponsorizat de British Petroleum.

Grupurile de protest cer guvernului să ia imediat măsuri în ce priveşte criza energiei şi a costului vieţii prin introducerea Energiei pentru toţi (Energy for All), definită ca o cantitate de energie "universală şi gratuită care să acopere necesităţile oamenilor" şi care poate fi suportată de stat prin "încetarea subvenţionării din banii contribuabililor a combustibililor fosili, o taxă excepţională mai eficientă aplicată companiilor energetice şi tarife mai mari pentru consumul energetic al locuinţelor de lux".

"Oamenii obişnuiţi nu mai pot continua să plătească factura crizelor create de cei bogaţi, e timpul ca marii poluatori şi profitorii să-şi achite partea", a spus Stuart Bretherton, coordonatorul campaniei Fuel Poverty Action.

Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
#Marea Britanie, #criza economica, #preturi, #energie, #pandemie, #brexit, #greve, #proteste , #Marea Britanie