Primul monarh care va ține un discurs în Parlamentul Germaniei

Joi, 30 Martie 2023, ora 07:57
1844 citiri
Primul monarh care va ține un discurs în Parlamentul Germaniei
Regele Charles III și soția alături de președintele Germaniei și partenera sa de viață FOTO / Facebook The Royal Family

Regele Charles III va fi joi primul monarh care se adresează deputaţilor germani în Bundestag, în a doua zi a vizitei sale istorice în Germania, potrivit AFP.

Suveranul britanic efectuează prima călătorie ca rege în această ţară, o decizie văzută ca un mesaj puternic al dorinţei Marii Britanii de a crea legături strânse cu restul Europei în perioada post-Brexit.

Miercuri seara, în cadrul unui dineu organizat în onoarea sa de şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, la castelul Bellevue din Berlin, Charles III a promis în timpul domniei sale că va face "tot ce este posibil" pentru a întări legăturile dintre cele două ţări.

În discursul de miercuri, Charles III a făcut apel la valorile democratice şi a lăudat solidaritatea cu Ucraina pentru a apăra „libertatea” împotriva „agresiunii” ruseşti.

Marea Britanie şi Germania stau „umăr lângă umăr pentru a proteja şi promova valorile democratice comune”, a spus el în discursul de la Palatul Bellevue.

Această luptă „este întruchipată de faptul că suntem alături de Ucraina în apărarea libertăţii şi suveranităţii în faţa unei agresiuni neprovocate”, a adăugat monarhul britanic.

„Germania şi Marea Britanie sunt astăzi, şi pe plan militar, cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Europa”, a repetat şeful statului german, referindu-se la o invazie rusă care i-a reînviat „amintirile celor mai rele momente” din istoria Europei.

Cina s-a încheiat în prima zi a vizitei suveranului, după o ceremonie fără precedent în faţa Porţii Brandenburg, monument emblematic care a fost şi un simbol al despărţirii Berlinului timp de trei decenii.

Cuplul regal va rămâne trei zile în Germania. Iniţial, ar fi trebuit să călătorească în Franţa, dar această vizită a fost anulată din cauza tulburărilor sociale legate de reforma pensiilor din această ţară.

Joi, după ce se va întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz şi apoi cu primarul capitalei, suveranul britanic ar putea reveni asupra acestui subiect, războiul din Ucraina, în discursul său adresat deputaţilor din Bundestag, programat pentru ora locală 11.45 (09.45 GMT).

Va fi punctul culminant al vizitei sale. Niciodată până acum un monarh nu a vorbit în această cameră.

După Bundestag, Charles III urmează să viziteze un centru de primire pentru refugiaţii ucraineni, să discute cu un batalion germano-britanic şi să meargă într-un sat ecologic, Brodowin, la aproximativ 60 de km de Berlin.

Vizita poartă în mare parte amprenta temei ecologiei, pe care Charles, în vârstă de 74 de ani, a susţinut-o peste Canal de ani de zile.

Vineri, Charles III va merge în oraşul-port Hamburg. El va vizita acolo un proiect de energie regenerabilă.

Şeful statului german Frank-Walter Steinmeier a salutat vizita suveranului britanic de miercuri drept un „semn important al relaţiilor germano-britanice”, spunând că cele două ţări deschid „un nou capitol”.

El a amintit că această vizită are loc la şase ani de la data la care Marea Britanie şi-a început procesul de părăsire a Uniunii Europene.

Referindu-se la „ziua tristă”, Steinmeier a spus că legăturile dintre Marea Britanie şi Germania rămân puternice în ciuda Brexit-ului. „Deschidem un nou capitol” în relaţiile dintre cele două ţări ale noastre, a spus el.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#Marea Britanie, #regele charles III, #Germania, #vizita, #discurs , #Marea Britanie