Britanicii au rămas fără bani. Renunță la mai multe mega-proiecte de infrastructură IT care ar fi transformat țara în lider mondial în inteligenţă artificială

Sambata, 03 August 2024, ora 21:09
17836 citiri
Britanicii au rămas fără bani. Renunță la mai multe mega-proiecte de infrastructură IT care ar fi transformat țara în lider mondial în inteligenţă artificială
Londra, Marea Britanie FOTO Hepta

Guvernul Regatului Unit a anulat proiecte de infrastructură IT în valoare de 1,3 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde de dolari), într-un mare regres pentru ambiţiile ţării de a deveni lider mondial în inteligenţa artificială, transmite CNBC.

Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat pentru CNBC că două angajamente majore de cheltuieli finanţate din bani publici, în valoare de 500 de milioane de lire sterline, respectiv 800 de milioane de lire sterline, au fost anulate pentru a acorda prioritate altor planuri fiscale.

Angajamentul de 500 de milioane de lire sterline, care a fost promis de guvernul fostului prim-ministru Rishi Sunak anul trecut, urma să meargă la AI Research Resource, o iniţiativă de dezvoltare menită să consolideze infrastructura informatică a Regatului Unit.

Între timp, angajamentul de 800 de milioane de lire sterline, anunţat tot anul trecut, ar fi finanţat crearea unui computer de ultimă generaţie, capabil să efectueze 1.000 de miliarde de calcule pe secundă, la Universitatea din Edinburgh.

Aceste iniţiative ar fi stimulat capacitatea Regatului Unit de a construi o infrastructură de înaltă performanţă, capabilă să ruleze modele avansate de AI, care consumă multă energie şi necesită cantităţi uriaşe de date de antrenament.

Guvernul laburist nou ales a spus că niciunul dintre aceste angajamente nu va fi preluat acum.

”Ne angajăm absolut să construim o infrastructură tehnologică care oferă creştere şi oportunităţi pentru oamenii din Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie din Regatul Unit (DSIT).

Purtătorul de cuvânt a adăugat că guvernul ”ia decizii de cheltuieli dificile şi necesare în toate departamentele, în faţa miliardelor de lire sterline de angajamente nefinanţate”.

”Acest lucru este esenţial pentru a restabili stabilitatea economică şi pentru a ne îndeplini misiunea naţională de creştere”, a spus purtătorul de cuvânt al DSIT.

Luna trecută, guvernul a lansat un Plan de acţiune pentru oportunităţi AI. Acesta a spus că acest plan va încerca să identifice modul în care Regatul Unit îşi poate spori infrastructura informatică pentru a se potrivi mai bine nevoilor sale şi va lua în considerare modalităţile prin care AI şi alte tehnologii emergente pot sprijini cel mai bine strategia industrială a Marii Britanii.

La începutul acestei săptămâni, ministra britanică de Finanţe, Rachel Reeves, a anunţat o serie de reduceri de cheltuieli, după ce a dezvăluit că laburiştii au moştenit 22 de miliarde de lire sterline (28 de miliarde de dolari) de angajamente nefinanţate de la conservatorii de centru-dreapta.

Sub administraţia lui Sunak, guvernul a făcut ca inteligenţă artificială să fie o prioritate cheie, găzduind un summit global privind siguranţa inteligenţei artificiale la faimoasa casă din Bletchley Park, care a găzduit anterior pe cei care au descifrat coduri în al Doilea Război Mondial şi au ajutat Marea Britanie să învingă Germania nazistă.

Guvernul prim-ministrului Keir Starmer vrea să introducă noi reglementări statutare pentru industria AI, spre deosebire de predecesorul său, care a optat împotriva emiterii unei legislaţii oficiale pentru AI, pe motiv că ar restricţiona inovarea.

Guvernul laburist era aşteptat să anunţe introducerea primului proiect de lege privind AI din Regatul Unit într-un discurs ţinut de regele Carol al III-lea luna trecută. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat. Un purtător de cuvânt al DSIT a declarat, în schimb, pentru CNBC, că guvernul se va consulta cu privire la planurile de reglementare a AI în timp util.

Apple Intelligence nu va fi disponibil din prima zi pe iPhone 16. Cum puteți testa, însă, funcțiile AI în beta
Apple Intelligence nu va fi disponibil din prima zi pe iPhone 16. Cum puteți testa, însă, funcțiile AI în beta
Lansarea iPhone 16 a adus câteva surprize, dar și o mare dezamăgire: Apple Intelligence, sistemul avansat de inteligență artificială dezvoltat de companie, nu va fi disponibil oficial din...
Apple revoluționează confidențialitatea datelor cu o soluție inovatoare pentru serverele Apple Intelligence
Apple revoluționează confidențialitatea datelor cu o soluție inovatoare pentru serverele Apple Intelligence
Apple a reușit să găsească o soluție ingenioasă pentru a proteja confidențialitatea datelor utilizatorilor, conform explicațiilor oferite de Craig Federighi, vicepreședintele diviziei...
#Marea Britanie, #proiect infrastructura, #probleme financiare, #guvern britanic, #inteligenta artificiala , #criza financiara
  1. Efect de bumerang al politicilor verzi pe piața auto: Germanii și americanii preferă autoturisme la mâna a doua
  2. De ce rămân firmele românești "subcontractori la subcontractori". Pogonaru (AOAR): "70% din activele românești sunt deținute de capitalul străin"
  3. Cel mai mare mall din nordul țării. Dezvoltatorul anunță o investiție de 40 de milioane de euro pentru lucrările de extindere
  4. Victor Căpitanu (ONE) la Quarterly Report: ”Trebuie să investim semnificativ, cât mai rapid, în acest sub-sector. E o oportunitate foarte mare de creștere”
  5. Ambițiile energetice ale României. Planul pe următorii cinci ani prevede o reducere drastică a emisiilor
  6. România, a patra cea mai slabă evoluție din UE în industrie – TradeVille
  7. De la ce dată devine obligatorie reciclarea hainelor vechi. Populația va trebui să colecteze separat deșeurile textile
  8. Investițiile imobiliare românești în Europa: Ce ține piața pe loc de la extindere în afara granițelor. „Nu simțim la fel de mult dorința de a pleca peste hotare”
  9. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  10. România a avut cele mai mari creșteri ale salariului brut din UE în al doilea trimestru al anului. Cum arată clasamentul european