O rețea „sofisticată” de spionaj a transmis secrete Rusiei timp de trei ani

Sambata, 30 Noiembrie 2024, ora 02:45
3419 citiri
O rețea „sofisticată” de spionaj a transmis secrete Rusiei timp de trei ani
Spionii bulgari au lucrat cu agenții ruși în Londra/ Foto:studying-in-uk.org

Instanța din Marea Britanie a aflat că un grup de spionaj cu sediul în Regatul Unit a colectat și transmis secrete Rusiei timp de aproape trei ani. Aceștia au desfășurat activități de supraveghere asupra unor persoane și locații de interes, aducând prejudicii evidente intereselor și securității Marii Britanii.

Trei cetățeni bulgari — Katrin Ivanova (33 de ani), Vania Gaberova (30 de ani) și Tihomir Ivanov Ivancev (39 de ani) — sunt acuzați că ar fi spionat pentru Rusia, urmărind persoane cheie și locuri importante în diverse colțuri ale Europei. Printre țintele lor s-ar fi numărat un jurnalist bulgar premiat, care a colaborat cu disidentul rus Aleksei Navalnîi, decedat în urmă cu câțiva ani. Se presupune că acest jurnalist ar fi fost inclus într-un plan de răpire sau chiar asasinat, cu scopul de a-l aduce în Rusia.

Conform procurorilor, activitățile spionajului ar fi fost extrem de riscante și sofisticate, iar inculpații au fost recompensați cu sume considerabile pentru informațiile pe care le adunau. „A fost o activitate periculoasă și bine organizată. Toți cei implicați erau conștienți de riscurile și obiectivele lor”, a afirmat Alison Morgan KC, procuroul în fața instanței.

Conform acuzațiilor, grupul de spioni bulgari ar fi colaborat cu alți agenți ruși și ar fi desfășurat acțiuni de spionaj între 2020 și 2023 în locații din Londra, Viena, Valencia, Muntenegru și Stuttgart. Doi dintre aceștia, Orlin Russev și Biser Djambazov, au pledat deja vinovați pentru spionaj.

Operațiuni de supraveghere derulate la baza militară americană Patch din Stuttgart

Instanța a aflat, de asemenea, că spionii au avut legături cu Jan Marsalek, un agent rus de rang înalt, care ar fi coordonat mai multe operațiuni secrete, sub numele de „Rupert Ticz”. Djambazov, unul dintre inculpați, ar fi avut o relație cu ambele femei implicate în acest grup, iar discuțiile dintre ei sugerau o planificare meticuloasă a activităților ilegale.

Procurorii susțin că scopul acestor acțiuni era colectarea de informații extrem de valoroase pentru statul rus, fiind vizate persoane de marcă din rândul disidenților ruși și ai jurnaliștilor care investigau regimul de la Moscova. Printre victimele vizate ar fi fost și Hristo Grozev, un jurnalist bulgar, cunoscut pentru investigațiile sale legate de guvernul rus și activitățile acestuia.

Totodată, instanța a fost informată despre operațiuni de supraveghere derulate la baza militară americană Patch din Stuttgart, în care inculpații ar fi monitorizat locurile în care se credea că se antrenează forțele ucrainene.

În fața acuzațiilor, inculpații au negat că ar fi avut intenția de a aduna informații pentru a dăuna securității Marii Britanii. Ivanova, unul dintre acuzați, a respins și acuzațiile conform cărora ar fi deținut documente false de identitate, inclusiv pașapoarte britanice.

Procesul este programat să continue până în februarie 2025, iar instanța va analiza în continuare acuzațiile și dovezile aduse în fața judecătorilor.

Marea Britanie neagă orice discuție despre trimiterea unor trupe în Ucraina
Marea Britanie neagă orice discuție despre trimiterea unor trupe în Ucraina
Ministrul de Externe al Marii Britanii a negat informațiile despre discuții pe care le-ar purta Regatul Unit cu Franța pentru trimiterea unor soldați pe frontul din Ucraina. David Lammy a...
Marea Britanie și Franța reiau discuțiile privind trimiterea de trupe în Ucraina, după ce Coreea de Nord și-a intensificat prezența militară în zona de conflict
Marea Britanie și Franța reiau discuțiile privind trimiterea de trupe în Ucraina, după ce Coreea de Nord și-a intensificat prezența militară în zona de conflict
Conflictul din Ucraina, aflat într-o fază intensă de escaladare, aduce din nou în prim-plan posibilitatea implicării directe a trupelor occidentale și a companiilor private de apărare pe...
#Marea Britanie, #spioni Bulgaria, #Rusia, #proces , #Marea Britanie
  1. A fost câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Cât a costat biletul și unde a fost jucat
  2. Scandal major: ambasador român, revoltat după ce un ministru din Israel a discutat cu Călin Georgescu. Ce ar fi promis candidatul susținut de AUR
  3. Mulți români au petrecut Ziua Națională pe pârtiile de schi, dar nu au uitat de vot
  4. Amenda luată de un român care a ridicat drona să filmeze la parada de 1 Decembrie. „Siguranţa publicului este prioritară”
  5. Extragerea Loto de 1 Decembrie. Ce numere au fost extrase la 6/49, 5/40, Joker, SuperNoroc, Noroc și NorocPlus
  6. Micuța marină ucraineană folosește o tactică din Primul Război Mondial pentru a-și deruta inamicul
  7. Cursuri suspendate într-un oraș întreg după ce doi elevi s-au îmbolnăvit de meningită în aceeași săptămână
  8. Statele Unite nu iau în calcul reînarmarea nucleară a Ucrainei. Kievul a renunțat la armele sale atomice după căderea URSS după ce a primit garanții de securitate
  9. Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile, în fruntea noii Comisii Europene. Decizii majore la nivelul UE
  10. Cartelurile mexicane recrutează studenți la chimie pentru laboratoarele de fentanil. Baronii vor să scape de importurile din China. "Ne-ar transforma în regii Mexicului"