Curtea de Apel judeca joi recursul in dosarul Tender si Iancu

Marti, 12 Februarie 2008, ora 13:23
1250 citiri
Curtea de Apel judeca joi recursul in dosarul Tender si Iancu

Curtea de Apel Bucuresti judeca, joi, recursul DIICOT la hotararea de restituire, in vederea refacerii actului de sesizare, a dosarului in care oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu sunt cercetati pentru infractiuni economice, informeaza NewsIn.

Tribunalul Bucuresti a decis in data de 15 noiembrie 2007 sa restituie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DIICOT dosarul in care au fost trimisi in judecata Tender si Iancu.

La restituirea dosarului Rafo Carom, magistratii au cerut refacerii actului de sesizare si nu refacerea urmarii penale, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti, care a retrimis la DIICOT cauza in care oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu sunt acuzati de inselaciune.

Magistratii au constat ca rechizitoriul a fost intocmit cu nerespectarea dispozitiilor legale in ce priveste descrierea faptelor de constituire si aderare la un grup de criminaliate organizata.

Astfel, printr-o ordonata emisa in 2005, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale pentru constituirea si apartenenta la un grup organizat si schimbarea incadrarii juridice din infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, in cea de constituire a unui grup de criminalitate organizata, retinand activitatea infractionala derulata in perioada ianuarie-decembrie 2003.

Printr-o alta ordonanta, emisa in 2006, procurorii au retinut ca au de-a face cu o "grupare de criminalitate organizata anume constituita" de Ovidiu Tender, Marian Iancu si altii. Prin rechizitoriul din 24 august 2006, procurorii au dispus insa trimiterea in judecata a oamenilor de afaceri si pentru infractiunea de constituire a unui grup de criminalitate organizata, retinand activitatea infractionala derulata in perioada iunie 2002 - decembrie 2004.

In consecinta, Tribunalul Bucuresti a dispus restituirea cauzei la Parchet in vederea refacerii actului de sesizare cu privire la faptele pentru care a fost inceputa urmarirea penala.

Magistratii subliniaza in motivare ca au dispus restituirea dosarului in vederea refacerii actului de sesizare si nu refacerea urmarii penale. In privinta competentei de solutionare a cererilor referitoare la masurile asiguratorii, formulate de parti, Tribunalul a dispus ca organul de urmarire penala sa aiba in vedere respectivele cereri.

Tribunalul Bucuresti a decis, in data de 15 noiembrie, sa restituie la DIICOT dosarul in care au fost trimisi in judecata oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu.

Anchetatorii au retinut in rechizitoriul cu care au trimis dosarul in instanta ca, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Iancu, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea in calitate de asociati, administratori de fapt, respectiv de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB IMPEX SRL Bucuresti si SC Carom SA Onesti, s-au asociat pentru a desfasura o activitate infractionala in urma careia SC Carom SA Onesti ar fi fost prejudiciata cu 1.434 miliarde lei vechi.

Potrivit rechizitoriului, Tender este acuzat de inselaciune, intrucat, impreuna cu Marian Alexandru Iancu si Cicilia Dumitrescu, ar fi indus in eroare fosta Autoritate pentru Privatizare (APAPS) - Departamentul Post-privatizare in legatura cu indeplinirea obligatiilor asumate de SC Tender SA Timisoara prin contractul de vanzare-cumparare actiuni, respectiv, de a efectua investitii tehnologice, de mediu si de capital de lucru la SC CaromSA Onesti.

Cea de-a doua infractiune de care este acuzat Ovidiu Tender, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, ar fi fost comisa, potrivit rechizitoriului, in calitate de asociat la SC Carom SA Onesti prin SC Tender SA Timisoara si folosindu-se de pozitia sa dominanta de actionar majoritar cu 51% actiuni, dar si de creditor.

Tender este acuzat si de constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, care ar consta, potrivit procurorilor, in faptul ca intreaga activitate infractionala din perioada iunie 2002-decembrie 2004 a grupului Tender- Iancu- Dumitrescu- Marin s-a derulat in vederea obtinerii in mod fraudulos de fonduri a caror sursa ilicita a fost disimulata, prin incheierea unor contracte comerciale nelegale.

O alta infractiune de care este acuzat Tender, spalare de bani, ar fi dovedita, potrivit procurorilor, din probele administrate in cauza si din informarile Oficiului National de Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Tender impreuna cu Iancu ar fi realizat circuite financiare frauduloase, bazate pe relatii comerciale nelegale, in scopul ascunderii originii ilicite a acestora, recicland in acest mod suma de 1.193.260.337.735 lei vechi.

Infractiunea de spalare de bani in forma continuata, de care este acuzat Tender, ar consta in aceea ca pentru a putea sustrage si folosi in scop personal suma rezultata din incheierea nelegala a contractului cesiunii de creanta, inculpatul a incheiat un nou contract de cesiune de actiuni vizand achizitionarea unui pachet de 86,5 la suta actiuni apartinind SC Talc Dolomita SA Hunedoara, prin care s-a fixat un pret supraevaluat al actiunilor achizitionate, de 220 miliarde lei, pentru a disimula si a ascunde sursa ilicita de provenienta a banilor.

Suma ar fi fost folosita de Tender in scop personal, 50 miliarde lei fiindu-i restituiti de societate cu titlu de rambursare creditare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ovidiu Tender, #DIICOT, #recurs , #afaceri