Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ineptia este si ea un lux. De ministru

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Iulie 2016, ora 11:20
7996 citiri
Ineptia este si ea un lux. De ministru

"Trenul este un lux si oamenii platesc mai mult ca sa il aiba". Am auzit aceasta declaratie in masina, la radio, deci fara sa vad cine o emite si ma gandeam cine o fi cel care scoate pe gura aceasta ineptie perfecta.

Cand moderatoarea a rostit numele emitentului, am inlemnit - ministrul tehnocrat al Transporturilor.

Adica cum, un lux?

Pe de-o parte, daca asa arata un lux, nu vreau sa ma gandesc cum arata "neluxul". Intamplarea face sa fi avut mai des de-a face cu ruta Bucuresti - Timisoara. Adica vreo 550 de km pe care "luxul" il strabate in aproape 10 ore in cel mai bun caz, pentru ca in 99% din cazuri discutam de intarzieri care ajung daca nu chiar depasesc o ora.

De la Curtici la Constanta, chiar ministrul recunostea in interviul pentru Ziare.com ca se fac acum 13 ore, fara intarzieri, in conditiile in care durata normala, preconizata dupa modernizari, ar fi de 7 ore. Unde e luxul?

Lasa mizeria, lasa lenjeria gaurita si patata din trenurile de noapte, lasa lipsa aerului conditionat care inteleg ca e rezervat doar anumitor trenuri, lasa frigul iarna sau dimpotriva blocarea incalzirii pe nivelul maxim. Ca sa nu mai vorbim despre starea foarte proasta a infrastructurii pe alocuri periculoase in care nu s-a investit mai nimic in ultimii ani.

Dl Costescu spune ca e un lux ca in timpul calatoriei sa faci altceva. De exemplu, sa folosesti Internetul, pe care il ai doar in 4 dintre trenurile romanesti de lux? Sa te uiti la filme pe care nu ai cum sa le vezi in trenurile de lux? Sa asculti muzica lipsa din trenurile de lux?

Sau lux o fi sa intri in toalete mizere, sa ai grija ce atingi ca sa nu te lipesti, sa nu te infectezi, sa nu ramai cu obiectul respectiv in mana?

Daca trenul e un lux, bag de seama ca e un lux pe banii contribuabilului, pentru va anul acesta CFR Calatori primeste subventii de peste un miliard de lei, iar firmele private de peste 250 de milioane de lei. Care este logica acestor subventii, daca trenul e un lux?

Departe de a fi un lux, calatoria cu trenul in Romania este o tortura, o rusine pentru o tara europeana, iar in raport cu aceasta situatie declaratia dlui Costescu mi se pare o autentica sfidare.

Pe de alta parte, daca trenul este luxul, care ar fi mijlocul de transport banal pentru romanul obisnuit?

Masina? Infrastructura rutiera este foarte proasta, avem cel mai mic numar de km de autostrada din UE, motiv pentru care calatoriile dureaza mult si sunt nesigure. Suntem pe locul doi in Europa in clasamentul negru al mortilor pe sosele.

In plus, peste tot in lume este incurajat transportul cu trenul, pentru ca masina este inevitabil mai poluanta. Eu sunt curioasa ce o fi gandit dna ministru Pasca Palmer auzind asa zicere de incurajare a poluarii.

Sa fie avionul mijlocul de transport banal, in conditiile in care Tarom este o companie cu imense probleme, destul de aproape de colaps?

Cam care ar fi mijlocul de transport accesibil in mod banal contribuabilului roman, cel din buzunarul caruia sunt platite toate subventiile, din buzunarul caruia este platit tot Ministerul Transporturilor in frunte cu ministrul Costescu?

Eu nu sunt adepta declaratiilor populiste si apreciez sinceritatea. Am apreciat, asadar, cand secretarul de stat Biris spunea ca nimeni nu traieste din radacini si vanatoare. Am respins distorsionarea declaratiilor ministrului Pruna, care spunea ca intr-un stat corupt drepturile omului devin un lux. Si cred ca dna Dragu avea dreptate cand socotea majorarea salariului minim periculoasa pentru competititvitatea Romaniei.

Dar dl Costescu nu a rostit un adevar impopular. A comis o teribila aroganta, care dovedeste in plus ca habar nu are de realitatea tarii din al carei guvern face parte. Nu cred ca dlui Costescu i-ar putea fi reprosata starea infrastructurii Transporturilor din Romania facuta praf cu temeinicie de un lung sir de predecesori ai domniei sale. Dar felul in care trateaza aceasta realitate mi se pare impardonabil.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Costescu tren lux , #ministrul Transporturilor