Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Foști spioni afgani pregătiți de britanici se alătură trupelor ruse pentru că au fost lăsați în urmă de Marea Britanie

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 20:31
5648 citiri
Foști spioni afgani pregătiți de britanici se alătură trupelor ruse pentru că au fost lăsați în urmă de Marea Britanie
Forțe speciale afgane/ FOTO: afghanistan.asia-news.com

Guvernul britanic nu-și respectă promisiunea de a-i aduce în Regatul Unit pe afganii care au lucrat pentru forțele britanice, deși aceștia riscă în Afganistan persecuții, torturi sau moartea.

Nici un singur afgan n-a fost adus anul acesta în Marea Britanie în cadrul programului Afghan citizens’ resettlement scheme (ACRS), lansat în ianuarie, totul ducând la acuzații că miniștrii fac dovada unei “combinații toxice de incompetență și indiferență”.

Programul era menit să ajute afganii care au lucrat pentru guvernul britanic sau erau afiliați cu acesta – inclusiv personalul ambasadei de la Kabul și profesorii de la British Council – ca și pe toți care se confruntă cu vătămări grave sau cu moartea din partea talibanilor.

Profitând de situație, rușii oferă foștilor ofițeri de informații afgani recompense în numerar de 10.000 de dolari și salarii lunare pentru a se alătura efortului de război al lui Putin, scrie The Telegraph.

Mulți foști membri ai Direcției Naționale a Securității Afgane (NDS) acceptă oferta deoarece simt că au fost lăsați în urmă de Marea Britanie și de alte țări occidentale care i-au angajat în timpul războiului din Afganistan.

Hamid (numele nu este real), un fost ofițer NDS, a lucrat cu forțele speciale britanice la operațiuni de combatere a terorismului împotriva talibanilor și Statului Islamic.

Vorbind cu The Telegraph dintr-o locație sigură, el a spus că „foștii militari afgani sunt recrutați pentru conflictul din Ucraina. Văd că este un plan foarte periculos, deoarece acești militari au fost unii dintre cei mai bine pregătiți din lume.”

Hamid a spus că, în septembrie, aproximativ 270 de foști ofițeri NDS și familiile lor au părăsit Afganistanul după ce li s-a oferit un salariu între 1.500 și 2.000 de dolari pe lună, o plată de 3.000 de dolari pentru fiecare copil sub 18 ani și cetățenia Rusiei.

Un fost comandant al NATO a spus „că un număr de membri ai NDS care lucrau îndeaproape cu Regatul Unit au fost evacuați, dar alții au fost ignorați, în ciuda faptului că au aplicat și erau calificați.”

Peste 20.000 de persoane s-au mutat în Regatul Unit în cadrul Schemei de reinstalare a cetățenilor afgani. Cu toate acestea, mulți afgani, care pretind că au lucrat pentru guvernul britanic în Afganistan, au fost lăsați în urmă și s-au plâns de întârzieri mari în soluționarea cererilor lor.

Într-o scrisoare de susținere a cererii sale, care a fost văzută de The Telegraph, un fost comandant adjunct al comandantului suprem aliat în Europa (DSACEUR), a doua cea mai înaltă funcție militară a NATO, a declarat că Hamid a lucrat într-o unitate secretă a NDS numită D011.

Generalul a spus că D011 a fost înființat în timpul mandatului său la DSACEUR și „a fost un exemplu de succes de sponsorizare și mentorat britanic”.

Hamid a spus că mulți ofițeri NDS au profitat de acordul dintre talibani și Moscova, care le-a permis să plece și să scape cu viață chiar dacă asta înseamnă că nu se pot întoarce niciodată cu familiile lor în Afganistan.

Oficialii de la Moscova efectuează evaluări ale fiecărui solicitant la ambasada Rusiei din Kabul.

„Ei văd ce fel de pregătire a primit un individ și în ce domeniu poate servi cel mai bine”, a spus Hamid. „Pe baza acestei evaluări, li se oferă diferite posturi.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Marea Britanie, #trupe speciale, #spioni, #Afganistan, #talibani, #Rusia, #razboi, #Ucraina , #Marea Britanie