Papa Francisc a oferit fragmente dintr-o relicvă religioasă cunoscută drept „adevărata cruce” regelui Charles, pentru ca acestea să fie folosite în cursul ceremoniei de încoronare a acestuia.
Fragmentele, despre care se spune că ar proveni din crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, au fost încastrate într-o cruce de procesiune din argint care va fi folosită la ceremonia de încoronare care va avea loc luna viitoare la Londra.
Micile fragmente au fost încorporate în Crucea de Wales, care va fi purtată, prin faţa a milioane de privitori, către abaţia Westminster, în timpul procesiunii programate la Londra, pe 6 mai.
Ambele fragmente au forma unor cruci - una de 1 centimetru, iar cealaltă de 5 milimetri - şi sunt montate în crucea din argint de dimensiuni mai mari, în spatele unui cristal de culoare roz şi pot fi văzute doar de la mică distanţă.
Crucea de Wales va fi binecuvântată miercuri de arhiepiscopul de Wales, Andrew John, în cadrul unei slujbe oficiate la Holy Trinity Church din North Wale, după care va fi transportată la Londra.
După procesiune, crucea va fi folosită atât de biserica anglicană, cât şi de cea catolică din Ţara Galilor.
Confecţionată dintr-un lingou de argint reciclat furnizat de Monetăria Regală în Llantrisant, South Wales, Crucea de Wales include, de asemenea, o tijă din cherestea galeză şi un suport din ardezie galeză.
Regele Charles şi regina consoartă Camilla vor pleca de la Westminster Abbey spre Parliament Square, vor străbate bulevardul Whitehall, vor trece prin Trafalgar Square şi pe sub Admiralty Arch, înainte de a defila pe bulevardul The Mall care duce la Palatul Buckingham.
Procesiunea încoronării se va întinde pe o distanţă de 2 kilometri - aproximativ un sfert din lungimea procesiunii organizate cu ocazia încoronării regretatei regine Elisabeta a II-a, care a urmat traseul Piccadilly Street, Oxford Street şi Regent Street.
Acea mare procesiune din 1953 a avut nevoie de două ore pentru a se încheia şi a inclus zeci de mii de participanţi, iar parada cavaleriei britanice, lungă de 4 kilometri, a necesitat 45 de minute pentru a finalizată.
Regele Charles şi regina Camilla vor călători de la Westminster Abbey cu Trăsura de Stat pentru Jubileul de Diamant şi se vor întoarce pe aceeaşi rută folosind Trăsura de Aur de Stat.
La încoronarea din 6 mai va putea fi văzută cea mai amplă operaţiune ceremonială militară din ultimii 70 de ani, în condiţiile în care peste 6.000 de bărbaţi şi femei din forţele militare britanice vor participa la acest eveniment regal istoric.
Marinari, soldaţi şi aviatori din întregul Regat Unit şi din Commonwealth îi vor însoţi pe regele Charles şi pe regina Camilla spre şi de la Westminster Abbey.
Aproape 400 de militari din cel puţin 35 de state din Commonwealth vor participa, de asemenea, la paradă, pentru a marca acest moment istoric.
Majoritatea britanicilor (51%) sunt de părere că încoronarea lui Charles al III-lea pe 6 mai nu ar trebui să fie finanţată de stat, în condiţiile în care costul vieţii este în creştere în Regatul Unit, potrivit unui sondaj publicat marţi, informează AFP şi dpa.
Doar 32% dintre britanici consideră că statul ar trebui să finanţeze încoronarea lui Charles - fiului cel mare al reginei Elisabeta a II-al, decedată în septembrie - şi a reginei consoarte Camilla, potrivit acestui sondaj al YouGov.
Cei mai critici sunt tinerii, cu 62% dintre cei cu vârste între 18 şi 24 de ani care consideră că statul nu ar trebui să finanţeze încoronarea, în timp ce proporţia scade la 44% la cei peste 65 de ani, la 46% la persoanele cu vârste între 50 şi 64 de ani şi la 55% la persoanele între 25 şi 49 de ani.
Nicio informaţie nu a fost publicată de guvernul Regatului Unit sau de Palatul Buckingham cu privire la factura încoronării, ce ar urma să coste cu toate acestea mai multe zeci de milioane de lire sterline.
Subiectul stârneşte polemică în condiţiile în care Regatul Unit se confruntă de mai multe luni cu o inflaţie mai mare de 10% şi o criză socială ce s-a tradus prin greve în mai multe domenii, printre care al sănătăţii, educaţiei sau transporturilor.
Grupuri anti-monarhie au denunţat costul acestui eveniment. Aceasta este "o palmă peste faţa a milioane de persoane care suferă din cauza creşterii costului vieţii", a denunţat Graham Smith de la grupul Republic, care intenţionează să manifesteze pentru abolirea monarhiei, pe 6 mai.
În 1953, încoronarea Elisabetei a II-a costase 912.000 de lire la acea dată, adică echivalentul a 20,5 milioane de lire în prezent, în timp ce încoronarea tatălui său George al VI-lea s-a ridicat la 24,8 milioane de lire (echivalentul din 2023), fiind cea mai costisitoare ceremonie în ultimii 300 de ani.
Care va infingeti ca o dau ieftin Am si acte pe ea :)))) Vezi tot