Maria Grapini: Banii pe POSDRU risipiti prea usor pe proiecte de mica anvergura

Duminica, 24 Februarie 2013, ora 19:25
2594 citiri
Maria Grapini: Banii pe POSDRU risipiti prea usor pe proiecte de mica anvergura

Fondurile primite de tara noastra prin POSDRU s-au risipit usor pe proiecte de mica anvergura, a declarat, duminica, ministrul delegat pentru IMM-uri si Turism, Maria Grapini, la o intalnire cu oameni de afaceri si autoritati locale din Maramures.

"Dintr-o necunoastere, lipsa de viziune, perspectiva pana acum constat ca om ce provine din lumea practica a afacerilor ca banii europeni alocati Romaniei prin POSDRU s-au risipit prea usor pe proiecte de mica anvergura care sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri pe orizontala", a spus Maria Grapini.

Maria Grapini s-a intalnit la o discutie informala, in Baia Mare, cu oameni de afaceri din industria turismului, intreprinderilor mici si mijlocii, reprezentanti ai administratiei locale si parlamentari din judetul Maramures.

Oamenii de afaceri au sugerat ministrului Grapini sa sustina implementare unor normative clare in privinta fiscalitatii pentru a se evita confuziile.

Proprietarul unei afaceri din domeniul hotelier Martin Hulbar a spus ca supraimpozitarea in turism a deschis drumul spre evaziunea fiscala agresiva la nivel national.

"Anual platim o serie de impozite care ne fac sa traim o mare amagire ca si contribuitori la bugetul statului cand vedem ca in turism e probabil cea mai mare evaziune fiscala. Sistemul de autoclasificare instituit in urma cu multi ani a dezechilibrat industria, iar cel mai afectat e turistul roman si strain cumparator de servicii", a aratat Martin Hulbar.

Maria Grapini a recunoscut ca, in domeniul turismului, s-au comis o serie de greseli legislative, inclusiv prin introducerea sistemului de autoclasificare a pensiunilor turistice.

"Cred ca aceste greseli se pot indrepta. E doar o chestiune de timp", a spus Maria Grapini.

Omul de afaceri Ioan Barta, care activeaza in domeniul industriei alimentare, a prezentat ministrului modul cum firme straine introduc pe piata din Romania carne de pui achizitionata la pret mic.

"Se aduc pulpe de pui din Brazilia cumparate cu 1 leu/kg ca sa fie vandute in tara noastra cu 10 - 14 lei /kg, iar din Olanda se aduce ficat de pui cumparat cu 2 lei/kg ca sa fie vandut cu 7 - 10 lei/kg. Din pacate un lucru aproape necunoscut de autoritatile sanitare - veterinare e ca aceste produse din carne de pui sunt infectate in mare parte cu salmonela, de unde si numarul ridicat de imbolnaviri la copii si adulti, cat si diverse forme de cancer. ANSVSA ar trebui sa fie mult mai riguroasa la produsele din carne venite din afara tarii", a aratat Ioan Barta.

De asemenea, deputatul PSD Florin Tataru, singurul dintre parlamentarii din judetul Maramures prezenti la intalnire, a spus ca urmeaza sa initieze un demers legislativ privind reducerea fiscalitatii in industria IT si impozitare graduala a acestui domeniu, mare aducator de venituri la bugetul statului, inclusiv la bugetul comunitatilor locale acolo unde aceasta industrie functioneaza.

Citeste si:
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...