Ambasadorul Marii Britanii: Margaret Thatcher, o raza de speranta pentru romani

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:08
3882 citiri
Ambasadorul Marii Britanii: Margaret Thatcher, o raza de speranta pentru romani
Foto: Arhiva

Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, afirma ca a fost impresionat de "numarul mare de admiratori" pe care fostul premier britanic Margaret Thatcher l-a avut in Romania. El spune ca "Lady Margaret Thatcher este vazuta ca un simbol al luptei impotriva comunismului".

"Saptamana trecuta am primit la ambasada multi vizitatori si multe mesaje de condoleante la moartea doamnei Margaret Thatcher. Am fost impresionat la citirea sentimentelor exprimate de numarul mare de admiratori pe care i-a avut aici in Romania si de felul in care actiunile si realizarile sale au fost percepute in aceasta parte a Europei", scrie Martin Harris pe blog.

Basescu: Margaret Thatcher a fost un model pentru mine personal

Ambasadorul britanic a observat ca Margaret Thatcher a fost considerata de catre romani o "raza de speranta" in perioada dictaturii comuniste.

"In primul rand, lady Margaret Thatcher este vazuta ca un simbol al luptei impotriva comunismului si o raza de speranta pentru romani in perioada intunecata a regimului Ceausescu. Au fost persoane care au descris spiritul ei luptator, patriotismul de care a dat dovada si felul in care a sustinut caderea regimului comunist, fapt ce a transformat-o intr-un prieten de nadejde al Romaniei.

Unul dintre vizitatorii nostri romani a spus: 'Va multumim ca ne-ati schimbat viitorul, multumim ca ne-ati redat libertatea'", mai arata Harris.

Margaret Thatcher a murit: Poze emblematice pentru cariera sa (Galerie foto)

Ambasadorul a rememorat si reactia fostului premier britanic la auzul vestii ca regimul comunist din Romania a cazut.

"Lady Margaret Thatcher a fost un prim-ministru care a schimbat Regatul Unit, dar si intreaga Europa. Bucuria ei la caderea comunismului in Romania a fost una spontana si sincera. La primirea vestii inlaturarii lui Nicolae Ceausescu ea a spus 'Ii uram bun-venit Romaniei in familia natiunilor libere'.

In aceasta parte a Europei libertatea reprezinta mostenirea ei durabila, asupra careia va invit sa reflectam in timpul ceremoniilor de comemorare de astazi de la Londra", isi incheie Martin Harris mesajul.

Margaret Thatcher va fi inmormantata miercuri

Fostul premier britanic Marcharet Thatcher este condus, miercuri, pe ultimul drum, in cadrul unei ceremonii la care participa mii de britanici si zeci de sefi de stat si de guvern sau fosti premieri.

Procesiunea funerara trece pe langa anumite puncte cheie din Londra, locuri importante din viata ei, incepand cu Palatul Westminster si terminand cu catedrala St. Paul, unde va fi punctul final al calatoriei sale.

O.A.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...