Editorial: Tiganii. Poveste fara sfarsit

Autor:
Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 09:16
10564 citiri
Editorial: Tiganii. Poveste fara sfarsit

Nu s-a putut abtine nimeni sa nu mentioneze, chiar si in finalul stirii, in ultima propozitie, intr-o nota din subsolul blocului, ca ucigasii lui Marian Cozma sunt rromi.

Asta deoarece societatea n-a gasit inca raspunsul la intrebarea: cat de relevant este? Si nici nu doreste sa o faca, deoarece cliseele din gandire sunt comode, te poti piti dupa ele.

Daca luam statisticile, descoperim un adevar tulburator: proportia rromilor intre cei care savarsesc infractiuni o respecta pe cea din structura populatiei. Ce-i drept, in Romania a scazut, deoarece spiritele intreprinzatoare nu au granite.

Consistenta stirilor pe tema tragediei de la Veszprem a crescut insa in presa maghiara, si nu numai, dupa ce informatia ca autorii ar fi rromi a fost confirmata. Am simtit nevoia sa ne delimitam finut, sa mai sapam o prapastie intre cele doua lumi - a noastra, alfabetizata si spalata, si a lor, puturoasa.

Iar un europarlamentar roman a trimis Comisiei Europene un proiect de rezolutie privind infiintarea unei agentii pentru rromi, deoarece "handbalistul roman ucis cu bestialitate de doi reprezentanti ai comunitatii Rroma din Ungaria ne arata inca o data ca infractionalitatea nu are granite (umor involuntar, zic eu) si ca ignorarea problemelor acestei comunitati este contraproductiva".

Se vorbeste din nou despre o integrare asistata, care necesita, fireste, bani grei. Haideti sa vedem: banii sa vina prin organizatiile rromilor, care au sedii luxoase (partea leului face parte din constiinta nationala) si reusesc sa aduca pe calea cea buna cateva sute de romi deoarece le-au facut buletine. Apoi i-au dus pe copilasi la scoala, unde ceilalti elevi se uita ca la niste ciumati.

Si prin urmare, daca-i tot spui unui om de cand are sapte ani ca tot ce-l poate astepta in viata este excluderea, se va comporta ca atare. Sau nu se va comporta la modul asteptat de toata lumea cu satisfactie, si nu va da nimanui in cap, dar va participa la construirea rezistentei grupului la ceea ce noi numim calea cea buna.

Acuma ca sa despic firul in patru, nu stiu ce aduce fericirea: societatea in care traim, unde grija zilei de maine, poluarea si prostia (a celorlalti, fireste) ne albeste inainte de vreme, sau planeta tiganilor, unde exista numai o constanta: rezistenta fata de cei care te urasc cu patima si pe care, daca nu te angajeaza, ii furi, ca sa nu crapi de foame.

Nici nu poti sa construiesti cartiere speciale, cu apa lor, scolile lor, tramvaiele lor, fabricile lor, pentru ca vor aparea niste lideri de ONG care vor arata cu degetul si vor folosi faza cu drepturile omului si marginalizarea - numai buna sa mai stoarca niste bani pentru niste pliante.

Decat daca, pana la urma, te gandesti la interesul lor si incerci sa le scoti din fiinte celulele nomade. Nu vad eu pe nimeni sa plece dintr-un loc unde-i este bine - cand a deschis Tito granita, Italia s-a umplut de romi care s-au intors mereu si si-au facut casute.

Problema este foarte greu de rezolvat, costa enorm, dar solutia e simpla. Rabdarea. Cu care le explici ca regulile trebuie respectate, si pui sa vegheze nu doi functionari care fac o vizita o data pe an.

Apoi te duci si le duci haine si mancare, pana vor reusi sa se angajeze la patronul care are facilitati pentru ca-i culege de pe drum. Apoi ii inveti pe copii la scoala, de mici, ca daruind, primesti. Intrebarea e: vrea cineva cu adevarat sa daruiasca?

Cristian Mihai Chis

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#tigani discriminare, #Marian Cozma , #stiri Marian Cozma