Wall Street Journal scrie despre Marian Godina: Un politist cinstit surprinde Romania

Luni, 23 Mai 2016, ora 10:47
11377 citiri
Wall Street Journal scrie despre Marian Godina: Un politist cinstit surprinde Romania
Foto: Facebook/Marian Godina

Celebrul politist Marian Godina si povestirile sale, unele amuzante, altele critice, au ajuns in presa de peste hotare.

Wall Street Journal isi incepe articolul postat duminica prin a povesti intamplarea care l-a facut faimos pe agentul rutier din Brasov.

Godina obisnuia sa posteze pe pagina sa de Facebook peripetiile prin care trecea in trafic. La fel a facut si dupa ce, intr-o seara, a oprit un sofer beat, care a recunoscut nonsalant ca a consumat alcool. Intrebat daca a baut, soferul a raspuns: "Ti se pare ca sunt treaz?". Apoi Godina l-a intrebat ce a baut. "De toate. Scrie acolo, de toa-te", a spus barbatul de la volan.

Cand sefii lui Godina au vazut ca politistul a povestit incidentul pe Facebook, nu prea li s-a parut amuzant, asa ca i-au ordonat sa stearga nu doar postarea respectiva, ci intreaga pagina de pe reteaua sociala.

Godina, care acum are 29 de ani, s-a simtit atat de umilit incat s-a gandit sa isi dea demisia. Insa, peste noapte, Politia Brasov a fost bombardata cu mesaje de sustinere pentru Marian Godina. O tara intreaga a sarit, pe Internet, in apararea politistului care avea curajul sa spuna adevarul si care i-a cucerit pe oameni cu stilul sau plin de umor.

In ziua urmatoare, superiorii sai l-au pus sa isi reactiveze pagina de Facebook, ba chiar mai mult, postarile sale au inceput sa fie redistribuite pe contul oficial al Politiei Romane. Pagina lui Marian Godina devenise un simbol pentru lupta impotriva abuzurilor si pentru onestitate.

Timp de zeci de ani, politistii rutieri din Romania au fost tinta glumelor despre lipsa lor de integritate, educatie si inteligenta. Insa povestririle lui Godina sunt atat de sincere, amuzante, corecte din punct de vedere gramatical si critice la adresa coruptiei, incat cetatenii au fost luati prin surprindere si au ajuns sa il simpatizeze enorm pe politistul-scriitor.

Episodul femeii "cu pile"

Un alt episod devenit faimos s-a petrecut in luna februarie a acestui an, cand Godina i-a retinut permisul unui sofer, pentru ca nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni. Intamplarea a facut ca soferul sa fie insotit de o femeie "cu pile". Era directoarea Crucii Rosii Brasov si consilier judetean PSD.

Aceasta l-a reclamat pe Godina superiorilor, care au pornit o investigatie disciplinara impotriva sa. Agentul rutier a povestit totul pe Facebook si intreaga tara i-a sarit in aparare. In cele din urma, totul s-a intors impotriva celor care au vrut sa-l reduca la tacere pe Godina. Seful IPJ Brasov a cerut sa se pensioneze, femeia "cu pile" si-a dat demisia din functiile pe care le detinea, iar o acheta a fost demarata impotriva sefilor lui Godina.

Seful IPJ Brasov se pensioneaza, dupa scandalul Godina

Rasturnare de situatie la Politia Brasov: Sefii lui Godina, anchetati (Video)

Celebrul politist Godina nu cedeaza presiunilor: Mi-am propus sa schimb acest sistem si o voi face

Marian Godina a adunat toate intamplarile povestite pe Facebook intr-o carte, "Flashuri din sens opus", care a avut un succes urias, iar acum isi lanseaza un al doilea volum, cu reguli de circulatie explicate pe intelesul copiilor.

Godina lanseaza o carte noua pentru copii: Zebrei ii place sa i se faca masaj, asa ca traverseaza mereu pe ea

La lansarea primei carti, in februarie, premierul Dacian Ciolos a spus ca spera ca "fenomenul Godina" sa se repete si in alte institutii ale statului.

Godina a reusita sa schimbe unele lucruri. Politistul a povestit ca unul dintre superiorii sai, care anul trecut ii cerea sa isi inchida pagina de Facebook, acum, cand se da jos din SUV-ul lui negru, il saluta cu un zambet larg. "Sefilor le e frica de mine acum", a spus agentul rutier.

Marian Godina a postat articolul despre el pe pagina sa de Facebook, spunand ca, oricat de modest ar fi, tot il "incearca un sentiment de mandrie".

"Oricat ai fi de modest, tot te incearca un sentiment de mandrie cand afli ca o publicatie de renume din Statele Unite a scris un lung articol despre tine si ca poza ta va fi maine pe prima pagina a ziarului 'The Wall Street Journal'", a scris pe Facebook Marian Godina.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Marian Godina presa straina, #Marian Godina Wall Street Journal, #Marian Godina amuzant , #politist