Instanța din Marea Britanie a aflat că un grup de spionaj cu sediul în Regatul Unit a colectat și transmis secrete Rusiei timp de aproape trei ani. Aceștia au desfășurat activități de supraveghere asupra unor persoane și locații de interes, aducând prejudicii evidente intereselor și securității Marii Britanii.
Trei cetățeni bulgari — Katrin Ivanova (33 de ani), Vania Gaberova (30 de ani) și Tihomir Ivanov Ivancev (39 de ani) — sunt acuzați că ar fi spionat pentru Rusia, urmărind persoane cheie și locuri importante în diverse colțuri ale Europei. Printre țintele lor s-ar fi numărat un jurnalist bulgar premiat, care a colaborat cu disidentul rus Aleksei Navalnîi, decedat în urmă cu câțiva ani. Se presupune că acest jurnalist ar fi fost inclus într-un plan de răpire sau chiar asasinat, cu scopul de a-l aduce în Rusia.
Conform procurorilor, activitățile spionajului ar fi fost extrem de riscante și sofisticate, iar inculpații au fost recompensați cu sume considerabile pentru informațiile pe care le adunau. „A fost o activitate periculoasă și bine organizată. Toți cei implicați erau conștienți de riscurile și obiectivele lor”, a afirmat Alison Morgan KC, procuroul în fața instanței.
Conform acuzațiilor, grupul de spioni bulgari ar fi colaborat cu alți agenți ruși și ar fi desfășurat acțiuni de spionaj între 2020 și 2023 în locații din Londra, Viena, Valencia, Muntenegru și Stuttgart. Doi dintre aceștia, Orlin Russev și Biser Djambazov, au pledat deja vinovați pentru spionaj.
Instanța a aflat, de asemenea, că spionii au avut legături cu Jan Marsalek, un agent rus de rang înalt, care ar fi coordonat mai multe operațiuni secrete, sub numele de „Rupert Ticz”. Djambazov, unul dintre inculpați, ar fi avut o relație cu ambele femei implicate în acest grup, iar discuțiile dintre ei sugerau o planificare meticuloasă a activităților ilegale.
Procurorii susțin că scopul acestor acțiuni era colectarea de informații extrem de valoroase pentru statul rus, fiind vizate persoane de marcă din rândul disidenților ruși și ai jurnaliștilor care investigau regimul de la Moscova. Printre victimele vizate ar fi fost și Hristo Grozev, un jurnalist bulgar, cunoscut pentru investigațiile sale legate de guvernul rus și activitățile acestuia.
Totodată, instanța a fost informată despre operațiuni de supraveghere derulate la baza militară americană Patch din Stuttgart, în care inculpații ar fi monitorizat locurile în care se credea că se antrenează forțele ucrainene.
În fața acuzațiilor, inculpații au negat că ar fi avut intenția de a aduna informații pentru a dăuna securității Marii Britanii. Ivanova, unul dintre acuzați, a respins și acuzațiile conform cărora ar fi deținut documente false de identitate, inclusiv pașapoarte britanice.
Procesul este programat să continue până în februarie 2025, iar instanța va analiza în continuare acuzațiile și dovezile aduse în fața judecătorilor.
“Investigațiile" precum si... Vezi tot