Inmormantarea lui Margaret Thatcher: Cum sunt inabusite protestele

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 09:05
2813 citiri
Inmormantarea lui Margaret Thatcher: Cum sunt inabusite protestele
Foto: qz.com

Scotland Yard-ul le-a sugerat celor care au de gand sa faca manifestatii in ziua inmormantarii lui Margaret Thatcher sa evite cortegiul funerar, pentru ca ar putea fi arestati oricand, in baza unei legi controversate legate de ordinea publica.

Un purtator de cuvant al Politiei Metropolitane a declarat pentru

The Independent ca demonstrantii au mai multe sanse decat de obicei sa fie arestati in conformitate cu articolul 5 din Legea Ordinii Publice, pentru ca persoanele care participa la inmormantari sunt considerate deosebit de vulnerabile in fata abuzului emotional.

Respectivul articol permite Politiei sa retina pe cei care "alarmeaza, hartuiesc sau provoaca suferinta", iar fortele de ordine pot interpreta cum doresc aceasta prevedere din lege.

La randul sau, un purtator de cuvant al Scotland Yard a indemnat protestatarii sa "stea departe" de cortegiul funerar, pentru ca arestarile facute in baza articolului 5 din Legea pentru Ordine Publica ar putea fi mai dese decat de obicei.

O repetitie militara completa pentru inmormantare a avut loc in primele ore ale dimineatii de luni, organizatorii spunand ca a mers "foarte bine".

In weekend, insa, sute de demonstranti au iesit in Trafalgar Square, pentru a condamna, intr-o "petrecere" stradala, mostenirea politica a Doamnei de Fier. Intalniri similare au avut loc si in alte localitati britanice, in pofida ploilor puternice.

Gruparile de opozitie au numit evenimentul "petrecere" de sarbatorire a mortii liderului conservator. Participantii au purtat un sicriu improvizat pe care scria "Societate", facand referire la controversata remarca a lui Thatcher din 1987, potrivit careia "nu exista societate".

Londra: Opozantii lui Thatcher petrec pe strazi, autoritatile pregatesc inmormantarea

Inmormantarea de miercuri, la care sunt invitate personalitati din intreaga lume, va avea loc la un nivel acordat pana acum printesei Diana si Reginei Mama.

Ministrul britanic Francis Maude, insarcinat cu organizarea inmormantarii fostului premier Margaret Thatcher, a aratat ca ceremonia va fi "un eveniment potrivit pentru o doamna mareata". Guvernul a fost insa criticat pentru cheltuielile efectuate cu acest eveniment.

Britanicii, impotriva finantarii inmormantarii premierului Margaret Thatcher din bani publici

Doar 25% dintre cei intervievati in cadrul unui sondaj efectuat de ComRes cred ca evenimentul trebuie finantat din banii publici, in vreme ce 60% se opun.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#arestari Thatcher inmormantare, #Thatcher inmormantare proteste, #Thatcher inmormantare violente , #inmormantare