Cum ajung banii de proveniență îndoielnică ai oligarhilor ruși în Marea Britanie

Luni, 07 Februarie 2022, ora 22:46
3197 citiri
Cum ajung banii de proveniență îndoielnică ai oligarhilor ruși în Marea Britanie
Poster din timpul campaniei pentru Brexit/ FOTO: www.express.co.uk

Criza din Ucraina a readus în prim plan amenințarea unor sancțiuni occidentale ample împotriva președintelui Rusiei Vladimir Putin, a prietenilor săi și a companiilor legate de aceștia. De asemenea, în Marea Britanie s-a făcut din nou referire la angajamentele reînnoite de a restrânge banii de proveniență îndoielnică care trec prin economia britanică.

Londra a fost mult timp un loc de joacă pentru oligarhi şi alţi ruşi nou îmbogățiți. Numărul acestora a crescut după criza financiară globală, pe măsură ce Marea Britanie a curtat capitalul străin, de exemplu prin vânzarea vizelor de ședere „investitorilor”. Transparency International a identificat 1,5 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari) bani ruși investiți în proprietăți în Londra, dintre care majoritatea sunt deținute de companii-fantasmă din paradisuri offshore, scrie The Economist.

Numai în cartierul Kensington & Chelsea, aproximativ 6.000 de proprietăți sunt înregistrate pe numele unor companii deținute în mod anonim; multe dintre acestea se crede că aparțin rușilor. Pe lângă faptul că dețin proprietăți de lux în Marea Britanie, oligarhii din fosta Uniune Sovietică dețin cluburi de fotbal britanice (Roman Abramovici) și ziare (Evgeny Lebedev), plătesc pentru ca departamente universitare să poarte numele lor (Len Blavatnik), își trimit copiii la cele mai scumpe și elitiste școli. Mai mult, au sponsorizat partide politice, în special conservatorii, prin donații. Oligarhii ruși sunt printre cei mai mari cheltuitori cu firmele de avocatură britanice, consultanți de PR și alte agenții care le spălă imaginea.

Mulți dintre oligarhii care locuiesc la Londra sau investesc acolo o fac legal. Dar, un raport din 2020 al comisiei de informații a Parlamentului a concluzionat că Londra era o „spălătorie” pentru banii ruși „contaminați“. (Londra este adesea ca un dulap aerisit: unde prada ajunge după ce a fost clătită în altă parte.) Un raport anterior din 2018, al parlamentarilor din comisia de afaceri externe, a constatat că președintele Putin și aliații săi au fost capabili să-și continue „afacerile ca de obicei”, ascunzând și spălând bunurile obținute ilegal la Londra” și că acest lucru l-a ajutat pe liderul rus „să submineze sistemul internațional bazat pe reguli, să submineze sancțiunile impuse de SUA și UE“,

Bill Browder, un fost investitor în Rusia, susține că activele britanice ale oligarhilor legați de Putin sunt călcâiul lui Ahile al Kremlinului.

S-au înregistrat, desigur, unele progrese în ultimii ani. „Ordinele de avere inexplicabile”, introduse în 2017, permit procurorilor să sechestreze bunurile dacă proprietarul nu poate explica în mod adecvat originile averii lor. Dar au fost emise doar patru ordine, niciunul dintre ele împotriva unei persoane cu legături strânse cu Putin sau cu cercul său apropiat. Guvernul britanic a făcut viața un pic mai grea pentru oligarhii ruși după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018. Cea mai proeminentă victimă a fost Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea, care a devenit cetățean israelian după ce Marea Britanie a refuzat să-i reînnoiască viza.

Dar acțiunea autorităților britanice continuă să rămână cu mult în urma declarațiilor de intenție.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Marea Britanie, #oligarhi, #Rusia, #bani, #Vladimir Putin , #Rusia