Aberatia zilei: Europarlamentarul care terfeleste limba romana

Marti, 31 Martie 2015, ora 18:54
8155 citiri
Aberatia zilei: Europarlamentarul care terfeleste limba romana
Foto: Facebook / Maria Grapini

Greselile de exprimare facute de europarlamentarul PC Maria Grapini pe Facebook starnesc de multa vreme comentarii delicioase din partea carcotasilor, dar daca stai sa te gandesti bine, subiectul este unul cat se poate de serios.

Aruncand o privire peste postarile publice ale doamnei Grapini, observam ca aceasta nu este doar unul dintre liderii partidului sau, ci si un cetatean cu o vasta activitate publica: participa la intalniri ale Asociatiei Femeilor de Afaceri, lansari de carte, la evenimente organizate de Parlamentul European unde sunt prezenti si vizitatori romani.

Mai mult, Maria Grapini s-a laudat ca a fost invitata de ambasadorul roman in Belgia sa le vorbeasca studentilor romani care invata in aceasta tara. "De ce oare nu vorbim mai mult de lucrurile bune pe care le avem? Eu una m-am saturat de vazutul in negru a tot ce inseamna Romania", a comentat acesta pe Facebook, lasandu-ne un gust amar.

Prin urmare, Maria Grapini stalceste limba romana in foarte multe locuri si ocazii, iar acest lucru este de neadmis in conditiile in care exista nenumarate manuale si carti de specialitate din care ar putea invata sa se exprime corect.

Din pacate, tragem concluzia ca dansei nu ii pasa. Iata doua comentarii scrise de Maria Grapini la postarea sa "Stop gripei! Poarta masca!" din 19 martie (deci in urma cu aproape doua saptamani!):

"Grapini Maria: Ba este doamna.Daca mergeti in China sau alta tara asiatuca veti vedea ca merg oamenii pe stdada cu masaca.Evident arunci cand sunt anuntate epidemii de gripa,in mijloacele de transpirt in comun, la scoli,sau la lucru.

Grapini Maria: Floren-de aceea am ales si sloganul 'Schimba viata in comunitate!Implica-te!' Trebuie sa lucram mult la schimbarea mentalitatii.Si pana la urma mai sunt momente cand trebuie sa ignoram punctele de vedere (nu totdeauna!) a unor persoane."

In opinia mea, aceste comentarii reprezinta o ofensa adusa limbii romane.

"Sunt un om care imi place sa ajut!", a mai scris Maria Grapini saptamana trecuta, iar luni a starnit vii reactii cu postarea "Noapte buna! Ultima saptamana inainte de Saptamana Mare la ortodoxi sa va aduca liniste sufleteasca, putere de iertare si multa sanatate.Pentru prietenii catoloici,este Saptamana Mare si le doresc acelasi lucru."

Un internaut i-a semnalat ca se scrie corect ortodocsi, nu ortodoxi si catolici, nu catoloici, precum si virgulele amplasate aiurea. Si, totusi, Maria Grapini nu a corectat.

Si asta este aberatia pe care dorim sa o semnalam. Oricine are dreptul sa greseasca, din graba, din neatentie, din lipsa de informatii (acesta este unul dintre motivele pentru care cei de la Facebook au permis editarea postarilor), dar este de bun simt sa corectezi daca ti se atrage atentia, in semn de respect fata de limba romana si fata de cei cu care intri in dialog. Doamna Grapini cu siguranta are consilieri (platiti din bani publici) care ar putea-o ajuta.

Si daca ar fi vorba doar despre pagina de Facebook a Mariei Grapini, am inchide ochii (cu greu, dar i-am inchide), insa postarea cu "ortodoxii" are 216 shares.

Va dati seama ca aceste greseli se transforma din simpli bulgari de noroi aruncati in cartea de gramatica intr-o adevarata avalansa?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Eveniment Quarterly Report

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu depusă de REPER. „Fără a apela la extremişti”
Reprezentanţii REPER au transmis joi, 21 septembrie, liderilor formaţiunilor parlamentare de opoziţie democratice textul unei moţiuni de cenzură intitulată „Guvernul Ciolacu-Faliment =...
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
George Simion a mers însoțit de susținători la sediul Autorității Electorale. Pretențiile liderului AUR cu privire la alegerile din 2024
Preşedintele AUR, deputatul George Simion, s-a deplasat, joi, 21 septembire, la sediul Autorităţii Electorale Permanente, alături de mai mulţi susţinători ai partidului, unde a anunţat că...
#Maria Grapini europarlamentar, #Maria Grapini greseli gramatica, #Grapini greseli Fabeook , #stiri Maria Grapini