Cand vom avea inca 400 de km de autostrada. Ce spune ministrul Transporturilor

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 10:17
4788 citiri
Cand vom avea inca 400 de km de autostrada. Ce spune ministrul Transporturilor
Foto: TVR

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, sustine ca in jur de 400 este suma kilometrilor de autostrada in lucru in 2016 pe santierele romanesti, apreciind ca "un obiectiv realist" pentru realizarea acestora este un termen de 4-5 ani.

Presa a relatat recent ca, in 2016, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) are planificati sa execute 467,27 kilometri de autostrada, conform contractelor de lucrari in derulare sau aflate in procedura de licitatie din anul 2015.

Dan Costescu a declarat, luni seara, la TVR ca cei 700 de kilometri de autostrada pe care ii are in prezent Romania reprezinta o cifra "departe de standarde, inclusiv de cele ale tarilor din jurul nostru".

"Moldova este rasfatata acestui program. Ei au primit in program 2 autostrazi, e drept ca ele abia acum incep. Una leaga Muntenia de Moldova, cealalta leaga Moldova cu Ardealul. (...) Presiunile au fost de toate felurile: de natura politica, au fost si ani electorali, si din dorinta de a face ceva mai repede, sunt greseli de manual, au mai facut-o si altii", a declarat Costescu.

In ceea ce priveste "cel mai important proiect care se afla la minister", autostrada Sibiu-Pitesti, Costescu a spus ca, in ciuda problemelor legate de studiul de fezabilitate, "solutia este de a nu rezilia contractul, pentru ca am fi intrat intr-un cerc vicios din punct de vedere juridic".

"In contractul initial s-a cerut un numar limitat de foraje in faza de proiectare. Dupa o consultare cu analistul, am ajuns la concluzia ca proiectul nu se poate termina in vara, ci la sfarsitul anului.

Atunci se va termina studiul de fezabilitate. Urmeaza proiectarea. Dupa ce se va face acest proiect, el va fi baza pentru lucrarile de executie. Este posibil sa se finalizeze in septembrie 2021, nu in 2023, cum se estimase initial. Pot participa toti cei care nu sunt pe lista neagra. Pe lista neagra sunt inclusiv cei care au fost la Orastie-Sibiu", a punctat Costescu.

Fara taxe pe autostrada anii viitori

Ministrul Transporturilor a asigurat ca nu ne asteapta nicio taxa pe autostrada in viitorul apropiat.

"Avand in vedere ca taxa pe autostrada e asociata cu mecanismul parteneriatului public-privat, e clar ca nu asteptam taxe nici in 2016 si nici in 2017. In acest moment, Ministerul Transporturilor nu are in vedere un astfel de proiect", a explicat Costescu.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Costescu autostrada Romania, #autostrada Pitesti Sibiu, #taxe autostrada Dan Costescu , #ministrul Transporturilor