La mai puțin de trei ore după atacul prin înjunghiere din Southport, de luni, 29 iulie, care a dus la moartea a trei copii, o imagine generată de inteligența artificială a fost distribuită pe X de un cont numit Europe Invasion. Aceasta înfățișa bărbați bărboși îmbrăcați în haine tradiționale musulmane în fața Palatului Parlamentului britanic, unul dintre ei fluturând un cuțit, în spatele unui copil care plângea într-un tricou cu steagul Uniunii, scrie The Guardian.
Tweet-ul, care a fost vizualizat de 900.000 de ori, a fost intitulat: „Trebuie să ne protejăm copiii!“ și partajat de unul dintre cele mai puternice conturi de dezinformare cu privire la înjunghierile din Southport.
Tehnologia AI a fost utilizată și în alte moduri, inclusiv de un grup Facebook anti-imigrație care a ilustrat un apel de a participa la un miting în Middlesbrough.
Platforme precum Suno - care utilizează inteligența artificială pentru a genera muzică cu voce și instrumente - au fost utilizate pentru a crea cântece online care combină referințe la Southport cu conținut xenofob. Printre titluri se numără "Southport Saga", cu o voce feminină de AI care cântă versuri cu indemnul „vânează-i cumva”.
Experții au avertizat că noile instrumente și modalități de organizare au permis extremei drepte fracturate din Marea Britanie să profite de atacul din Southport pentru a se unifica și a-și întineri prezența pe străzi.
Într-un val de activitate nemaiîntâlnit de ani de zile, peste 10 proteste sunt promovate pe platforme de socializare precum X, TikTok și Facebook în urma tulburărilor violente din țară.
Amenințările cu moartea la adresa prim-ministrului Regatului Unit, incitarea la atacarea proprietății guvernamentale și antisemitismul extrem au fost, de asemenea, printre comentariile de pe canalul Telegram al unei grupări de extremă-dreapta în această săptămână.
Pe fondul temerilor legate de răspândirea violenței, un important thinktank de combatere a extremismului a avertizat că există riscul ca extrema dreaptă să ajungă la o mobilizare nemaiîntâlnită de când English Defence League (EDL) a ieșit pe străzi în anii 2010.
O nouă dimensiune a apărut odată cu apariția unor instrumente de inteligență artificială ușor accesibile, pe care extremiștii le-au folosit pentru a crea materiale care variază de la imagini incendiare la cântece și muzică.
Andrew Rogoyski, director la Institute for People-Centred AI din cadrul Universității Surrey, a declarat că progresele - cu instrumente de generare a imaginilor acum disponibile pe scară largă online - înseamnă că „oricine poate crea orice“.
În timp ce organizațiile de extremă dreapta precum Britain First și Patriotic Alternative continuă să fie în fruntea mobilizării și agitației, la fel de importante sunt și o serie de persoane care nu sunt afiliate niciunui grup anume.
"Acestea sunt formate din mii de indivizi care oferă micro-donații de timp și uneori de bani pentru a colabora în vederea atingerii unor obiective politice comune, complet în afara structurilor organizaționale tradiționale", a declarat Mulhall. "Aceste mișcări nu au lideri formali, ci mai degrabă figuri de profil, adesea extrase dintr-o selecție din ce în ce mai mare de "influenceri" de extremă dreapta din social media."
Forțele de poliție britanice au fost îndemnate să intensifice patrulele în jurul moscheilor și a locurilor de cazare pentru solicitanți de azil, pe fondul planurilor pentru cel puțin 19 mitinguri de extremă dreapta în Anglia în zilele următoare.
Demonstrațiile violente s-au răspândit de la Southport la Londra, Hartlepool, Manchester și Aldershot după atrocitatea de luni la un club de vacanță pentru copii.
Liderii comunității au declarat joi că se tem din ce în ce mai mult de alte tulburări, după ce moscheile și locurile de cazare ale solicitanților de azil au fost vizate de mulțimi de agitatori „intimidatori”.
