Cum a ajuns Rwanda noua colonie a indezirabililor din Marea Britanie. "Este fără precedent în așa-numitele democrații occidentale"

Vineri, 27 Mai 2022, ora 23:29
4484 citiri
Cum a ajuns Rwanda noua colonie a indezirabililor din Marea Britanie. "Este fără precedent în așa-numitele democrații occidentale"

Când guvernul Regatului Unit a anunțat luna trecută un acord de trimitere a solicitanților de azil în Rwanda pentru procesare și relocare, oficialii au spus că măsura extremă are scopul de a „remedia sistemul deficitar pentru acordarea de azil”.

Planul a declanșat o condamnare larg răspândită în Marea Britanie, criticii considerându-l inuman și imposibil de realizat și se confruntă deja cu provocări legale.

La mai mult de 6.000 de kilometri distanță, mulți cetățeni din Rwanda se opun. Dar plângerile lor vin dintr-o perspectivă diferită: prin primirea și adăpostirea migranților, guvernul ar acorda prioritate noilor veniți în detrimentul ruandezilor.

Reacțiile atât din Regatul Unit, cât și din Rwanda ajung în centrul unora dintre dilemele prezentate de controversatul proiect de lege privind naționalitatea și frontierele. Noua politică subliniază contrastul dintre modul în care migranții din Europa sunt primiți în Marea Britanie și modul în care sunt tratați cei din Africa și Orientul Mijlociu – care sunt practic majoritatea celor afectați de proiectul de lege.

Peste 50.000 de ucraineni au primit vize umanitare și locuințe gratuite în Marea Britanie în ultimele trei luni. Chiar și pe un continent care se confruntă cu o reacție împotriva creșterii numărului de imigranți în ultimii ani, noua politică a Regatului Unit se remarcă prin atitudinea sa dură.

Amnesty International, organul de pază pentru drepturile omului, a calificat planul drept „însăși culmea iresponsabilității”, care „arată cât de departe este guvernul de umanitate și realitate”.

„Ceea ce fac ei este fără precedent în așa-numitele democrații occidentale”, spune Paul O'Connor, un funcționar public la Uniunea Serviciilor Publice și Comerciale, care a introdus un dosar împotriva guvernului Regatului Unit. „Acest lucru este condus în întregime de rasism. Nu este un răspuns rațional la politica de azil și imigrație”, susține el.

În ciuda criticilor, guvernul britanic a acționat rapid pentru a-și pune în aplicare politica. Prim-ministrul Boris Johnson a declarat că 50 de persoane vor fi transferate în Rwanda până la sfârșitul lunii mai. Guvernul din țara africană Rwanda a declarat, la rândul său, că țara se pregătește să accepte primul lot de solicitanți de azil.

Locuri de muncă sau protecție?

Guvernul spune că noua politică îi va descuraja pe cei care fac călătorii riscante în Marea Britanie și va reduce numărul traficanților de carne vie. Conform acordului, cei despre care se consideră că au ajuns ilegal în Marea Britanie, cu bărci mici sau ascunși în camioane, traversând Canalul Mânecii, de exemplu, vor fi trimiși în Rwanda. Acolo, oficialii ruandezi le vor analiza cererile de azil.

Solicitanții câștigători vor primi statutul de refugiat în țara din Africa de Est. Marea Britanie va plăti Rwandei 210 de milioane de dolari pentru a finanța educația, locuințele, formarea de competențe și lecțiile de limbă pentru ei. Guvernul ruandez a promis că vor avea „dreptul la protecție deplină conform legislației din Rwanda, acces egal la locuri de muncă și înscriere în serviciile de asistență medicală și de asistență socială”.

Celor cărora li se va acorda azil li se va permite să rămână în Rwanda, deși fără statut de refugiat, sau li se va oferi opțiunea de a solicita protecție într-o altă țară, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Yolande Makolo.

Ministrul de Interne al Regatului Unit, Priti Patel, a declarat că 90% dintre cei care intră ilegal în Regatul Unit nu sunt refugiați adevărați, ci mai degrabă bărbați singuri care caută oportunități economice. Dar o analiză a Consiliului pentru Refugiați, o organizație caritabilă britanică respectată, a constatat anul trecut că aproape două treimi dintre cei care au traversat canalul s-au calificat pentru statutul de refugiat în Regatul Unit.

Memorandumul de înțelegere al Marii Britanii cu Rwanda, împreună cu un acord similar pe care Danemarca îl negociază cu guvernul de acolo, reprezintă o ruptură majoră cu normele internaționale stabilite de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, notează Christian Science Monitor.

Mai exact, spun oamenii de știință, acordul cu Regatul Unit încalcă Convenția privind refugiații din 1951, deoarece îi evidențiază pentru trimiterea în Rwanda pe acei migranți care au intrat ilegal în Regatul Unit. Convenția, recunoscând că majoritatea refugiaților nu au de ales decât să călătorească neregulat, interzice guvernelor să-i sancționeze pentru acest lucru.

O lege adoptată anul trecut în Danemarca, deschizând calea discuțiilor sale actuale, „riscă să submineze fundația sistemului internațional de protecție pentru refugiații din lume”, a avertizat agenția ONU pentru refugiați, UNHCR.

Citeste si:
Scotia anunță un nou referendum pentru independență. Consultarea ar putea avea loc în 2023
Scotia anunță un nou referendum pentru independență. Consultarea ar putea avea loc în 2023
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a anunţat marţi că doreşte să organizeze un referendum "consultativ" privind independenţa naţiunii britanice în octombrie 2023, în pofida eşecului...
UE a ajuns la un acord privind refugiații
UE a ajuns la un acord privind refugiații
18 state membre ale UE și trei țări din afara UE au adoptat o declarație privind un program de relocare temporară a refugiaților. Acesta este destinat să ajute țările cel mai puternic...