O retea de hoti de case de bani, in arest preventiv

Vineri, 01 Februarie 2008, ora 15:41
1770 citiri
O retea de hoti de case de bani, in arest preventiv

Liderul gruparii infractionale care se ocupa cu talharii si furturi de bancomate, seifuri si case de bani din Bucuresti si alte judete ale tarii, Cozma Gheorghe, 34 de ani, poreclit "Mafiotul", a fost retinut, joi, de politie si, ulterior, arestat preventiv. Anuntul a fost facut vineri de chestorul principal Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, cu prilejul unei conferinte de presa.

Potrivit Newsin, chestorul principal Marian Tutilescu a declarat ca, pana acum, patru membri ai gruparii conduse de Gheorghe Cozma au fost arestati. Alti patru, a caror implicare in comiterea unor infractiuni a fost probata, sunt dati in urmarire, pe numele lor fiind emise mandate de arestare in lipsa, intrucat se sustrag cercetarilor.

Liderul acestei grupari, Gheorghe "Mafiotul" Cozma, a fost condamnat deja pentru o talharie prin metoda "La secunda". Aceasta denumire a fost atribuita de politisti talhariilor care se petrec la semafor, fie prin spargerea gemului unei portiere, fie prin deschiderea usilor neasigurate ale autovehiculelor vizate, pentru ca totul se petrece intr-un timp foarte scurt.

De asemenea, "La secunda" au fost denumite si faptele comise la semafor sau in benzinarii unde infractorii inteapa cauciucurile autoturismului vizat. Tot ei semnalizeaza soferului ca are pana, iar in timp ce acesta incearca sa remedieze problema, din masina ii sunt sustrase bunurile de valoare.

Aproximativ 20 de persoane sunt vizate de politisti in cazul furturilor de bancomate, insa exista indicii ca numarul celor care au actionat sub comanda lui Cozma este cu mult mai mare.

De altfel, cercetarile arata ca Gheorghe "Mafiotul" Cozma avea la dispozitie mai multe echipe de spargatori pe care le folosea prin rotatie la comiterea infractiunilor. Numarul total al infractiunilor comise de aceasta grupare nu este cunoscut pentru ca, pe langa bancomate, erau vizate seifuri ori case de bani ale unor societati comerciale, dar si persoane care ridicau diferite sume de bani de la banci.

Politistii bucuresteni au obtinut mandatele de arestare pentru cei cinci dupa ce au dovedit implicarea lor in furtul bancomatului Bancii Raiffeisen din cartierul Crangasi, in tentativa de furt a altui bancomat dintr-un sediu al bancii OTP din Sectorul 1, in spargerea unei Agentii Loto de pe Calea 13 Septembrie, in tentativa de spargere a unui oficiu postal de pe Calea Crangasi, in spargea unui magazin de telefoane mobile, tot din Crangasi.

Niciunul dintre cei arestati nu recunoaste nimic. Informatiile care au dus la identificarea celor arestati au fost furnizate de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna, serviciu al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, dupa aproape doua luni de monitorizare. Multi dintre ei au fost surprinsi de camerele de luat vederi ale unor cazinouri bucurestene, astfel ca, o parte din prejudiciu a fost pierdut la jocurile de noroc.

Comisarul-sef Mihai Pitulescu, seful serviciului de Investigatii Criminale, a declarat in conferinta de vineri, ca aceasta grupare folosea, in timpul oraganizarii spargerilor, masini puternice, neinmatriculate, si foloseau arme ori substante paralizante pentru imobilizarea celor care opuneau rezistenta. Pitulescu a mai spus ca brigazile acestei grupari au actionat si in judetele limitrofe si a exemplificat Prahova, Dambovita, Teleorman, Arges, Ilfov, Ialomita si Valcea.

Chestorul Lucian Guran, adjunct la comanda Politiei Capitalei, a declarat ca aceasta grupare a profitat de slabiciunile sistemelor de securitate ale societatilor jefuite. "Cei retinuti nu au niciun fel de pregatire in domeniu si cu toate acestea au decuplat unele sisteme de securitate, fie ca au fost video, fie ca au fost electronice", a spus Guran.

Chestorul Guran a mai anuntat ca, dupa furtul bancomatului, Politia Capitalei a dispus o reverificare a sistemelor de securitate la societatile comerciale sau bancare. "Amenzile nu sunt o solutie. Acolo unde exista valori nu mai este suficient un singur paznic sau un sistem de securitate simplu. Paznicul poate fi victimizat oricand, iar sistemele simple de securitate pot fi, cum s-a dovedit, eliminate cu usurinta. Societatile ar trebui sa aleaga cu atentie", a mai precizat Guran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Codin Maticiuc: "3000 de euro pentru cine îl găsește pe acest hoț" Video cu momentul furtului
Codin Maticiuc: "3000 de euro pentru cine îl găsește pe acest hoț" Video cu momentul furtului
Codin Maticiuc vrea să prindă o persoană care, conform spuselor lui, a furat un telefon. El a postat și un clip video cu momentul furtului. "Tipul din fotografie a furat telefonul unui...
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
O persoană care a mâncatat semințe și, apoi, a aruncat cojile pe jos a fost identificată de oamenii legii și amendată cu 1000 de lei, la Aiud. Folosindu-se de camerele de supraveghere din...
#furt, #Bancomat, #politie , #stiri Marian Cozma