Margaret Thatcher a murit

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 14:58
14158 citiri
Margaret Thatcher a murit

Fostul premier britanic Margaret Thatcher a murit, luni, in urma unui atac cerebral.

Anuntul mortii primului premier femeie al Marii Britanii a fost facut de purtatorul sau de cuvant, Lord Bell, scrie The Guardian.

"Cu mare tristete, Mark si Carol Thatcher au anuntat ca mama lor, baroneasa Thatcher, a murit in aceasta dimineata in urma unui atac cerebral", a declarat Lord Bell.

Downing Street a anuntat, la scurt timp, ca baroneasa va avea o ceremonie funerara cu onoruri militare la Catedrala St. Paul's, dupa care va avea loc incinerarea, in cadru restrans, asa cum si-a dorit familia Thatcher.

Premierul britanic, David Cameron, a spus: "Am pierdut un mare lider, un premier grozav si un mare cetatean britanic".

La randul sau, regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a aflat cu tristete vestea mortii fostului premier si va trimite un mesaj privat de condoleante familiei.

Premierul roman, Victor Ponta, a scris, pe contul de Facebook: "Doamna Thatcher a fost un lider de o importanta istorica si un simbol al maturitatii politice. A fost, dincolo de orice indoiala, una dintre cele mai puternice femei din lume, care si-a asumat responsabilitatea de a conduce destinul Marii Britanii spre secolul XXI".

PDL a aratat, intr-un comunicat de presa remis redactiei Ziare.com, ca "a incetat din viata un campion al masurilor curajoase de dreapta care au condus la repunerea pe sine a Regatului Unit in momente grele ale istoriei sale. Doamna Margaret Thatcher a fost un prim-ministru care a contribuit la recapatarea demnitatii poporului sau si a reusit sa faca din Marea Britanie una dintre cele mai puternice economii din lume. Doamna Margaret Thatcher ramane un simbol si un exemplu pentru orice politician de dreapta din lume".

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a transmis omologului sau britanic, William Hague, o scrisoare in numele sau si al ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, prin care prezinta sincere condoleante cu ocazia trecerii in nefiinta a baronesei Margaret Thatcher.

"Am aflat cu adanc regret vestea trecerii in nefiinta a baronesei Margaret Thatcher, om politic remarcabil, profund admirat si respectat de poporul roman. In numele meu si al ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, exprim sincere condoleante pentru aceasta pierdere familiei doamnei Margaret Thatcher, Guvernului si poporului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, partenerul strategic al Romaniei la nivel european si international.˝

De altfel, din intreaga lume au curs, luni dupa-amiaza, reactii. Jose Manuel Barroso, presedinte al Comisiei Europene, a deplans moartea baronesei, "mare femeie de stat, primul premier femeie al tarii sale si actor circumspect dar angajat in Uniunea Europeana".

Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a vorbit despre Margaret Thatcher, "figura istorica". "La inceputul mandatului sau, Margaret Thatcher era un european angajat, insistand pentru actul ce a transformat piata unica europeana. Indiferent daca suntem de acord sau nu cu politicile sale, Margaret Thatcher a aratat ca politica inca mai are capacitatea de a fi o forta a schimbarii".

La randul sau, Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a apreciat ca Thatcher a fost "un adevarat lider, o femeie cu principii, cu determinare, cu convingere, cu putere; o femeie mareata. A inspirat o generatie de lideri politici".

Presedintele SUA, Barack Obama, a remarcat ca "odata cu trecerea in nefiinta a baronesei Margaret Thatcher, lumea a pierdut unul din marii campioni ai libertatii si America a pierdut un mare prieten (...) Aici in America, multi dintre noi nu vor uita niciodata cum a stat umar la umar cu presedintele Reagan, amintind lumii ca nu suntem purtati de curentele istoriei - noi le putem modela cu convingerea morala, curajul neabatut si vointa de fier".

Thatcher a fost primul si singurul premier femeie al Marii Britanii, din 1979 pana in 1990.

Doamna de Fier a Regatului

Margaret Hilda Thatcher s-a nascut la 13 octombrie 1925. Politician conservator, s-a facut remarcata prin politica fara compromisuri, ce a ramas imortalizata in supranumele dat de un jurnalist sovietic: "Doamna de Fier".

Avocata, Thatcher a fost aleasa parlamentar de Finchley in 1959. In guvernul din 1970, al lui Edward Heath, a fost numita ministru pentru Educatie si Stiinta. Peste cinci ani, a luat locul lui Heath in fruntea conservatorilor si a devenit lider al Opozitiei si prima femeie aflata la conducerea unui partid in Marea Britanie.

In 1979, Partidul Conservator a castigat alegerile si Thatcher a devenit premier. In aceasta calitate, a sustinut o serie de initiative politice si economice pentru a redresa declinul Marii Britanii. S-a concentrat pe pietele financiare flexibile, privatizarea companiilor de stat si reducerea influentei sindicatelor. Primii ani ai mandatului sau au fost marcati de recesiune si somaj, insa refacerea economica si razboiul din Insulele Falkland i-au adus realegerea pentru al doilea mandat, in 1983.

Thatcher a fost aleasa pentru un al treilea mandat in 1987, insa pe fondul dezacordurilor cu colegii de Cabinet si nemultumirii populare, a demisionat din functiile din Guvern si din partid, in 1990.

In ultimii ani, sanatatea Doamnei de Fier a fost precara. In 2002, a suferit cateva atacuri cerebrale si si-a limitat iesirile publice.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Margaret Thatcher murit, #Margaret Thatcher moarta , #murit