Peste 100 de persoane au fost arestate în Marea Britanie după manifestațiile violente de marți și miercuri împotriva migranților și a musulmanilor, tulburări care au urmat tragediei din orașul Southport, unde trei fetițe au fost înjunghiate de un tânăr de 17 ani născut în Regatul Unit din părinți rwandezi, informează BBC.
Oficialii britanici au subliniat că protestele violente care au avut loc în ultimele două zile în mai multe orașe ale țării au izbucnit după răspândirea „nesăbuită” de „informații false” cu privire la identitatea suspectului acuzat de înjunghiere, scrie BBC.
Respectivele informații apărute pe rețelele sociale precizau că suspectul este un solicitant de azil, posibil sirian, care a intrat în țară ilegal și au oferit și un nume musulman – despre care autoritățile au spus că este incorect.
În urma protestelor declanșate, Dal Babu, fost comisar-șef în cadrul Poliției Metropolitane, a declarat că autoritățile au luat decizia „fără precedent” de a informa că suspectul „s-a născut în această țară”.
Poliția din Merseyside a confirmat ulterior că tânărul de 17 ani s-a născut în Cardiff, Țara Galilor, din părinți rwandezi, că nu pare să aibă legături cunoscute cu islamul și că nu consideră că atacul din Southport este un act terorist.
Joi, un judecător a decis să facă public și numele tânărului, care va împlini 18 ani într-o săptămână: Axel Rudakubana.
Judecătorul Menary KC a declarat în timpul unei audieri a suspectului la Liverpool Crown Court că a decis să elimine anonimatul din interes public, pentru a nu permite circulația suplimentară a dezinformărilor care au declanșat tulburări în țară, notează The Guardian.
Protestele violente au început la mai puțin de două ore după ce, marți seară, oamenii din Southport s-au adunat pentru o veghe în urma morții celor trei fetițe de șase, șapte și nouă ani. Sute de protestatari au inundat străzile orașului.
Peste 50 de ofițeri de poliție au fost răniți în violențele care au urmat, manifestanții aruncând cu cărămizi într-o moschee, atacând poliția, incendiind mașini și atacând un magazin.
Deși unele detalii ale violențelor rămân neclare, poliția și unii politicieni britanici au subliniat că dezinformarea și influencerii de extremă dreapta au alimentat cel puțin parțial violențele.
Susținători ai English Defence League, o organizație extremistă anti-islam, au făcut parte dintr-un grup mare care a atacat o moschee din Southport, marți, potrivit unui comunicat al Merseyside Police Service.
Tommy Robinson, un agitator anti-islam care a fondat English Defence League, și Andrew Tate, influencerul extremist (judecat într-un proces în România), au fost printre cei care au alimentat dezinformările.
Luni seara, Tate a postat un videoclip pe X în care le spunea telespectatorilor că un „migrant fără documente a decis să intre astăzi la un curs de dans pe muzica lui Taylor Swift și să înjunghie șase fetițe, deci cineva a ajuns în Regatul Unit cu o barcă, nimeni nu știa cine este, nimeni nu știe de unde este”.
Clipul a fost vizionat de peste 14,9 milioane de ori.
Incidentul care a generat dezinformările – și protestele care au urmat – a avut loc luni, 29 iulie. Trei fetițe, Alice Dasilva Aguiar, de nouă ani, Bebe King, de șase ani, și Elsie Dot Stancombe, de șapte ani, au fost înjunghiate mortal, în timp ce participau la un curs de dans cu tema Taylor Swift în Southport.
Alți opt copii au suferit răni de cuțit – cinci dintre ei fiind în stare critică – în timp ce doi adulți au fost, de asemenea, grav răniți. Joi, Alder Hey Children’s NHS Foundation Trust a anunțat că doi dintre copiii răniți au fost externați.
Autoritățile au subliniat că nu tratează înjunghierile ca pe un act terorist, dar nu au identificat deocamdată un motiv al atacului.
Prostia si extremismul sunt strans legate... Vezi tot