Lideri din 12 ţări din Commonwealth solicită scuze oficiale din partea Regelui Charles. Jamaica vrea să se desprindă de Coroana britanică

Joi, 04 Mai 2023, ora 23:46
4446 citiri
Lideri din 12 ţări din Commonwealth solicită scuze oficiale din partea Regelui Charles. Jamaica vrea să se desprindă de Coroana britanică
Regele Charles al III-lea/ FOTO: thewest.com.au

Lideri indigeni din 12 ţări din Commonwealth, printre care și Australia, au solicitat Regelui Charles să îşi ceară scuze oficial pentru ceea ce descriu drept „secole de rasism colonial, sclavie, genocid şi furt cultural” săvârşite sub regalitate.

Într-o declaraţie emisă cu două zile înainte de încoronarea lui, ei au susţinut că regele ar trebui să iniţieze un proces de despăgubire şi returnare a rămăşiţelor omeneşti şi a artefactelor culturale luate din teritoriile conduse anterior de Marea Britanie.

Jamaica vrea să se desprindă de coroana britanică

Jamaica, ţară membră a Commonwealth, vrea să se desprindă de coroana britanică şi să devină rapid o republică. Anunțul a fost făcut joi de ministrul jamaican pentru Afaceri Juridice şi constituţionale, Marlene Malahoo Forte, pentru postul britanic Sky News, relatează AFP.

"A sosit momentul. Jamaica în mâinile jamaicanilor", a declarat Marlene Malahoo Forte, precizând că guvernul de la Kingston are în vedere organizarea unui referendum cu privire la această chestiune începând din 2024.

Anunţul survine cu două zile înainte de încoronarea a regelui Charles al III-lea - suveran al Jamaicăi şi a altor 14 state din întreaga lume - care va avea loc în cadrul unei ceremonii fastuoase la Londra.

"Mulţi jamaicani au nutrit o afecţiune călduroasă pentru regina Elisabeta a II-a", a mai spus Malahoo Forte, amintind că regina se afla deja pe tron când Jamaica a devenit un stat independent, în 1962.

"Însă, ei nu se identifică cu Regele Charles. El este cât se poate de străin pentru noi", a adăugat ea.

Menţionând relaţia "complexă" dintre cele două ţări, ministrul jamaican a declarat că a deveni o republică înseamnă "a lua rămas bun de la o formă de guvernare care este legată de un trecut dureros de colonizare şi comerţ cu sclavi".

În timpul unei călătorii a Prinţului William în Caraibe la începutul anului 2022, premierul jamaican Andrew Holness a declarat că tranziţia ţării sale la un regim republican este "inevitabilă".

Turneul lui William şi al soţiei sale, Kate, a fost marcat de proteste, iar cuplului i s-a solicitat să-şi ceară scuze pentru trecutul marcat de comerţul cu sclavi al Regatului Unit.

Familia Regală Britanică nu şi-a cerut niciodată scuze în mod oficial, Regele Charles limitându-se să numească sclavia o "atrocitate teribilă", în timp ce William şi-a exprimat "tristeţea profundă".

Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, interes redus în Australia

Încoronarea Regelui Charles al III-lea suscită puţin entuziasm în Australia, ţară membră Commonwealth, unde dezbaterile publice se concentrează în prezent pe recunoaşterea drepturilor populaţiilor autohtone, odinioară oprimate de coroana britanică, scrie AFP,

De la revocarea în 1975 a prim-ministrului australian din acea vreme până la referendumul din 1999 pe tema instaurării republicii, chestiunea rolului monarhiei a animat mereu dezbaterea publică în această fostă colonie britanică.

Potrivit unor sondaje recente, majoritatea australienilor sunt în favoarea instaurării republicii.

În prezent însă, această temă nu este în prim-planul scenei politice, interesată mai ales de proiectul guvernului laburist de a înscrie în Constituţie, în urma unui referendum desfăşurat până la finalul anului, dreptul aborigenilor de a fi consultaţi asupra subiectelor care îi interesează.

Primii locuitori ai insulei-continent, aborigenii nu au fost menţionaţi în Constituţia din 1901, iar drepturile le-au fost încălcate secole la rând.

Prim-ministrul Anthony Albanese consideră că ar fi un prim pas pentru a remedia o nedreptate perpetuată mult timp.

Potrivit unor sondaje recente, acest proiect guvernamental are mari şanse de reuşită, în ciuda opoziţiei vocilor conservatoare care spun că e o încercare de a ”diviza ţara”.

Puternic simbol al suferinţei

Pentru mulţi aborigeni, Coroana rămâne un simbol puternic al suferinţei îndurate în perioada coloniştilor britanici, care au debarcat în 1788 în locul devenit ulterior Sydney.

Coroana britanică a supervizat exploatarea teritoriilor aborigenilor, afirmă Hannah McGlade, avocat şi cadru universitar, membru al unei comunităţi autohtone.

Membri ai familiei regale ”au jucat un rol-cheie în deposedarea populaţiilor autohtone”, fără să fi trebuit vreodată să ”dea socoteală”', a mai spus ea.

”Poporul nostru este în suferinţă”, a subliniat avocatul.

Când Australia s-a aflat sub dominaţia colonială britanică, aborigenii au fost alungaţi de pe teritoriile lor, supuşi la muncă forţată şi masacraţi în timpul unor confruntări sângeroase cu coloniile britanice.

Potrivit istoricului Cindy McCreery, de la Universitatea din Sydney, părerea tinerilor australieni despre monarhie este strâns legată de problema suferinţei primelor comunităţi autohtone.

”O parte dintre australieni sunt, într-o manieră pragmatică, mai puţin preocupaţi de identitatea şefului de stat. Pentru alţii, subiectul începe să devină un blocaj”, a explicat istoricul.

În plus, unii dintre australieni nu au apreciat apelul de a jura credinţă suveranului în momentul încoronării.

”Puţin australieni doresc să ia parte”, a precizat ea.

Toţi britanicii, precum şi celelalte popoare din ţările şi teritoriile în care Charles al III-lea deţine calitatea de şef al statului vor fi invitaţi să depună un jurământ de credinţă în faţa suveranului în timpul ceremoniei de încoronare.

Arhiepiscopul de Canterbury, care va conduce ceremonia de încoronare din 6 mai la Westminster Abbey, îi va îndemna "pe toţi oamenii de bună-credinţă din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, şi pe cei din alte regate şi teritorii, să îi aducă un omagiu, din inimă şi cu voce tare, regelui lor incontestabil, apărătorul tuturor".

”Australienii nu apreciază acest gen de angajament public, care aminteşte de jurământul de credinţă american”, a mai spus McCreery.

Sâmbătă, înaintea ceremoniei încoronării, vor avea loc mai multe evenimente în Australia. 21 de salve de tun vor fi executate în semn de salut la Canberra, opera din Sydney va fi iluminată şi vor fi organizate evenimente pentru vizionarea ceremoniei de încoronare.

Cu prilejul unei vizite în 2018 în Australia, viitorul rege s-a întâlnit cu lideri ai comunităţilor autohtone, însă unii dintre ei sunt de părere că ar trebui să iniţieze demersuri suplimentare.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#Marea Britanie, #regele charles, #incoronare, #Commonwealth, #scuze, #jamaica, #Australia , #Incoronare Charles