Lupta pentru putere în Partidul conservator britanic. Cine vrea să-i ia locul lui Boris Johnson?

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 21:55
2566 citiri
Lupta pentru putere în Partidul conservator britanic. Cine vrea să-i ia locul lui Boris Johnson?
Miniștrii Liz Truss și Rishi Sunak/ FOTO: Twitter

Chiar dacă discret, lupta pentru a-i succeda lui Boris Johnson a început. Doi dintre oamenii de top ai prim-ministrului – Rishi Sunak şi Liz Truss – se luptă pentru a-l înlocui pe Johnson, în contextul scandalurilor recente în care a fost implicat premierul.

Luna aceasta se împlinesc doi ani de la victoria răsunătoare a liderului Regatului Unit în alegeri. Însă evenimentul este umbrit de scandal, iar poziţia lui Boris Johnson este slăbită de cei care I se opun chiar din interiorul Partidului Conservator.

Unii observatori din Partidul Conservator cred că este începutul sfârşitului pentru Johnson şi prezic o tentativă de a-l înlătura până vara viitoare. Alţii cred că astfel de speculaţii sunt mult exagerate.

Fie că plecarea sa este într-adevăr aproape sau la distanţa unui alt ciclu electoral, Truss şi Sunak, priviţi ca succesori probabili, nu-şi asumă riscuri.

Sunak a avut o ascensiune meteorică ca administrator al finanţelor ţării în timpul unor turbulenţe economice majore. Truss s-a transformat dintr-o oponentă a ieşirii din UE într-o campioană a Brexitului, care în prezent este responsabilă pentru refacerea politicii externe a Regatului Unit în afara UE.

Aliaţii lor spun că amândoi au sarcini mai importante acum decât obţinerea unor viitoare funcţii. Însă, campaniile lor electorale sunt deja în desfăşurare, chiar dacă unii observatori politici au dificultăţi să descopere ce anume ar face cei doi dacă ar ajunge în funcţia de top.

Competiţie pentru susţinerea partidului

Orice potenţial succesor la funcţia de prim-ministru al Marii Britanii trebuie să obţină susţinerea propriului partid. Parlamentarii conservatori pot declanşa un vot de neîncredere în liderul lor, dacă cel puţin 15 la sută dintre ei vor o astfel de măsură şi ulterior o majoritate simplă l-ar putea înlătura pe Johnson, în urma unui vot. De la acest punct, pretendenţii la funcţia de lider îşi prezintă candidaturile şi ulterior numărul acestora este redus în urma unor voturi ale parlamentarilor, până când mai rămân doar doi candidaţi. Apoi, membrii Partidului Conservator aleg dintre finalişti.

Drept urmare, susţinerea colegilor de partid este esenţială pentru oricine îşi doreşte funcţia de lider. Sunak şi Truss deja încearcă să-i atragă de partea lor.

Un element interesant al competiţiei este faptul că Sunak şi Truss încearcă să obţină sprijinul aceleiaşi baze electorale.

“În trecut, marea linie despărţitoare era Brexitul”, spune Henry Hill, editor la site-ul ConservativeHome. „Acum, am ieşit din UE, partea interesantă în legătură cu faptul că Liz şi Rishi sunt favoriţi este că amândoi fac lobby nu neapărat în aripi identice ale partidului, dar în mare cam în aceeaşi bază electorală: aripa dreaptă economică liberală”.

Un fost ministru a condamnat însă tentativele amândurora de a aduna susţinere de la parlamentari. „Rishi este exact la fel ca Boris, în sensul că nu are loialitate în partidul parlamentar”, a afirmat el. „A fost doar recompensat pentru că a fost un cancelar eficient, care a fost omul potrivit la momentul potrivit. Nu există susţinători loiali ai săi. Există un număr de susţinători loiali ai lui Truss, dar tind să fie extremiştii”.

Provocările pandemiei pot întoarce soarta cursei pentru şefia Partidului Conservator

Sunak şi Truss sunt cam la acelaşi nivel în ceea ce priveşte calificările. Însă, rolurile lor actuale sunt însoţite de provocări care ar mai putea reduce din strălucirea celor doi.

Sunak, cancelarul dibaci şi zâmbitor, şi-a lăsat amprenta, în ciuda unei relative lipse de experienţă. La câteva săptămâni după ce şi-a preluat funcţia, a reuşit să ofere susţinere financiară pentru milioane de firme, lucrători şi beneficiari de ajutoare sociale, afectaţi de pandemie.

La scurt timp, popularitatea sa a depăşit-o pe cea a lui Johnson şi reputaţia sa de oficial competent i-a câştigat laude printre parlamentarii conservatori, mulţi dintre ei admirând şi poziţia sa dură privind restricţiile antiepidemice.

Sunak a apărat creşterea de taxe, argumentând că este necesară în vremuri ieşite de comun şi repetând expresia: „Orice este necesar”. Însă unii dintre colegii săi sunt îngrijoraţi. „Trebuie să fie responsabil pentru aceste decizii. Nu cred că va putea continua cu această atitudine faţă de finanţele ţării”.

De asemenea, Sunak a fost reticent faţă de restricţiile anti-COVID dure. A susţinut redeschiderea domeniului ospitalităţii, vara trecută şi s-a opus unei întoarceri la lockdown.

Truss a avut o poziţie similară faţă de COVID, dar nu a fost esenţială pentru luarea acestor decizii şi astfel, a fost mai puţin vizibilă.

Faţă de Sunak, Truss este unul dintre cei mai experimentaţi miniştri ai lui Johnson. E a fost în Cabinetul prim-ministrului încă din 2014, în administraţiile lui David Cameron, Theresa May şi în prezent Johnson.

Activităţile sale timpurii în departamentele de justiţie şi mediu au fost intens criticate, însă a reuşit să-şi crească performanţele de atunci, cel puţin în ochii membrilor Partiului Conservator.

Recent, ea a fost aleasă să conducă negocierile pentru acordurile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană, după demisia bruscă a lui David Frost. Iniţial, au fost speculaţii că Truss avea să abordeze o poziţie mai conciliantă privind protocolul nord-irlandez, însă până acum nu există astfel de semne.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
#Marea Britanie, #Partidul Conservator, #succesiune, #premier, #Boris Johnson , #Marea Britanie