Ministrul pentru Diaspora: Votul prin corespondenta e marginal, tot la sectii va vota majoritatea

Marti, 23 August 2016, ora 20:45
2228 citiri
Ministrul pentru Diaspora: Votul prin corespondenta e marginal, tot la sectii va vota majoritatea
Foto: Ziare.com

Ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Maria Ligor, a declarat marti ca votul prin corespondenta este marginal, punctand ca nu vor fi doua milioane de oameni care sa ceara acest tip de vot.

"Trebuie s-o spun si subliniez acest lucru - votul care nu este in persoana la sectie peste tot in lume este marginal.

Deci nu vor veni doua milioane de oameni sau nu vor face doua milioane de oameni solicitare sa voteze prin corespondenta ca mai pe nicaieri nu se intampla lucrul acesta, cu atat mai mult cu cat este un sistem in cazul nostru cu totul nou", a spus Ligor, la masa rotunda "Masuri proactive pentru eficienta organizare a alegerilor parlamentare 2016 in strainatate", organizata la MAE.

Ea a explicat ca OUG privind modificarea legilor privind alegerile parlamentare va fi adoptata atat de tarziu deoarece pana la acest moment nu putea fi prezumat numarul celor care se vor inscrie in Registrul electoral.

"Acum este momentul. (...) De ce nu s-a facut anterior? Aici e mai greu de raspuns, dar pe de alta parte un motiv destul de clar este ca trebuie sa avem totusi niste informatii si informatiile respective ne sunt date de numarul de inscrieri in Registrul electoral. Nu putem sa prezumam in aprilie cati se vor inscrie, nu putem sa prezumam nici macar in iunie, putem sa vedem care e tendinta", a spus Ligor.

Potrivit acesteia, datele celor care se inscriu in Registrul electoral nu vor fi folosite in scop fiscal, ci exclusiv pentru alegeri.

"Nu este nimic mai neadevarat. Datele pe care le avem in Registrul electoral le folosim exclusiv pentru alegeri", a subliniat ministrul delegat.

In schimb, reprezentanti ai societatii civile prezenti la dezbatere au apreciat ca OUG privind modificarea legilor referitoare la alegerile parlamentare este tardiva.

"OUG este foarte tardiva, chiar daca alegerile vor avea loc pe 11 decembrie. Presupunand ca vor fi pe 11 decembrie alegerile inseamna ca pe 14 septembrie se inchide perioada de inscriere (in Registrul electoral - n.red.) ", a sustinut Mircea Kivu, reprezentant al Campaniei "Politica fara bariere".

"Masurile luate acum sunt foarte tarzii. (...) Inscrierea online este tarzie, nu cred ca mai are rost daca face MAE sectii", a adaugat Daniel Tecu, presedinte FADERE.

Printre cei care au participat la masa rotunda s-au numarat si reprezentanti ai AEP, Centrului pentru inovare publica, Initiativa Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Maria Ligor vot corespondenta, #Ligor vot corespondenta marginal , #ministrul Romanilor de Pretutindeni