Cazul Sharapova, sau ce inseamna dopajul la nivel inalt in 2016

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 14 Martie 2016, ora 22:38
6530 citiri
Cazul Sharapova, sau ce inseamna dopajul la nivel inalt in 2016

Scandalul de dopaj in care este implicata Maria Sharapova ne arata care este nivelul la care au ajuns in 2016 tentativele de a frauda competitia sportiva.

Rusoaica a utilizat vreme de zece ani, poate deloc intamplator in perioada in care a obtinut cele mai mari performante din cariera, un medicament destinat pacientilor cu probleme cardiace. Acesta este punctul de plecare. Sharapova nu s-a tratat cu vreo banala aspirina, ci cu un medicament complex, care are indicatii terapeutice cat se poate de clare!

Binenteles ca Maria nu are probleme cu inima care sa necesite un tratament constant, intins pe o perioada atat de lunga de timp. Insa are, sau avea, nevoie de o substanta care s-o ajute in procesul de recuperare si, de ce nu, sa ii creasca si capacitatea de efort. Si exact asta face meldoniumul.

Sigur ca, in apararea ei, Sharapova a venit cu o lista intreaga de afectiuni medicale de care ar suferi, dar si cu scuza ca pana la 1 ianuarie substanta in cauza nu era pe lista celor interzise, fiind implicit permisa. Dar chiar asa sa fie?

Lupta organismelor internationale cu meldoniumul dureaza de aproximativ doi ani, iar in aceasta perioada au fost facute analize extinse asupra efectelor sale. Substanta a fost luata in discutie serios dupa ce un "anonim binevoitor" le-a transmis americanilor ca medicamentul este utilizat la scara larga de sportivii din Europa de Est pentru efectul sau dopant. De ce din Europa de Est? Pentru ca medicamentul produs numai in Letonia nu este aprobat, prin urmare nici comercializat, in Statele Unite, piata care practic da tonul in sportul mondial.

In urma acestui pont, autoritatile de profil au inceput sa se intereseze de efectele cumva secundare ale meldoniumului. Au fost facute o multime de studii, substanta a inceput sa fie "cautata" la testele antidoping, iar asteptarile au fost confirmate. Utilizat in anumite dozaje meldoniumul este dopant si, da, neasteptat de multi sportivi il utilizeaza.

Insa a fost nevoie de un pont anonim si, ulterior, de aproape doi ani de teste si verificari pentru a ajunge la aceasta concluzie. Iar dupa ce rezultatele au fost clare, WADA, Agentia Mondiala Anti-Doping, l-a introdus pe lista substantelor interzise in sport. Aceeasi WADA care a anuntat oficial ca de la 1 ianuarie si pana in prezent nu mai putin de 99 de sportivi din mai multe discipline au fost depistati dopati cu meldonium! Daca nu credem ca toti acesti sportivi, unii chiar campioni mondiali sau olimpici, au probleme de inima care necesita tratament constant, este destul de clar de ce foloseau medicamentul. Inclusiv in cazul Sharapova.

Atunci cand analizam acest caz al rusoaicei trebuie sa fim constienti ca organismele internationale anti-doping sunt cu cel putin doi sau trei pasi in spatele trisorilor. Amintiti-va doar ca a durat mai bine de un deceniu pentru a-l prinde pe Lance Armstrong si ganditi-va la toate metodele demne mafioti utilizate de acesta pentru a se ascunde. La fel se intampla si cu Sharapova.

Sunt sportivi care "produc" zeci de milioane de dolari in fiecare an si care au in spatele lor echipe de specialisti care cauta fiecare punct slab din regulamente, fiecare substanta netrecuta prin "filtrele" anti-doping si care poate fi utilizata de acestia pentru a trisa in sportul pe care il practica. Cine s-ar fi gandit ca un medicament relativ necunoscut conceput pentru afectiunile inimii poate fi folosit ca substanta dopanta?

Faptul ca meldoniumul Sharapovei nu era interzis pana la 1 ianuarie 2016 nu inseamna nimic. Ba chiar e o circumstanta agravanta pentru Maria, care a continuat sa il utilizeze si in aceste conditii!

Iar mai departe, sefii tenisului mondial ar trebui sa se gandeasca serios la ce inseamna utilizarea unei substante dopante vreme de un deceniu. Daca in cazul Armstrong s-a reusit ca toate rezultatele acestuia sa fie anulate, sa-i fie retrase sapte Tururi ale Frantei, de ce nu s-ar face acelasi lucru si cu Sharapova?

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Maria Sharapova dopata, #Sharapova prinsa dopata, #Sharapova suspendata dopaj, #Sharapova meldonium dopaj , #dopaj