Blocada de la Marea Neagră: Cum încearcă Rusia să arunce criza alimentară mondială în cârca Ucrainei

Duminica, 12 Iunie 2022, ora 23:03
3177 citiri
Blocada de la Marea Neagră: Cum încearcă Rusia să arunce criza alimentară mondială în cârca Ucrainei

Ucraina și aliații săi occidentali se luptă să neutralizeze cea mai recentă ofensivă a Rusiei – o campanie de minciuni gogonate în care Moscova se prezintă drept nevinovată de blocada navală a Mării Negre care provoacă o criză alimentară globală.

Pentru ruși, aceasta este o bătălie extrem de importantă pentru inimile și mințile din Africa și Orientul Mijlociu, regiuni ale lumii unde cei mai săraci sunt probabil cel mai puternic afectați de incapacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele prin Marea Neagră.

În cel mai recent episod al teatrului de propagandă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat miercuri Ankara pentru discuții cu privire la deschiderea coridoarelor de transport maritim, dar ucrainenii — proprietarii efectivi ai porturilor — nu au fost invitați.

Lavrov a folosit călătoria la Ankara pentru a face afirmația falsă că „Federația Rusă nu creează niciun obstacol în calea trecerii navelor ... Nu împiedicăm nimic”.

Acesta devine acum un semn distinctiv al mesajelor internaționale de la Moscova. În versiunea Rusiei, Ucraina este responsabilă pentru blocadă pentru că a minat portul Odesa, iar sancțiunile occidentale opresc fluxurile de cereale. Faptul că întreaga criză se datorează unei invazii și blocadei navale ruse este convenabil ignorat.

Din punct de vedere politic, Kremlinul a identificat acest moment ca fiind un prim pretext pentru a încerca să submineze baza sancțiunilor, declarând că este dispus să ajute din nou la reluarea fluxului de cereale din portul ucrainean Odesa, atâta timp cât sancțiunile împotriva Moscovei sunt ridicate.

„De fapt, ei nu negociază; ei își stabilesc narațiunea anti-occidentală", a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Economiei. Taras Kacika, într-un interviu pentru POLITICO. „Cu toate anunțurile lor de acum, ei încearcă să pretindă că nu Rusia, ci Ucraina și sancțiunile occidentale sunt motivele pentru criza securității alimentare. Dar lucrurile stau altfel.”

Lavrov nu a menționat că armata rusă a distrus orașul-port Mariupol și a blocat rutele cheie de export ale Ucrainei din Odesa și Nikolaev din februarie, lăsând cel puțin 23 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase prinse în țară.

Acest cordon naval a crescut prețurile la alimente la nivel mondial și a lăsat numeroase țări în curs de dezvoltare care se bazează pe cerealele din Ucraina (cum ar fi Ciad, Egipt, Somalia și Liban) să tragă semnale de alarmă cu privire la livrări și la creșterea prețurilor.

Povești care prind

Îngrijorător pentru Occident, argumentele rușilor tind să prindă în aceste zone. Liderii europeni și-au exprimat săptămâna trecută temerile că versiunea Rusiei a evenimentelor câștigă teren în Africa. Macky Sall, președintele senegalez și președintele Uniunii Africane, a repetat argumentele Rusiei, în special în ceea ce privește sancțiunile occidentale, după ce s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele Vladimir Putin la Moscova.

Dar Sall are propriile sale priorități strategice de luat în considerare. Senegalul primește peste jumătate din grâul importat din Rusia, în timp ce alte națiuni africane precum Rwanda, Congo și Eritreea sunt la fel de dependente de Moscova, dacă nu mai mult, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

„Diplomație de extorcare“

Aflat pe podium alături de Lavrov, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a părut, de asemenea, să accepte cererea Rusiei de ridicare a sancțiunilor economice în schimbul unui coridor pentru cereale.

Discuțiile de la Ankara au avut loc pe fondul încercărilor secretarului general al ONU, António Guterres, de a negocia un acord internațional pentru a crea un coridor de transport maritim protejat prin Marea Neagră. În baza unui acord, navele comerciale pentru cereale ar putea călători în siguranță către și dinspre porturile Ucrainei însoțite de nave militare dintr-o țară neutră, poate Turcia.

După ce a minimizat rolul Rusiei în criza alimentară, Lavrov a pus responsabilitatea blocajului alimentar exclusiv pe Kiev, spunând că minele defensive pe care Ucraina le-a plasat în jurul Odesei au fost principalul impediment în calea liberului schimb. „Dacă Ucraina este pregătită să demareze activitățile de deminare, atunci suntem pregătiți și pentru asta”, a spus Lavrov, adăugând: „Mingea este acum în terenul lor”.

