Ziare.com

Margaret Thatcher l-a placut pe Mihail Gorbaciov de la prima intalnire

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 08:37

   

Margaret Thatcher l-a placut pe Mihail Gorbaciov de la prima intalnire
Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a reusit sa ii fie pe plac Doamnei de Fier Margaret Thatcher, in timp ce aceasta era premier al Marii Britanii, inca de la prima lor intalnire, la sfarsitul lui 1984, potrivit unor documente secrete care au fost desecretizate marti, relateaza AFP.

"Are o atitudine relativ deschisa si inteligenta. Este amabil, are un anume sarm si umor", i-a scris Margaret Thatcher presedintelui american din perioada respectiva, Ronald Reagan, dupa o prima vizita a lui Gorbaciov in Marea Britanie in decembrie 1984, cu patru luni inainte de a deveni secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, la 11 martie 1985.

"Consider fara nicio indoiala ca este un barbat cu care se pot face afaceri", a adaugat ea in scrisoare, reluand faimoasa fraza rostita public la BBC dupa intalnirea lor.

Fostul lider britanic, care a decedat in aprilie 2013, subliniaza cu amuzament ca Gorbaciov a parut debusolat de intrebarile sale.

"In mod clar nu este obisnuit cu genul de intrebari la care l-am supus despre lucruri precum drepturile omului in Uniunea Sovietica", a remarcat ea.

Relatiile bune dintre Thatcher si Gorbaciov par sa fi supravietuit uneia dintre cele mai celebre dezertari din timpul Razboiului Rece, cea a lui Oleg Gordievski, fost colonel in KGB care a fugit din Rusia in Marea Britanie in iulie 1985.

"Imi amintesc discutiile noastre... Vreau sa cred ca intelegerea la care am ajuns privind problemele prioritare se va mentine", i-a scris Gorbaciov liderului britanic dupa cateva luni, felicitand-o la aniversarea din 12 octombrie 1985.

Aceste documente au fost publicate marti de Arhivele Nationale in virtutea regulii care permite publicarea documentelor secrete ale Guvernului dupa trei decenii.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2874 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor