Cum a fost obligată Maria Grapini să îi plătească daune morale unui „diasporean” trimis să plătească „taxa de prost” la sediul USR

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Joi, 30 Septembrie 2021, ora 21:45
7788 citiri
Cum a fost obligată Maria Grapini să îi plătească daune morale unui „diasporean” trimis să plătească „taxa de prost” la sediul USR
Europarlamentarul Maria Grapini a pierdut procesul în care a fost dată în judecată de un român din SUA FOTO Facebook/Maria Grapini

Tribunalul București o obligă pe Maria Grapini să-i plătească unui român stabilit în America daune morale de 5.000 de lei pentru distribuirea unei postări prin care „diasporenii” erau informați, cu ocazia mitingului din 10 august 2018, că „taxa de prost se plătește la sediul USR”, iar „fără certificat de prost nu puteți participa la miting”. Sentința nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Tribunalul București în februarie 2019, un român din diaspora a dat-o în judecată pe Maria Grapini, cerându-i daune morale de 150.000 de lei pentru el și 150.000 de lei pentru soție, arătând că la mitingului diasporei din 10 august 2018 „pârâta (n.r. Maria Grapini) a preluat și postat următorul mesaj pe pagina sa de socializare Facebook: „informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting”.

Reclamantul a arătat în procesul deschis la Tribunalul București că el și soția sa „fac parte din diasporă și că au fost discriminați și vătămați de pârâtă, iar probele și formele discriminării constau în aviditatea după putere politică și economică și naționalismul, pârâta nerespectând valorile constând în personalitatea umană, demnitatea umană, existența fizică a omului, sănătatea și integritatea corporală, cinstea, demnitatea, onoarea, prestigiul profesional, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului consolidate prin Carta Drepturilor Fundamentale”.

Bărbatul care a dat-o în judecată pe Grapini a mai arătat că „a săvârșit fapta de discriminare prin discursurile sale periculoase, antiumanitare, antidemocratice, anticonstituționale, anti Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale”.

„Discriminarea s-a produs prin instigarea în public pentru prejudicierea cu intenție, cu rea-credință sau gravă neglijență și cu ură împotriva familiilor din diasporă”, a mai arătat reclamantul. „Diasporeanul” a mai subliniat că „are peste 80 ani, boala sa cardiacă s-a agravat mult mai rău, iar demnitatea sa a fost distrusă prin nerespectarea onoarei”.

Grapini, obligată să publice sentința pe pagina sa de Facebook

Potrivit sentinței pronunțate de Tribunalul București, Maria Grapini, deși a fost legal citată, nu a depus întâmpinare prin care să se apere. În urma analizării probelor de la dosar, Tribunalul București a obligat-o pe Grapini să îi plătească daune morale de 5.000 de lei bărbatului care a deschis procesul, respingând cererea referitoare la soția sa pe motiv că solicitarea a fost formulată de o persoană care nu are calitate procesuală.

„Tribunalul reține că prin preluarea și postarea pe pagina sa de socializare Facebook a mesajului „informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting”, pârâta a încălcat dreptul la demnitate al reclamantului, acesta făcând parte din comunitatea românilor din Diasporă deoarece are domiciliul stabil în Statele Unite ale Americii”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, care nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

Judecătorul a mai arătat că în acest caz a fost vorba de o discriminare pentru că „mesajul discriminatoriu a fost postat de către o persoană publică, europarlamentar, în mod public pe rețeaua de socializare Facebook, acesta este de natură a leza demnitatea unei comunități, respectiv a românilor din diasporă, iar criteriul avut în vedere îl reprezintă convingerile politice ale comunității”.

Prin sentință, Maria Grapini a mai fost obligată ca, în cazul în care decizia rămâne definitivă, să publice hotărârea pe pagina sa de Facebook.

#Maria Grapini, #diaspora, #10 august , #stiri Maria Grapini