Margaret Thatcher a murit: Reformele pe care le-a impus inca definesc economia britanica

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 18:32
10156 citiri
Margaret Thatcher a murit: Reformele pe care le-a impus inca definesc economia britanica
Foto: Arhiva

Margaret Thatcher, singura femeie premier a Marii Britanii, a murit, insa reformele controversate pentru liberalizarea pietelor continua sa influenteze economia.

In anii 1980, guvernul conservator pe care l-a condus a dereglementat pietele financiare, a pus capat influentei fara margini a sindicatelor, a privatizat companiile de utilizati si operatorul aerian national si a promovat responsabilitatea individuala oriunde era posibil.

Dezbateri pe tema corectitudinii acestor masuri inca exista, suporterii sustinand ca a transformat Marea Britanie intr-o tara mai competitiva, iar oponentii spunand ca au distrus comunitatile si au lasat tara la mana investitorilor in pietele financiare.

In ciuda controverselor, aceste reforme au ramas de referinta, iar toti succesorii sai s-au orientat dupa ele, relateaza Herald Sun.

Chiar in momentul cand actualul premier, David Cameron, de asemenea din Partidul Conservator, a inceput sa introduca reduceri de cheltuieli aspre, dupa alegerile din mai 2010, eforturile sale au fost privite din prisma faptului daca sunt mai radicale sau nu decat cele impuse de Margaret Thatcher.

Fostul premier laburist Tony Blair, care a condus guvernul britanic din 1997 pana in 2007, a fost numit succesor al "Doamnei de Fier", cand a sustinut introducerea conceptului de competitivitate si in serviciile publice.

Care au fost cele mai importante reforme

Cea mai importanta masura a primului sau mandat a fost reforma sindicatelor si restructurarea economiei britanice.

Printre masurile principale s-a numarat reducerea celei mai mari rate de impozit de la 83 la 60 la suta, iar rata de 98 la suta impusa veniturilor castigate din alte surse decat cele salariale la nivelul standard.

De asemenea, taxa pe valoarea adaugata a fost majorata de la 8 la 15 procente, pentru ca economia sa se bazeze pe taxele pe consum, nu pe cele pe venit.

Thatcher a pus capat si subventiilor acordate industriilor care inregistrau pierderi, companiile din domeniile respetive fiind "invitate" sa concureze singure pe piata libera, relateaza The Telegraph.

Din cauza schimbarilor, milioane de persoane au fost concediate, iar rata somajului a atins, in 1982, cel mai ridicat nivel din anii 1930 pana atunci. Astfel, guvernul Thatcher, mai ales premierul, au devenit foarte nepopulare.

Deciziile aspre, dar si modul in care negocia cu rivalii internationali, in special cu blocul sovietic, i-au castigat porecla "Doamna de Fier", de care, de altfel, era mandra.

"Imblanzirea" sindicatelor a condus la relatii mai bune intre angajati si angajatori si a crescut eficienta economiei.

In urma privatizarilor companiilor din domeniul gazelor naturale, a electricitatii, carbunelui, telecomunicatiilor si companiilor aeriene s-a creat o masa larga de actionari, adunandu-se sume imense la bugetul de stat. Prin urmare, a fost posibila reducerea impozitelor, iar, pana la sfarsitul celui de-al doilea mandat, in 1987, economia britanica era complet transformata, devenind una din cele mai puternice din Occident.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Margaret Thatcher murit, #Margaret Thatcher reforme economice , #economie