Dar ministrul ucrainean Kacika a spus că „problemele de bază sunt navele militare ruse și pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru comerț și transportul de mărfuri. Minele sunt absolut un subiect secundar”.

Ucraina insistă, de asemenea, că minele sunt vitale pentru a opri un asalt rusesc asupra Odesei. „Putin spune că nu va folosi rutele comerciale pentru a ataca Odesa. Acesta este același Putin care le-a spus cancelarului german Scholz și președintelui francez Macron că nu va ataca Ucraina – cu câteva zile înainte de a lansa o invazie la scară largă a țării noastre. Nu putem avea încredere în Putin, cuvintele lui sunt goale”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Un oficial american a descris, de asemenea, propunerea Moscovei de coridor pentru cereale contra ridicarea sancțiunilor drept „diplomație de extorcare”. Nici oficialii UE, nici oficialii SUA nu au dat semne că vor să ridice presiunea economică asupra Kremlinului.

Jocul de PR al Moscovei

Diplomații ruși de pe tot globul își intensifică încercările de a arunca vina pe Ucraina pentru criza alimentară.

Ambasadorul Moscovei la ONU a ieșit luni dintr-o ședință a Consiliului de Securitate, după ce președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a acuzat că Rusia în mod fals susține că sancțiunile occidentale adâncesc criza alimentară globală.

„Acesta ar putea fi doar un mare joc de PR de la Moscova”, a spus Timothy Ash, economist la BlueBay Asset Management. „Prefăcându-se că negociază cu Turcia și că este considerată rezonabilă, încearcă să arunce vina pe Ucraina pentru că nu se ajunge la nicio înțelegere pentru rezolvarea crizei globale a prețurilor la alimente”, a scris el într-un e-mail. Ministrul Kacika spune că Moscova se implică în „manipularea comunicării”.

Ministrul de Externe al Italiei, Luigi Di Maio, s-a adăugat corului de voci din partea politicienilor occidentali, spunând că Putin folosește din ce în ce mai mult cerealele ca pârghie diplomatică. „Blocarea exporturilor de cereale înseamnă să condamni la moarte milioane de copii, femei și bărbați care sunt departe de conflict”, a spus el la o conferință organizată miercuri la Roma.

„Sezon sângeros” în agricultura ucraineană

Găsirea unei rute de ieșire din Ucraina care să poată face față volumelor mari de cereale este cu atât mai urgentă pentru a face loc noii recolte.

În noiembrie, când vine următoarea recoltă de porumb, Ucraina s-ar putea confrunta cu o lipsă de depozitare de până la 15 milioane de tone, iar calitatea cerealelor se deteriorează dacă nu poate fi expediată la timp.

„Zeci de fermieri au fost uciși de minele din câmpuri, așa că acesta este cu adevărat un sezon sângeros în agricultura noastră”, a spus Kacika.

Între timp, UE continuă eforturile pentru a intensifica exporturile de cereale și ulei de floarea soarelui pe căile ferate către Polonia și România.

Înaltul oficial al Comisiei Europene, Michael Niejahr, a declarat marți, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a diplomaților UE, că Uniunea își concentrează eforturile pentru a aduce mai multe cereale ucrainene în portul polonez Gdańsk de la Marea Baltică și în portul românesc Constanța, situat la Marea Neagră.

Kacika a descris acest lucru ca fiind „extrem de util”, pentru că, chiar dacă într-o zi se va conveni asupra unui coridor maritim, „va exista în continuare necesitatea exportului prin granița terestră”.

Andrei Sizov, șeful companiei de consultanță SovEcon pentru comerțul cu cereale la Marea Neagră, a declarat că „nu se poate face nimic pentru a îmbunătăți rapid acest lucru”.

Rusia pare să devină cel mai mare exportator de grâu din lume în sezonul următor, cu o recoltă record, a spus el, dar lucrurile s-ar putea înrăutăți mult pentru foamea mondială dacă Moscova își restricționează propriile exporturi de cereale din motive politice.

„Cel mai rău scenariu este blocarea terminalelor de cereale ucrainene și restricțiile suplimentare asupra exporturilor rusești impuse chiar de Rusia”, a spus el, adăugând că acest lucru ar putea dubla prețurile globale ale grâului.

Ministrul turc de externe Çavuşoğlu s-a oferit să găzduiască o întâlnire între ONU, Rusia și Ucraina pentru a conveni asupra termenilor coridorului maritim condus de ONU, descriindu-l drept o propunere „rezonabilă” și „fezabilă”.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
#Marea Neagra, #Rusia, #blocada, #razboi, #Ucraina, #Odesa, #cereale , #Razboi Ucraina