Cu fata la alegatori: Cătălin Drulă despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024

Traseismul impecabil al noului șef de la CCR: dosar la Securitate dispărut, lansat de Iliescu, apogeul carierei în epoca Iohannis

Luni, 13 Iunie 2022, ora 16:13
9720 citiri
Traseismul impecabil al noului șef de la CCR: dosar la Securitate dispărut, lansat de Iliescu, apogeul carierei în epoca Iohannis
Marian Enache și Klaus Iohannis la ceremonia de învestire a noilor judecători CCR, care a avut loc la Cotroceni

Judecătorul Marian Enache, noul președinte al Curții Constituționale a României (CCR) s-a descurcat la vârful administrației românești post-revoluționare, urmând un traseu politic sinuos care l-a ajutat să supraviețuiască indiferent de regim.

Marian Enache a fost ales sâmbătă, 11 iunie, preşedinte al CCR. Votul a fost secret şi a avut loc după ce noii judecători la CCR au depus jurământul în faţa preşedintelui României, informează un comunicat al instituţiei.

Mandatul preşedintelui CCR este de trei ani.

Marian Enache a fost unul dintre emanații Revoluției din 1989. El primește indemnizație de revoluționar, chiar dacă la Vaslui nu s-au tras focuri de armă.

Enache a bifat de-a lungul carierei politice cinci partide: FSN (1990-1992), FDSN (1992-1997), ApR (1997-2002), PC (2008-2012) și UNPR (2012-2016).

Este licențiat în Drept la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, obținând un titlu de doctor în Drept, specialitatea Drept constituțional, la Universitatea București, în 1997. Enache a practicat avocatura din 1998 până în 2010.

A fost consilier prezidențial pentru probleme juridice al fostului președinte Ion Iliescu, iar în 1993 a fost numit ambasador al României în Republica Moldova.

Jurnalistul Sebastian Zachmann i-a făcut noului șef al Curții Constituționale un portret mai amplu, într-un articol postat pe site-ul personal.

"Marian Enache pare un personaj desprins din filmul lui Corneliu Porumboiu: ”A fost sau n-a fost?”. Înainte de Revoluție, Marian Enache era avocat în Vaslui. A fost sau n-a fost colaborator al Securității? Nu vom afla niciodată adevărul. SRI le-a transmis cercetătorilor de la CNSAS că Marian Enache a avut dosar de rețea la Vaslui, însă dosarul nu s-a păstrat în arhivă. O explicație ar fi că pe 22 decembrie 1989, șeful Securității Iulian Vlad a dat ordin să fie arse dosarele. Așadar, în lipsa probelor, Marian Enache nu poate fi acuzat de colaborare cu securitatea", se arată în articol.

Cariera lui Enache a început în momentul în care a cuvântat, pe 22 decembrie 1989, de la balconul Prefecturii Vaslui. În 1990, a ajuns deputat de Vaslui pe listele FSN, iar ulterior a urcat sistematic treptele puterii.

"În vara anului 1997, pe când PDSR se afla în opoziție, Marian Enache pleacă din partid alături de Teodor Meleșcanu și fondează Alianța pentru România (APR). Pentru trădarea lui Iliescu, e recompensat cu funcția de vicepreședinte al partidului. Însă ApR se sufocă politic și e înghițită de PNL. Marian Enache se întoarce o vreme la avocatură. În 2008, trece în tabăra lui Dan Voiculescu, pe atunci lider al Partidului Conservator, care, ulterior, avea să fie parte a USL.

În 2012, Marian Enache e recrutat de generalul Gabriel Oprea și devine membru UNPR, partid desprins din PSD. La alegerile parlamentare din decembrie 2012, Enache obține al treilea mandat de deputat, de această dată pe listele UNPR. În iulie 2016, e votat de Parlament pentru un mandat de 9 ani la CCR, fiind susținut de PSD, partid condus la acea vreme de Liviu Dragnea. De sâmbătă, Marian Enache e noul președinte al CCR, urmându-i în funcție lui Valer Dorneanu, la rândul său parlamentar PSD timp de două mandate. Practic, șefia CCR a fost predată de la PSD la PSD", mai scrie Sebastian Zachmann.

Enache este dublu pensionar special: în calitate de judecător CCR și de fost deputat. În plus, mai încasează și indemnizația pentru merite deosebite în timpul Revoluției.

În 2021, Enache declara venituri de la bugetul de stat într-un total de 14.000 de euro lunar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Cristian Popescu Piedone, ironizat de un lider politic: ”Un fel de Șoșoacă cu barbă”
Liderul PMP, Eugen Tomac, susține că, după ce au anunțat listele comune, PSD și PNL au căzut cu zece procente în sondajele interne ale Alianței Dreapta Unită. Într-un interviu la RFI,...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Marian Enache, #Marian Enache CCR plagiat, #marian enache sef ccr, #marian enache dosar securitate , #stiri Marian Enache